CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Bitcoin ca ofertă legală? De ce planul El Salvador nu este la fel de nebun pe cât crezi

Bitcoin ca ofertă legală? De ce planul El Salvador nu este la fel de nebun pe cât crezi

El Salvador a decis în urmă cu zeci de ani că nu avea încredere în ea însăși pentru a-și gestiona propria monedă. În ultimul timp, ar putea avea motive să nu se încreadă nici în Washington.

Propunerea președintelui El Salvador Nayib Bukele de a face curs legal bitcoin în țara sa a fost întâmpinată cu scărpinături pe creștet și de scepticism în rândul observatorilor din lumea dezvoltată.

Vorbind pentru BBC News, profesorul Rohan Gray al Colegiului de Drept al Universității Willamette a declarat că o țară care a făcut o astfel de mișcare va ceda „gradul său de autonomie și controlul asupra propriului spațiu politic unei rețele care nu este stabilă, nu are actori responsabili și nu are o experiență în furnizarea tipurilor de stabilitate a prețurilor și a stabilității lichidității pe care ar trebui să le ofere o monedă.”

Dar, pentru a înțelege de ce această mișcare ar putea să nu fie atât de nebună pe cât ni se pare pentru cei dintre noi suficient de privilegiați pentru a trăi în țări care s-au bucurat de o astfel de stabilitate relativă, haideți să dăm puțin zoom out obiectivului.

Țări precum El Salvador s-au luptat cu încrederea în sistemele lor monetare locale. El Salvador, în special, și nu în mod unic, are deja două forme oficiale de bani în sistemul său local – coloane emise local și dolari SUA. Pe hârtie, ambele sunt bune pentru toate datoriile, publice și private, dar, în practică, un bitcoiner local a declarat pentru CoinDesk, că salvadorenii folosesc dolari pentru comerț și colonele ca „ornamente de masă”.

Motivul pentru care unele țări din afara SUA își adoptă moneda sau își „dolarizează” economiile, este că dolarul verde este văzut ca fiind mai stabil și mai de încredere. Este, la urma urmei, moneda de rezervă globală și reprezintă o mare parte din economiile băncilor centrale, ale companiilor și, într-o măsură mai mică, ale persoanelor din întreaga lume.

Acest lucru este adevărat, chiar dacă SUA însăși încă mai au o politică monetară inflaționistă în cele mai bune vremuri și, încă din criza financiară mondială din 2008, se urmărește o formă foarte experimentală de politică monetară care implică instrumente precum relaxarea cantitativă și o bancă centrală care acum monetizează direct sau achiziționează, datorii emise de guvern pentru a menține ratele dobânzii scăzute.

Aceste decizii cu privire la modul în care este gestionat dolarul SUA se pot termina bine sau se pot termina prost. Nu știm încă.

Dar pentru țări precum El Salvador care privesc dolarul ca pe o monedă mai previzibilă decât cea pe care o emit local – care este mai probabil să-și păstreze valoarea decât cea pe care o emit pe plan local – experimentul în curs de desfășurare al Washingtonului prezintă o problemă.

Aceste țări se uită către dolar pentru stabilitate relativă și o politică monetară previzibilă, dar din ce în ce mai mult văd o monedă experimentală care este complet în afara controlului lor și nu este gestionată în beneficiul lor.

Ceea ce ne aduce la bitcoin.

Nimic personal

Pentru o țară precum El Salvador, politica monetară fixă ​​pe termen lung a Bitcoin, care nu poate fi modificată decât de o majoritate reală a participanților la rețea, poate oferi o alternativă atrăgătoare la dolarul atotputernic.

Anunțând planul lui Bukele la conferința Bitcoin 2021 de la Miami în weekend, antreprenorul Bitcoin Jack Mallers a descris acțiunea ca o reacție la „expansiunea monetară fără precedent”.

Mallers, al cărui start-up, Zap, lucrează cu guvernul lui Bukele, a criticat Rezerva Federală a SUA pentru „zdrobirea piețelor emergente”, cum ar fi El Salvador, prin imprimarea banilor vrând-nevrând.

Potrivit a ceea ce părea a fi un extras din legislația propusă de Bukele, inclusă într-un diapozitiv din prezentarea lui Mallers din Miami, „băncile centrale iau din ce în ce mai multe acțiuni care pot dăuna stabilității economice a El Salvador”.

„Pentru a atenua impactul negativ din partea băncilor centrale, devine necesar să se autorizeze circulația unei monede digitale cu o ofertă care nu poate fi controlată de nicio bancă centrală și este modificată numai în conformitate cu criterii obiective și calculabile.”, se spune în extras.

Spre deosebire de dolar, oferta de Bitcoin de astăzi, luna viitoare și peste 100 de ani poate fi modelată cu precizie în avans. O cantitate fixă ​​de Bitcoins noi este creată la fiecare 10 minute. La fiecare patru ani, numărul de Bitcoins creați se reduce la jumătate. Nu vor exista niciodată mai mult de 21 de milioane de Bitcoins și acest număr eventual va fi atins peste 100 de ani de astăzi.

Tot ce știm astăzi este semnificativ și contrastează puternic cu orice monedă emisă de guvern, inclusiv dolarul.

Problema nu este cine este în control, problema este că oricine poate deține controlul.

În SUA și în majoritatea țărilor, este un grup mic de persoane bine acreditate care fac tot posibilul să-și gestioneze moneda în beneficiul țării lor. În urmă cu douăzeci de ani, predecesorii lui Bukele din El Salvador au decis că nu au încredere în ei înșiși cu o astfel de sarcină și au câștigat cursul legal al dolarului alături de coloană.

Când vă „dolarizați” economia astfel, spuneți în mod efectiv: „Politica noastră monetară pentru moneda noastră locală nu este de încredere și suficient de stabilă pentru a pune toate ouăle în coșul respectiv, așa că vom sprijini oficial ceva în afara controlului nostru care le permite oamenilor să aleagă fără a da putere pieței negre.

Acum douăzeci de ani, acesta era un lucru pentru care puteai folosi în mod rezonabil dolarul SUA. A fost gestionat, în primul rând, în beneficiul SUA, dar în comparație cu alte valute era o opțiune ca o piatră, plictisitoare, fiabilă și varianta cea mai puțin rea disponibilă.

Apele neexplorate

Astăzi, dolarul conduce politica monetară experimentală, oferta fiind de peste două ori mai mare în ​​ultimii 10 ani, până la 20 trilioane de dolari începând cu aprilie, potrivit datelor Băncii Rezervei Federale din St. Louis.


Aproape jumătate din această creștere de 11 trilioane de dolari a fost adăugată doar în ultimele 18 luni pentru a contracara efectele economice ale pandemiei de coronavirus.

În această lumină, Bitcoin începe să arate ca moneda mai „stabilă”. Nu este gestionat în beneficiul niciunui grup sau persoane. Este pur și simplu.

Deci, atunci când oamenii spun că Bitcoinul este volatil, nu vorbesc despre politica sa monetară. Vorbesc despre prețul actual în dolari.

Într-o lume în care moneda de rezervă globală și aparent orice altă monedă sunt dictate de nevoile guvernamentale pe termen scurt, care este adevărata valoare a ceva care nu este?

Pentru El Salvador, este o întrebare suficient de interesantă și vom afla cu toții răspunsul.

CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.