CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Cripto Long & Short: De ce inversarea Tesla este bună pentru Bitcoin

Cripto Long & Short: De ce inversarea Tesla este bună pentru Bitcoin

Mutarea recentă a companiei se referă mai mult la asigurare decât la preț. Plus: A marcat săptămâna aceasta începutul unei schimbări semnificative pe piața stablecoin?

La începutul acestei săptămâni, Tesla a agravat starea de spirit deja nervoasă a pieței, anunțând că nu mai acceptă criptomoneda ca plată pentru produsele sale.

Ca de obicei, piața criptografică s-a concentrat pe narațiunea imediată: Dacă Elon Musk spune că bitcoin (BTC, -11,31%) este rău pentru mediu, alți investitori mari se vor îngrijora probabil de controlul public și vor decide să vândă, nu? Jocul așteptărilor, care constă în a ghici ceea ce alții cred că gândești, face din reducerea pozițiilor un lucru sensibil, indiferent de elementele fundamentale.

Deși poate Elon Musk vorbește înainte de a gândi sau poate să fie vorba de consiliul său de administrație și / sau de directori care se înclină sub presiunea din exterior, merită să faceți un pas înapoi pentru a analiza motivația și strategia probabilă din spatele mișcării, precum și rezultatul său plin de speranță.

În primul rând, să analizăm de ce declarația Tesla nu a fost atât de semnificativă și apoi ne vom uita de ce are de fapt un sens.

Împotriva vântului

Tesla a anunțat că va începe să accepte Bitcoin ca plată în februarie, în același timp cu anunțarea unei investiții de 1,5 miliarde de dolari în asset. Chiar și atunci, opțiunea de plată se simțea ca o cascadorie de PR. Dacă bitcoinul este un „asset de rezervă”, o acoperire împotriva degradării fiat, atunci de ce ar dori utilizatorii să îl folosească ca token de plată?

Mulți insistă asupra faptului că bitcoinul este inutil ca token de plată, având în vedere taxele sale ridicate și timpul de confirmare lent. Acest lucru trece cu vederea faptul că, în multe zone ale lumii, este încă o opțiune mai bună decât sistemele existente. Și platformele de plată bazate pe bitcoin se răspândesc.

Cu toate acestea, pentru majoritatea publicului țintă al Tesla, este puțin probabil ca bitcoinul să fie vreodată o opțiune de plată mai bună decât transferurile bancare simple sau cardurile de credit platinum. Și semnalarea Tesla că bitcoin este un bun asset de rezervă și o metodă de plată utilă, prezintă o deconectare intelectuală – dacă bitcoinul merită păstrat ca o acoperire fiat de degradare, de ce s-ar despărți utilizatorii de acesta? Mai ales atunci când, dacă ar fi nevoie să strângă fonduri pentru o Tesla și să aibă o mulțime de bitcoin care stau inactiv, ar putea folosi criptomoneda ca garanție pentru un împrumut fiat, care ar putea merge apoi către o mașină nouă, strălucitoare.

Cu alte cuvinte, numărul clienților Tesla entuziasmați de plata cu bitcoin avea să fie întotdeauna mic până la inexistent.

Eliminarea acelei opțiuni se simte ca o altă cascadorie de PR și una de amatori. Impactul economic al eliminării a ceea ce oricine nu și-ar dori oricum este neglijabil, atât pentru Tesla, cât și pentru cererea de bitcoin.

Motivul dat pentru decizie a fost „utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția și tranzacțiile Bitcoin”. Acest lucru este de fapt fals. Informații mai detaliate despre aceasta nu sunt greu de găsit. Și Tesla a confirmat că nu își vinde acțiunea actuală în BTC.

Deci, cu această mișcare, Tesla apare ca unul, leneș și iresponsabil din privința cercetării – acționarii Tesla au tot dreptul să se întrebe de ce compania află abia acum despre mixul de consum de energie – și doi, ipocrit: de ce se presupune că BTC-ul contaminant este acceptabil pentru bilanț, dar nu ca o comoditate posibilă (dar puțin probabilă) pentru utilizatori?

