Autoritățile britanice strâng date din sfera schimburilor cripto în căutarea celor ce nu plătesc taxe

Autoritățile britanice strâng date din sfera schimburilor cripto în căutarea celor ce nu plătesc taxe

HM Revenue & Customs strânge date din sfera schimburilor criptovalutare

HM Revenue & Customs, autoritatea britanică omoloagă ANAF, strânge date din sfera schimburilor criptovalutare în vederea obținerii identităților celor ce au ocolit până în prezent plata taxelor fiscale în vederea colectării ulterioare.

Scrisori ce solicită în mod expres furnizarea de date precum și a istoricului tranzacțiilor desfășurate au ajuns în cursul ultimei săptămâni la poarta a cel puțin trei dintre cele mai importante instituții din zona cripto a Marii Britanii, Coinbase, eToro și CEX.IO. Niciuna dintre cele trei nu a făcut niciun fel de comentariu oficial cu privire la aceasta.

„HMRC caută să lucreze cu instituțiile de schimb atunci când vine vorba de colectarea de informații cu privire la cei ce au desfășurat acțiuni de vânzare sau cumpărare de criptomonede. Ne gândim că acțiunea este valabilă pentru ultimii doi sau trei ani.”

A fost menționat doar faptul că va fi foarte dificil pentru orice fel de platformă să furnizeze aceste date pentru ultima perioadă de zece ani, adăugând:

„În cazul în care HMRC vor dori doar înregistrările ultimelor doi sau trei ani, persoanele ce au realizat activități în zona cripto in anii 2012 – 2013 nu vor fi afectate. Cei ce au realizat cele mai mari profituri de asemenea nu vor fi afectați, aceștia aflându-se în perioada de vârf a sferei cripto.”

Ca răspuns a unei solicitări a Freedom of Information (FOI) trimisă de către CoinDesk, HMRC a afirmat că a păstrat pentru sine anumite detalii atunci când a lansat cererea de informații de vreme ce dezvăluirea acestora ar fi putut pune în pericol întreaga operațiune de colectare de date.

Agenția a adăugat:

„Instituțiile înregistrează date cu privire la clienții lor și tranzacțiile efectuate de către aceștia. Aceste tranzacții pot rezulta în producerea unor potențiale taxe, iar HMRC deține autoritatea necesară emiterii de notificări adresate instituțiilor de schimb în vederea furnizării de informații.”

HMRC a urmat modelul celor de la Internal Revenue Service (IRS) US, precum și al altor instituții guvernamentale din alte state.

În cursul lunii trecute IRS a demarat o campanie de trimitere de scrisori de avertizment unui număr mai mare de 10.000 de americani ce au desfășurat tranzacții în zona cripto dar care nu le-au declarat în mod clar.

În trecut Coinbase a luptat împotriva a ceea ce a fost ulterior numit petițiile „John Doe”, o încercare a agențiilor guvernamentale de a strânge informații, incluzând ID-ul de plătitor de taxe, numele, data nașterii, adresa precum și istoricul tranzacțiilor efectuate.

În luna decembrie a anului 2016 Internal Revenue Service a emis înștiințări cerând Coinbase furnizarea de înregistrări privind aproximativ 500.000 de persoane ce au participat la acțiuni criptovalutare. Ca o victorie parțială a solicitării, instanța a ordonat furnizarea de informații a doar 13.000 dintre aceștia.