CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

CE ESTE ETHEREUM? UN GHID PAS CU PAS

CE ESTE ETHEREUM? UN GHID PAS CU PAS

Anterior v-am prezentat unul dintre cele mai importante dacă nu poate chiar cel mai important depozit de valoare existent, și-anume Bitcoin.

Dacă în privința Bitcoin vei investi într-un activ digital care crește exponențial, spre deosebire de active precum aurul sau argintul, în ceea ce privește Ethereum investești mai degrabă în tehnologia și în valoarea pe care tehnologia promovată de ethereum o aduce societății. Fie că vorbim de contractele smart sau de aplicații descentralizate, toate acestea reprezintă chestiuni inovative și de viitor.

Contractele smart ar putea înlocui birocrația sufocantă, iar aplicațiile descentralizate sunt “veșnice” și nu depind de nicio autoritate. O asemănare cu Bitcoin, este faptul că Ethereum în ultimii 8 ani a crescut cu aproximativ 6000% și va continua să crească în continuare reprezentând o opțiune ideală pentru trading. Poate veți spune că este învechit sau nu este scalabil, dar curând se va lansa Ethereum 2.0, iar când acest lucru va avea loc, vă recomand să stați și să admirați cum vor ajunge prețurile la lună.

Notă importantă: Acest ghid presupune o înțelegere de bază a tehnologiei blockchain. Dacă nu sunteți familiarizat cu tehnologia blockchain, consultați un ghidul nostru despre Bitcoin unde este explicată și tehnologia blockchain pe scurt.

Cuprins

Ce reprezinta ghidul Ethereum? 

Deși frecvent asociată cu Bitcoin, tehnologia blockchain are multe alte aplicații care nu includ monedele digitale. De fapt, Bitcoin este doar una din câteva sute de aplicații care utilizează astăzi tehnologia blockchain.

Aplicațiile anterioare neimaginate, de la votul electronic și proprietățile înregistrate digital la respectarea reglementărilor și tranzacționarea în domeniul reglementării, se dezvoltă și se desfășoară în mod activ mai repede decât oricând. Oferind dezvoltatorilor instrumentele necesare pentru a construi aplicații descentralizate, Ethereum face toate aceste lucruri posibile. Adică imaginați-vă cum ar fii să trebuiască să încheiați un contract de vânzare – cumpărare pentru un teren, iar pentru a realiza acest lucru, săa mergeți cu cumpărătorul la un tonomat, să introduceți datele și banii, iar apoi să vă strângeți mâna. Fără drumuri la notar sau CF, fără alte formalități inutile și mai ales, fără comisioane.

Ce este Ethereum pentru începători?

În cel mai simplu mod, Ethereum este o platformă software deschisă, bazată pe tehnologia blockchain, care permite dezvoltatorilor să construiască și să implementeze aplicații descentralizate. Este Ethereum similar cu Bitcoin? Da, dar nu chiar.

La fel ca Bitcoin, Ethereum este o rețea publică de registre distribuite. Deși există diferențe tehnice semnificative între cele două, distincția cea mai importantă pe care trebuie să o remarcăm este că Bitcoin și Ethereum diferă substanțial ca scop și capacitate. Bitcoin oferă o aplicație specială a tehnologiei de tip blockchain, un sistem electronic de numerar de la egal la egal, care permite efectuarea plăților online.

În timp ce blockchain-ul Bitcoin este folosit pentru a urmări proprietatea monedei digitale (bitcoins), cel al Ethereum se concentrează pe rularea aplicațiilor descentralizate, este practic o platformă pentru acestea. În blockchain-ul Ethereum, minerii lucrează pentru a câștiga ETH, un tip de cripto-token care alimentează rețeaua. Dincolo de o criptomonedă comercializabilă, Ethereum este de asemenea utilizat de dezvoltatorii de aplicații pentru a plăti taxele și serviciile de tranzacționare pe rețeaua Ethereum.

Ce este un contract inteligent?