În ceea ce privește credibilitatea, când cofondatorul Twitter, Jack Dorsey, a scris pe Twitter luna trecută că „Bitcoin stimulează energia verde”, Elon Musk a răspuns: „Adevărat”.

Și, aveți o posibilă încălcare a obligației fiduciare, lucru de care Elon Musk nu este străin. Cu acest tweet, prețul BTC a scăzut cu aproape 8% în decurs de trei ore, producând o scădere semnificativă a valorii de piață a deținerilor bitcoin ale companiei. (Acest lucru nu va avea impact asupra bilanțului, care apreciază bitcoinul la cel mai mic dintre costuri sau cea mai mică valoare de piață.)

Elon Musk poate acționa uneori iresponsabil, ceea ce reprezintă un risc pe care acționarii Tesla îl cunosc și îl acceptă. Dar este departe de a fi prost. Deci, ce se întâmplă cu adevărat aici?

Un loc la soare

Nu sunt vreun cititor de minți și nu am cunoștințe interioare despre procesul de gândire din spatele publicării acelei declarații. Dar nu cred că a fost o greșeală impetuoasă.

Misiunea Tesla, conform titlului din secțiunea „Despre” de pe site-ul său, este „să accelereze tranziția lumii către energie sustenabilă”. Săptămâna trecută, Tesla a intrat în indicele S&P 500 ESG (în creștere cu 9,8% până în prezent la momentul scrierii, ușor înaintea S&P 500), care selectează stocurile în funcție de scorurile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă în raport cu altele din același grup industrial. Și la începutul acestei săptămâni, cu o sincronizare impecabilă, Reuters a raportat că Tesla caută intrarea pe piața americană de credit pentru combustibili regenerabili, de miliarde de dolari.

Așadar, Tesla a investit foarte mult în energie durabilă și a investit mult în bitcoin. S-ar putea oare să vedem în curând mineritul bitcoin „verde” marca Tesla?

Cu declarația de plăți bitcoin, Musk ridică ștacheta conversației “bitcoin este rău pentru mediu”. Potopul de contraargumente primite la tweetul său este doar începutul. Dar cu tweetul lui Musk și cu scăderea ulterioară a prețurilor, comunitatea devine, fără îndoială și mai conștientă de faptul că tweeting-ul nu este suficient. Scrierea rapoartelor nu este suficientă. Această conversație trebuie să se transforme în asigurare.

Un val în creștere

Ce înseamnă asta? Ar putea varia de la stimulente fiscale pentru a cheltui mai mult dezvoltare energetică R&D până la interdicții operaționale directe, cu excepția cazului în care mixul energetic îndeplinește anumite criterii. Există, de asemenea, instrumentul de ajustare a subvenției energetice.

Stimulentele sunt în general bune – interdicțiile nu prea – dar obiectivul ar fi să împingă firmele miniere de-a lungul curbei de transformare a energiei. Mulți au făcut asta oricum.

Și oficialii se trezesc potențialului de a atrage întreprinderi bazate pe criptomonede în zonele lor. În multe cazuri, mineritul bitcoin poate spori activitatea în economiile aflate în dificultate, care au resurse naturale bune, dar cheltuieli reduse pentru infrastructură.

Vremuri grele îi așteaptă pe oficiali și autoritățile de reglementare atunci când vine vorba de valorificarea oportunității în cripto. Multe dintre ele sunt încă relativ scăzute pe curba de învățare. Știm cu toții că întrebările legate de mediu sunt complicate, problemele sunt adesea înțelese greșit și soluțiile „simple” sunt altceva decât asta. Aruncați în amestec conceptul încă controversat de monede auto-suverane descentralizate și aveți provocarea considerabilă de a identifica prioritățile sociale, darămite să le mai și protejați.

