CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Banca Finlandei: Moneda digitală este o eroare. E doar o mare iluzie

Banca Finlandei: Moneda digitală este o eroare. E doar o mare iluzie

Un raport recent publicat de Banca centrală a Finlandei, intitulat “Marea iluzie a monedelor digitale”, a pus pe jar comunitatea cripto. Raportul încearcă să demonstreze că tot conceptul de monedă digitală este o “eroare” și că toată piața de cryptocurrency este o ,,mare iluzie”.

Lucrarea este scrisă de Aleksi Grym, consilier în domeniul digitalizării și șef al centrului digital Bank.  Lucrarea are 18 pagini și are scopul de a explica modul în care ,,natura fundamentală a criptomonedelor denaturează realitatea”. “Tot ce se întâmplă azi legat de criptomonede arată cât de puțin  este înțeles conceptul de bani în sine”. Autorul acuză Internetul și mass-media că fac erori grave și confundă realitatea cu ficțiunea.

Rezumatul lucrării

Această lucrare este o analiză a monedelor digitale, vorbește despre cryptocurrency și potențialul lor ca instrumente monetare. Analiza arată că conceptul de monedă digitală este o eroare. Moneda, sub formă de monede și bancnote, poate fi privită ca o reprezentare fizică a unei unități monetare de cont. Moneda nu poate fi digitalizată, deoarece acest lucru ar însemna în mod inevitabil crearea unui sistem de păstrare a evidențelor financiare bazate pe conturi. Criptomonedele nu sunt valute, ci sisteme de contabilitate pentru active inexistente.

Moneda digitală a băncii centrale ar însemna practic conturi bancare la banca centrală. Dacă publicul larg ar trebui să aibă acces la astfel de conturi și dacă tranzacțiile monetare ar trebui să fie făcute în mod anonim sau privat, sunt chestiuni de politică și nu au legătură cu criptomonedele sau cu tehnologia lor de bază.

Opiniile lui Aleksi Grym

Grym a afirmat că criptomonedele nu sunt valute reale, ci “sisteme de contabilitate pentru active inexistente”. El susține că tehnologiile de registru digital, cum ar fi blockchain-urile, sunt de fapt identice cu alte sisteme de păstrare a înregistrărilor, dar că cererea lor de criptografiere nu are legătură cu caracteristicile fundamentale ale banilor.

Articolul subliniază numeroase studii de cercetare efectuate pe Bitcoin (BTC) și alte criptomonede cu interpretări negative asupra zonei de cryptocurrency. În raport se vorbește despre cryptocurrency ca despre un instrument speculativ.

Apar numeroase mențiuni la piața de cripto ca fiind un balon al cărui “valoare fundamentală este zero”. Grym continuă tirada negativă și vorbește despre ideea unei bănci centrale care emite o monedă digitală. ,,Asta ar însemna practic conturi bancare la banca centrală.”

Grym a subliniat în mod repetat că conceptul de bani s-a schimbat în timp, dar că banii sunt adesea descriși ca funcționând ca o unitate de schimb și având un stoc de valoare și o unitate de cont. El a menționat că banii, presupunând că se referă la cripto, nu sunt generați “din aer”, ci provin din transformarea lichidităților.

Potrivit autorului, stimulentul primar pentru achiziționarea de criptomonede este unul dual. Fie vorbim de o motivație ilegală sau divertisment. O motivație determinată de activități ilicite. Care generează un sentiment de comunitate. Care dă un sentiment de securitate împotriva opresiunii de stat “reale sau imaginare”.

Fie vorbim de o motivație intrinsecă determinată doar de  entuziasmului de tranzacționare.

Grym a comparat apoi cumpărarea Bitcoin ca orice obsesie sau pasiune a unor bărbați de a arunca cu sute sau mii de euro pe “jucării, modă, artă sau arme de foc”.

Raportul are 18 pagini, este redactat in limba Engleză și se poate downloada de aici.

Sursa: https://bitcoinexchangeguide.com

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.