Bitcoin ar putea ajuta la oprirea cenzurării știrilor- în spațiu

Bitcoin ar putea ajuta la oprirea cenzurării știrilor- în spațiu

Un grup mare de dezvoltatori testează ideea că Bitcoin și comunicarea orbitală ar putea oferi o modalitate de a opri guvernele și alte entități puternice din a cenzura știrile care nu le plac.

Cenzura este o problemă în jurul lumii, cu unul dintre cele mai recente exemple fiind o nouă lege din Rusia care întărește controlul guvernului asupra Internetului, care poate fi folosită pentru a cenzura informația care pune țara într-o lumina negativă. De aceea, pasionații de tehnologie au încercat de multe ori să rezolve această problemă, cu soluții începând de la browserul privat Tor la aplicația de mesagerie Zello, ultima fiind folosită de cetățenii din Venezuela pentru a citi informații care nu sunt controlate de guvern și pentru a organiza proteste, cu ani în urmă.

Un efort recent este făcut de un mic grup global de dezvoltatori care trimit mesaje folosind sateliți conectați la software de la startup-ul de tehnologie blockchain Blockstream, inițial dezvoltat cu rolul de a permite oamenilor acces global la Bitcoin chiar dacă nu au internet.

Pasionații din jurul lumii au găsit un nou scop pentru această tehnologie- de a trimite știri care în teorie, nu pot fi cenzurate de corporații sau guverne.

Bitcoin joacă un rol crucial în acest scenariu deoarece mesajele în sine trebuie să fie plătite. Asta pentru că utilizatorii nu pot trimite câte mesaje doresc, luând în considerare limitările de spațiu pentru acest conținut. Folosirea Bitcoin, care prin design este rezistent la cenzură, are mai mult sens decât un alt sistem digital de plăți care ar putea fi, ipotetic vorbind, închis de aceleași entități care încearcă să cenzureze mesajele.

Un bitcoiner care se folosește de porecla SafetyFirst a transmis mai multe pachete de știri, un pachet pe care el îl poreclește “BlockSat”. Ei îl numesc un test pentru “proof of news” un joc de cuvinte după fraza “proof of work.”

Ideea este că odată ce mesajele sunt transmise, acestea sunt distribuite în jurul lumii. Oricine, atâta timp cât are un receiver de satelit care costă aproximativ 100$, le poate primi.

Așa cum SafetyFirst a spus într-un tweet:

“Viitorul accesului liber la informație se întâmplă chiar în fața ochilor noștri.”

Într-un mesaj către CoinDesk, el a elaborat pe idee: “Se părea că informația pe care o poți primi fără nici un fel de interferențe de la o terță parte ar putea fi valoroasă în părți ale lumii unde informația care este controlată (de guvern sau oricine) poate încearca să oprească accesul la știri sau la informații sau la orice altceva.”

De ce spațiul este rezistent la cenzură?

Folosirea sateliților pentru a opri cenzura nu este o idee nouă.

De exemplu, în 2012, activistul hacker Nick Farr a dus la crearea Hackerspace Global Grid, un efort de a stimula cercetarea comunicațiilor care nu pot fi cenzurate prin satelit.

Cum funcționează asta? Utilizatorii folosesc un website simplu, spacebit.live pentru a trimite mesajele prin satelit cu o mică taxă plătită în BTC.

Știrile sunt invincibile în  ideea că oricine din lume cu o antenă de satelit simplă și un program are nevoie de foarte puține cunoștințe pentru a le primi. Nici controlul asupra internetului sau asupra rețelelor mobile nu poate preveni asta. Sunt foarte multe țări opresive care cenzurează totul, de la anumite pagini la cuvinte cheie. Într-o lume a companiilor care trebuie să îndeplinească aceste cereri, mi se pare corect să oferim oamenilor toate informațiile disponibile” a spus SafetyFirst.

Cu acestea fiind spuse, din moment ce Blockstream are control asupra sateliților, într-o oarecare măsură companiile care împrumută sateliții dar și aceștia sunt în control. Însă SafetyGuard spune că, cel puțin, sateliții oferă o alternative globală.

Unde intervine Bitcoin?

Din nou, Bitcoin trebuie să aibă un rol aici pentru că mesajele trebuie să fie plătite.

Numărul de mesaje care pot fi trimise este limitat, datorită lățimii benzii.

Taxele au fost în general foarte scăzute, până acum. Costă doar câțiva cenți să trimiți un mesaj în spațiu chiar acum, din moment ce sistemul nu și-a atins limita. Însă în eventualitatea în care mai mulți oameni încep să încerce să trimită mesaje în același timp, va exista opțiunea de a licita. Dacă sunt prea multe mesaje care se încearcă a fi trimise în același timp, cel care plătește cei mai mulți Bitcoin câștigă. Când vine vorba de a trimite mesaje politice sau controversate, plata prin Bitcoin este mai potrivită decât, să spunem, PayPal care în general are o identitate asociată și ar putea exista repercusiuni.