Dar cu cât se vorbește mai mult despre mineritul bitcoin la nivel de asigurare, cu atât devine mai „acceptabil” ca activitate industrială. Politicienii își vor da seama că interdicțiile doar vor trimite activitatea în altă parte. Cu cât potențialul este înțeles mai mult, cu atât mai mare este stimulentul pentru politicieni de a veni cu soluții care să contribuie la eliminarea stigmatizării contaminării. Și cu cât este mai mare implicarea industriei miniere în inițiativele de energie regenerabilă, cu atât imaginea acesteia va deveni mai curată, eliminând o barieră potențial semnificativă pentru investiții mai răspândite pe piața bitcoin.

Așa decizia Tesla ajunge să ajute prețul bitcoin: escaladând o conversație atât de necesară, care va sfârși prin a elimina barierele investiționale și a încuraja dezvoltarea și explorarea în continuare a rolului pe care bitcoin îl poate juca în multe domenii fundamentale ale societății.

Schimburi stablecoin

Săptămâna aceasta a avut loc ceea ce ar putea fi începutul unei schimbări semnificative pe piața stablecoin.

Cea mai mare stablecoin de departe este tether (USDT, 0%) (USDT), care de ani buni se confruntă cu un nor de suspiciune că jetoanele sale nu sunt pe deplin susținute de rezervele în dolari. Săptămâna aceasta, am aflat că acele suspiciuni erau corecte.

O parte din recentul acord cu Biroul Procurorului General din New York a stipulat că Tether va publica defalcările trimestriale ale rezervelor sale. A făcut acest lucru săptămâna aceasta, sub formă de diagrame, fără menționarea unei revizuiri independente de către o firmă de contabilitate.


Diagramele au arătat că aproape jumătate din toate rezervele (65% din 75% „numerar și echivalente de numerar”) sunt deținute în hârtie comercială, care nu este întotdeauna lichidă și nici nu își păstrează valoarea în mod fiabil. De înțeles, acest lucru i-a făcut pe mulți participanți de pe piață să fie nervoși, deși creșterea continuă a tether chiar și printr-o incertitudine mai gravă indică faptul că, pentru majoritatea, lichiditatea și omniprezența sa sunt mai importante. Tether are un rol mult mai semnificativ ca pereche de tranzacționare și o aprovizionare remarcabilă mult mai mare decât alte criptomonede.


Asta s-ar putea să se schimbe. La începutul acestei săptămâni, schimbul de criptare FTX – unul dintre primele cinci schimburi derivate criptografice din punct de vedere al volumului, potrivit skew.com – și filiala sa subsidiară Blockfolio, au început să le permită utilizatorilor să își finanțeze conturile cu cea de-a doua monedă stabilă, USDC (-0,03 %).

Iar Diem, fostă legătură Facebook Libra, a format un parteneriat cu Silvergate Bank pentru a lansa o stablecoin legată de dolari SUA. Aceasta este departe de ambițiile globale ale proiectului inițial, care urmărea să pună comoditatea banilor electronici bazați pe blockchain în portofelele tuturor utilizatorilor de Facebook – rețeaua va fi permisă, accesibilă doar participanților aprobați, astfel încât întinderea sa rămâne de văzut. Cu toate acestea, este semnificativ faptul că este pentru prima dată când avem o bancă americană care lansează o criptomonedă stabilă.

Tether probabil va continua să domine piața stablecoinului pentru ceva timp, în ciuda slăbirii încrederii în sprijinul său (care oricum nu a fost niciodată foarte puternic). Dar cifrele indică, de asemenea, o schimbare: în a doua jumătate a anului 2020 și până în prezent în 2021, creșterea ofertei în celelalte top patru criptomonede stabile, în ceea ce privește capitalizarea pieței, a depășit cu ușurință pe cea a liderului de piață.

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.