Contractul inteligent este doar o frază folosită pentru a descrie codul computerului care poate facilita schimbul de bani, conținut, proprietate, acțiuni sau orice altceva de valoare. Când rulează pe blockchain, un contract inteligent devine ca un program de calculator care funcționează automat și care se execută automat atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Deoarece contractele inteligente rulează pe blockchain, funcționează exact așa cum a fost programat, fără nici o posibilitate de cenzură, de nefuncționare, de fraudă sau de interferențe cu terțe părți.

Deși toate blockchain-urile au capacitatea de a procesa codul, cele mai multe sunt foarte limitate. Ethereum este diferit. În loc să ofere un set de operațiuni limitate, Ethereum le permite dezvoltatorilor să creeze orice operațiune doresc. Aceasta înseamnă că dezvoltatorii pot construi mii de aplicații diferite care depășesc tot ceea ce am văzut înainte.

Mașina virtuală Ethereum

Înainte de crearea Ethereum-ului, aplicațiile de tip blockchain au fost concepute pentru a face un set foarte limitat de operațiuni. Bitcoin și alte criptomonede, de exemplu, au fost dezvoltate exclusiv pentru a funcționa ca monedă digitală peer-to-peer.

Dezvoltatorii s-au confruntat cu o problemă. Fie extindeți setul de funcții oferite de Bitcoin și alte tipuri de aplicații, care este foarte complicat și consumă mult timp, sau dezvoltați o nouă aplicație de tip blockchain și o platformă complet nouă. Recunoscând această situație dificilă, creatorul lui Ethereum, Vitalik Buterin a dezvoltat o nouă abordare.

Inovația de bază a Ethereum-ului, Ethereum Virtual Machine (EVM) este un software Turing complet care rulează pe rețeaua Ethereum. Permite oricui să ruleze orice program, indiferent de limbajul de programare. Masina virtuala Ethereum face procesul de creare a aplicatiilor blockchain mult mai ușor și mai eficient ca oricând. În loc să construiască un blockchain complet original pentru fiecare aplicație nouă, Ethereum permite dezvoltarea a mii de aplicații diferite pe o singură platformă.

Pentru ce se poate utiliza Ethereum?  

Ethereum permite dezvoltatorilor să construiască și să implementeze aplicații descentralizate. O aplicație descentralizată sau Dapp serveste un anumit scop utilizatorilor săi. Bitcoin, de exemplu, este un Dapp care oferă utilizatorilor săi un sistem electronic de numerar, care permite efectuarea plăților online cu Bitcoin. Deoarece aplicațiile descentralizate sunt alcătuite din cod care rulează pe o rețea blockchain, acestea nu sunt controlate de nici o entitate individuală sau centrală.

Orice servicii care sunt centralizate pot fi descentralizate folosind Ethereum. Gândiți-vă la toate serviciile intermediare care există în sute de industrii diferite. Dintre serviciile evidente, cum ar fi împrumuturile oferite de bănci serviciilor intermediare, rar gândite de majoritatea oamenilor, ca registrele de titluri, sistemele de vot, respectarea reglementărilor și multe altele.

Ethereum poate fi, de asemenea, utilizat pentru a construi organizații autonome descentralizate (DAO). Un DAO este o organizație complet autonomă, descentralizată fără un singur lider. DAO-urile sunt conduse de codul de programare, pe o colecție de contracte inteligente scrise pe blocul Ethereum. Codul este conceput pentru a înlocui regulile și structura unei organizații tradiționale, eliminând necesitatea oamenilor și controlul centralizat. Un DAO este deținut de toți cei care cumpără token-uri, dar în loc de fiecare token care echivalează cu acțiunile și proprietatea, token-urile acționează ca și contribuții care dau oamenilor drepturi de vot.

Care sunt beneficiile Platformei descentralizate Ethereum? 

Deoarece aplicațiile descentralizate funcționează pe blockchain, acestea beneficiază de toate proprietățile lor.

