Pentru investitorii cripto care au fost pe piață de ceva timp, volatilitatea nu este o eroare – este o caracteristică.
Există puține lucruri mai emoționale, disputate și neînțelese decât conceptul de libertate. Înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți și se întinde pe un spectru ideologic larg, de la dreptul uman fundamental, la privilegiul câștigat cu greu, cu unele tonuri mai întunecate de „amenințare” care adaugă nuanță discursului.
Bitcoin, îmbrățișat cu înverșunare de libertari, a fost salutat ca fiind cheia libertății financiare. Inovația descentralizată pe platformele de calcul fără frontiere a dat naștere la noi paradigme de gândire și creativitate, iar colaborarea globală a redus granițele financiare și a susținut oportunitățile individuale.
Știm cu toții că, pentru a trăi în pace unul cu celălalt, unele libertăți trebuie reduse. Progresul civilizației s-a rotit în jurul găsirii echilibrului între prea puțin și prea mult, pendulul oscilând de la o extremă la alta și răsturnând lucrurile în acest proces.
Nicăieri nu este mai public decât în evoluția piețelor de capital. „Piața liberă” pe care o susținem ca ideal al capitalismului este orice altceva decât asta. Excesele care afectează interesele dobândite sunt eliminate cu mai multe reguli și reglementări, iar protecția depășește din ce în ce mai mult oportunitățile.
Nu este neapărat un lucru rău. Investitorii cu amănuntul ar trebui să fie protejați de înșelăciuni și fraude – costul uman al nerespectării ar fi mai mare decât ar putea suporta majoritatea dintre noi. Iar participanții la piața financiară trebuie să adere la cerințele de divulgare și de rezervare pentru a evita riscurile sistemice potențial catastrofale.
Volatilitatea ca insignă
Regulile au evoluat, de asemenea, pentru a diminua volatilitatea, din cauza daunelor pe care le pot face legănările sălbatice portofoliilor și mijloacelor de trai. Vă puteți aminti în timpul fluctuațiilor GameStop că tranzacționarea pe acțiuni a fost suspendată frecvent din cauza mișcărilor puternice de pe piață. Bursa din New York, pentru a alege un exemplu, are la dispoziție proceduri de întrerupere a circuitului pe piață, fie pentru a opri temporar anumite stocuri, fie pentru a închide întreaga piață dacă sunt depășite pragurile stabilite. Investitorii sunt neputincioși în a face ceva în acest sens.
Aceste reguli au evoluat, deoarece volatilitatea este considerată a fi proastă. Vedem această prejudecată anti-volatilitate în întreaga acoperire generală a rutelor și recuperării pieței cripto din această săptămână.
Dar pentru investitorii cripto care au fost pe piață de ceva vreme, volatilitatea nu este o eroare – este o caracteristică și nu doar din cauza potențialului de randamente excesive. Este, de asemenea, o caracteristică, deoarece evidențiază libertatea relativ unică a pieței. Piețele criptografice sunt volatile, deoarece nu există o autoritate centrală care să le oprească. Prin urmare, se poate presupune că prețurile activelor cripto sunt o reprezentare mai corectă ale sentimentului investitorilor. Acestea sugerează cum ar putea arăta o piață „pură”.
Probleme structurale
Nu toate schimbările din această săptămână au fost expresiile neîngrădite ale opiniei pieței. O mare parte din volatilitate a provenit din închiderea forțată a pozițiilor lungi și scurte în derivatele criptografice. Pârghia se construise pe schimburile de derivate criptografice offshore, iar fluctuațiile pieței au fost exacerbate de lichidări dure, deoarece limitele marjelor au fost încălcate din nou și din nou.
Dar aceste lichidări, oricât de dezordonate ar fi fost, reprezintă și libertatea pieței. Activele digitale și instrumentele derivate aferente acestora se tranzacționează pe multe platforme diferite, din multe jurisdicții diferite – acest lucru limitează puterea gatekeeperilor de a controla comportamentul investitorilor. Dar schimburile de derivate financiare criptografice sunt o arenă interesantă în care să vedem cum majoritatea investitorilor sunt capabili de autoreglementare: Multe schimburi oferă un efect de levier extrem de ridicat, unele de peste 100 de ori, dar puțini investitori profită de această opțiune iresponsabilă. Majoritatea pagubelor făcute în această săptămână au fost de 25 de poziții.
Nu sugerez să lăsăm toate piețele să urmeze exemplul pieței criptografice și să se autoreglementeze – au existat mult prea multe scheme și escrocherii pentru ca aceasta să fie o soluție digestibilă din punct de vedere politic. Piețele criptografice, la fel ca toate piețele, ar trebui să aibă reguli care să asigure tranzacționarea echitabilă și dezvăluirea suficientă a riscurilor. SUA se mândrește cu cea mai mare piață financiară din lume, în parte, deoarece investitorii se simt confortabil cu protecția sa. O supraveghere mai mare pe piața criptografică va aduce investitori mai mari, precum și finanțarea și lichiditatea corespunzătoare.
