Coreea de Nord a subtilizat 2 miliarde de dolari în cripto și fiat pentru finanțarea programelor nucleare

Coreea de Nord a subtilizat 2 miliarde de dolari în cripto și fiat pentru finanțarea programelor nucleare

Raport confidențial al Națiunilor Unite

Conform unui raport confidențial al Națiunilor Unite, Coreea de Nord își finanțează producția de arme de distrugere în masă cu criptomonede și monede fiat furate din cadrul băncilor și instituțiilor de schimb.

Revizuit de către Reuters – studiat de către experți în domeniu și prezentat apoi comitetului Consiliului ONU pentru Securitate, sancțiuni aplicate Coreei de Nord – raportul a menționat faptul că hackeri nord coreeni au utilizat tactici de largă răspândire și din ce în ce mai sofisticate pentru a colecta suma de aproximativ 2 miliarde de dolari americani, bani spălați prin intermediul Internetului.

Reuters a afirmat că misiunea nord-coreeană din cadrul ONU nu a comentat în nici un fel atunci când i-a fost prezentat raportul.

Experții cercetează în prezent „aproximativ 35 dintre cazurile DPRK în care instituțiile financiare au fost țintele atacurilor financiare precum și activitățile de schimb sau minare de criptomonede desfășurate în scopul de obținere de valută” în mai mult de 17 țări.  Mulți dintre hackerii nord-coreeni operează din umbra Reconnaissance General Bureau, o companie ce desfășoară activități financiare clandestine.

Raportul ONU a atras atenția asupra faptului că nord coreeni și-au îndreptat atenția asupra schimburilor cripto datorită naturii acestor operațiuni de a “genera venituri în modalități mai greu de urmărit și mai puțin reglementate de către legislație față de sectorul bancar tradițional.”

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a întâlnit în câteva rânduri cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, în încercarea de a-l convinge pe acesta să renunțe la programul său de înarmare nucleară.

Reuters a afrmat că a primit următorul răspuns când a întrebat un purtător de cuvânt ONU cu privire la raportul mai sus menționat:

“Facem apel la toate statele responsabile în vederea contracarării demersurilor Coreei de Nord în direcția activităților cibernetice ce generează fonduri destinate susținerii programului nuclear.”

În anul 2018 o companie sud-coreeană a arătat spre vecinul lor de la nord atunci când o serie de schimburi desfășurate intern au fost atacate de către hackeri ducând la pierderea a miliarde de won. La acea dată s-a investigat dacă atacatorii au fost aceași ca în cazul furtului monumental din cadrul schimbului valutar Coincheck din Japonia ce s-a soldat cu pierderea a mai mult de 500 de milioane de dolari americani exprimați în criptomonede.

Recent s-a menționat că hackerii nord-coreeni au început să urmărească utiliztorii schimburilor UPbit desfășurând activități de phishing email.