 • Imutabilitate
  • O terță parte nu poate modifica datele.
 • Corupție și fraudare
  • Aplicațiile se bazează pe o rețea formată în jurul principiului consensului, făcând imposibilă cenzura.
 • Securitate
  • fără un punct central de eșec și securizat prin criptografie, aplicațiile sunt bine protejate împotriva atacurilor de tip hacking și a activităților frauduloase. Nu cad niciodată – Aplicațiile nu se strică niciodată și nu pot fi niciodată oprite.

Care este dezavantajul aplicațiilor descentralizate?

În ciuda faptului că aduc mai multe beneficii, aplicațiile descentralizate nu sunt fară cusur. Deoarece codul de contract inteligent este scris de oameni, contractele inteligente sunt la fel de bune ca și cei care le scriu. Erori de cod sau omisiuni pot conduce la acțiuni adverse nedorite. Dacă o eroare în cod devine exploatată, nu există un mod eficient în care un atac sau exploatare poate fi oprit, altul decât obținerea unui consens de rețea și rescrierea codului de bază. Acest lucru contravine esenței blockchain-ului care este menit să fie imuabil. De asemenea, orice acțiune întreprinsă de o parte centrală ridică întrebări serioase cu privire la natura descentralizată a unei cereri.

Vreau să dezvolt o aplicație. Cum accesez Ethereum? 

Există multe modalități prin care vă puteți conecta la rețeaua Ethereum, una dintre cele mai ușoare căi este cea de a utiliza browserul Mist nativ. Mist oferă utilizatorilor o interfață prietenoasă și un portofel digital pentru utilizatori să comercializeze și să stocheze Ethereum, precum și să scrie, să gestioneze, să implementeze și să utilizeze contracte inteligente. La fel ca browserele web care oferă acces și ajută oamenii să navigheze pe Internet, Mist oferă un portal în lumea aplicațiilor descentralizate.

Există, de asemenea, extensia browserului MetaMask, care transformă Google Chrome într-un browser Ethereum. MetaMask permite oricui să ruleze sau să dezvolte cu ușurință aplicații descentralizate din browserul lor. Deși inițial a fost construit ca un plugin Chrome, MetaMask va sprijini în cele din urmă Firefox și o serie de alte platforme web.

În timp ce este încă în primele zile, Mist, MetaMask și o varietate de alte browsere spun că vor face aplicații bazate pe blockchain accesibile mai multor persoane decât oricând. Chiar și oamenii care nu au un background tehnic pot acum să construiască aplicații de tip blockchain. Acesta este un salt revoluționar pentru tehnologia blockchain care ar putea aduce aplicații descentralizate în masă.

Ce aplicații sunt în curs de dezvoltare pe Ethereum? 

Platforma Ethereum este utilizată pentru a crea aplicații într-o gamă largă de servicii și industrii. Dar dezvoltatorii sunt pe un teritoriu necunoscut, deci este greu să știm ce aplicații vor reuși și care vor eșua. Iată câteva proiecte interesante.

Weifund oferă o platformă deschisă pentru campaniile de publicitate care utilizează contracte inteligente. Aceasta permite ca contribuțiile să fie transformate în active digitale cu contract contractual, care pot fi utilizate, comercializate sau vândute în cadrul ecosistemului Ethereum.

 • Uport
  • oferă utilizatorilor o modalitate sigură și convenabilă de a-și controla complet identitatea și informațiile personale. În loc să se bazeze pe instituțiile guvernamentale și să renunțe la identitatea lor unor terțe părți, utilizatorii îi controlează cine le  pot accesa și utiliza datele și informațiile personale.
 • BlockApps
  • încearcă să ofere cea mai ușoară cale pentru ca întreprinderile să construiască, să gestioneze și să implementeze aplicații de tip blockchain.
 • Provenance
  • foloseste Ethereum pentru a face mai transparente lanturile de aprovizionare a produselor. Urmărind originile și istoricul produselor, proiectul vizează construirea unui cadru deschis și accesibil de informații, astfel încât consumatorii să poată lua decizii în cunoștință de cauză atunci când cumpără produse.
 • Augur
  • este o platformă de previziune și prognoză cu sursă deschisă, care permite oricui să prevadă evenimente și să fie recompensat pentru prezicerea corectă a acestora. Predicțiile privind viitoarele evenimente din lumea reală, cum ar fi cine va câștiga următoarele alegeri americane, se vor desfășura prin tranzacționarea acțiunilor virtuale. Dacă o persoană cumpără acțiuni într-o predicție câștigătoare, primește o recompensă financiară.