Dar libertatea pieței în jurisdicțiile mai reglementate este distorsionată în favoarea celor bogați, investitorii cu amănuntul fiind excluși de oportunități „pentru binele lor”. Ei sunt, de asemenea, fără acces la informații mai profunde.
Mai multe informații, vă rog
Și aici, piețele criptografice indică o nouă cale.
Normele de protecție a investitorilor tind să se concentreze pe accesul echitabil la informații și divulgarea riscului. Participanții la piață ar trebui să știe în ce participă și ar trebui să aibă instrumentele de care au nevoie pentru a evalua investițiile în funcție de toleranța la risc. Cu toate acestea, piețele tradiționale nu sunt cunoscute pentru transparența lor, cu date gated și comunicări corporative relativ rare.
Nu există o piață mai transparentă decât piața criptografică. La prețuri accesibile comparativ cu serviciile tradiționale, agregatoarele de date criptografice oferă o perspectivă în timp real asupra volumelor tranzacțiilor, curbelor de bază și reducerii pieței, pentru a numi doar câteva valori disponibile. Și activele cripto se deplasează pe blockchain-uri transparente și cu acces deschis, unde oricine poate vedea starea rețelei în orice moment.
Cei mai mulți dintre noi avem nevoie de ajutor pentru a interpreta aceste date, dar pot oferi informații despre sentimentul investitorilor, arătându-ne, de exemplu, cât timp au fost deținute poziții, la ce preț au fost achiziționate și cât de des tranzacționează o anumită adresă. Imaginați-vă să aveți acel nivel de informații despre activele tradiționale.
Piețele cripto se bazează pe premisa că informațiile ar trebui să fie gratuite, în timp ce interpretarea merită plătită. Această abordare întruchipează alegerea și libertatea: cu cât investitorii au mai multe informații, cu atât au mai multă libertate de a face alegeri în cunoștință de cauză.
Întotdeauna o poveste
Și, în sfârșit, ajungem la narațiuni.
Comentariul principal din această săptămână ne-a amintit că, desigur, bitcoin (BTC, + 5,2%) este volatil, deoarece nu are „valoare intrinsecă”. Adică, nu poate fi cuantificat prin metode de evaluare stabilite, cum ar fi fluxurile de numerar întrerupte. Cei care văd acest lucru ca o barieră pentru investiții tind să aibă o mentalitate bazată pe reguli și presupun că pot reduce riscul prin respectarea formulelor.
Dar un lucru pe care l-am învățat în decursul ultimului an este că metodele tradiționale de evaluare nu mai au multă influență. O nouă paradigmă de investiții este preluată, una bazată pe sentiment și narațiune.
Această paradigmă este mai greu de navigat pentru investitori, deoarece activele intangibile nu se comportă bine în modelele financiare. Cu toate acestea, reprezintă un nou tip de libertate, din „tirania” fundamentelor reconfortante.
Când elementele fundamentale, cum ar fi fluxurile de numerar și ratele dobânzii, nu mai explică mișcările pieței, narațiunile pot înflori, oferind investitorilor mai multe oportunități de a se implica în poveștile și teoriile la care țin.
Tehnologiile de comunicare susțin acest lucru. În timp ce comunitățile obișnuiau să se bazeze pe geografie, acum se bazează pe credințe, deoarece oamenii cu aceeași idee se găsesc ușor, întărind narațiunile, precum și teoriile și obiceiurile investiționale.
Din nou, piețele criptografice sunt liderul. La ceea ce a asistat lumea la începutul acestui an cu saga GameStop, era deja familiar membrilor comunității criptografice, care de ani de zile participă la Twitter, Discord, Telegram și Reddit pentru a se sprijini și a se certa între ei.
Această libertate de a comunica și de a investi conform convingerilor, o caracteristică de mult a piețelor criptografice, începe să schimbe investițiile tradiționale. În timp ce deocamdată acest nou mediu este populat în principal de tineri investitori cu amănuntul, banii instituționali încep să le urmeze conversațiile, pentru a trece mai departe de influența lor colectivă. Chiar și banii „inteligenți” încep să îmbrățișeze libertatea relativă a investițiilor bazate pe narațiune.
Cu toate acestea, săptămâna aceasta am văzut cât de rapid se poate transforma sentimentul și ce poate face asta prețurilor. Orice piață care funcționează pe baza narativă va fi volatilă, iar faptul că volatilitatea bitcoinului este aproape la fel în ziua de azi ca acum 5 ani în urmă, în ciuda magnitudinii și mai multă lichiditate, este un semn că volatilitatea ridicată este probabil o caracteristică permanentă.
Dar, mai degrabă decât să fie criticat bitcoin pentru această volatilitate, ar trebui să fie înțeles și planificat. Mai mult, ar trebui apreciat.
Cu libertatea vine riscul, întotdeauna. Unele protecții pot fi puse în aplicare, iar asigurările legale trebuie să fie menținute. Dar a-ți dori să dispară volatilitatea activelor cripto înseamnă să înțelegi greșit premisa fundamentală a conceptului.
Piețele criptografice sunt volatile, deoarece sunt gratuite. Vă puteți gândi la o narațiune mai puternică decât asta?