Un viitor plin de posibilități neimaginate pentru Ethereum

În ciuda incidentelor de la The DAO, Ethereum avansează și către un viitor luminos. Oferind o platformă prietenoasă care să permită oamenilor să exploateze puterea tehnologiei blockchain, Ethereum accelerează descentralizarea economiei mondiale. Aplicațiile descentralizate au potențialul de a perturba profund sute de industrii, inclusiv finanțe, imobiliare, mediul academic, asigurări, asistență medicală și sectorul public, printre multe altele.

Cele mai importante companii vor conduce procesele lor de afaceri pe blockchain-urile lor private.

 • Blockchain-uri private:
  • În decurs de doi ani, companiile importante vor desfășura mai multe procese de afaceri pe propriile blockchain-uri private, autorizate. Angajații, clienții, furnizorii și furnizorii de servicii din fiecare companie vor putea să acceseze în mod sigur blockchain privat al companiei prin intermediul unor tranzacții puternice autentificate criptografic.
 • Blockchain-uri de consorții:
  • În doi ani, multe companii vor începe să construiască blockchain-uri de consorții ascendente, cu un număr mic de contrapărți din ecosistemul lor, care colaborează într-un număr redus de cazuri de utilizare pentru a împărtăși infrastructurile, lanțurile de aprovizionare sau de valoare .
 • Utilizarea de către public a blocurilor publice:
  • Unele companii vor angaja publicul Ethereum,care utilizează același set de componente blockchain pe care le-au cumpărat sau construit pentru implementările lor private pe bază de Ethereum.

Platforma Ethereum ajută și la schimbarea modului în care folosim Internetul. Aplicațiile descentralizate impulsionează o schimbare fundamentală de la un Internet de informații unde putem vizualiza instantaneu, schimba și comunica informații, la un Internet de valoare în care oamenii pot schimba valoarea imediată fără intermediari.

Platforma Ethereum este intărită si îmbunătățită în continuu, ajutând-o să devină mai rapidă în a răspunde cerințelor industriei. Aceste investiții de timp și resurse vorbesc cu credința despre ethereum și valoarea pe care întreprinderile și dezvoltatorii o văd în capabilitățile sale”. – Joseph Lubin, CEO al Consensys

În timp ce sunt încă primele zile, și fără îndoială vor fi mai multe obstacole ce trebuiesc depășite, Ethereum pare a fi o platformă cu adevărat transformatoare. Cu multe dintre cele mai interesante aplicații care urmează să fie dezvoltate, putem începe să ne întrebăm despre posibilitățile de neimaginat care așteaptă.

CUM SĂ INVESTEȘTI ÎN ETHEREUM

*Aici îți voi lăsa un ghid complet în care poți afla cum să investești în criptomonede. Click aici pentru a-l accesa.Intri pe platforma www.etoro.com.

 1. Intri pe platforma www.etoro.com.

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactivele și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

2. Îti creezi cont.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

3. Cauți moneda în care vrei sa investești.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

4. Adaugi în cont un depozit.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

5. Platforma îțî va cere să-ți confirmi identitatea, puteți sări peste acest pas. Este obligatoriu doar cand vrei să depozitezi mai mult de $2000 dolari in cont.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

6. După ce ai găsit criptomoneda în care vrei să investești accesezi butonul ”Trade”, de unde vei putea selecta cantitatea dorită.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

7. Cumpărarea efectivă a criptomonedei.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

Dacă încă nu ai citit ghidul nostru despre Bitcoin. Click aici!

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.