CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Cum funcționează înșelăciunile Cripto?

Cum funcționează înșelăciunile Cripto?

Milioane de investitori cripto au fost furați de sume masive de bani. În 2018, pierderile datorate crimelor legate de criptomonede au ajuns la 1.7 miliarde de dolari. Răufăcătorii folosesc atât tactici vechi cât și tactici noi legate de noua tehnologie pentru a crea escrocherii bazate pe monede digitale, tranzacționate prin intermediul unor baze de date online numite blockchains.

Cuprins

Milioane de investitori cripto au fost furați de sume masive de bani. În 2018, pierderile datorate crimelor legate de criptomonede au ajuns la 1.7 miliarde de dolari. Răufăcătorii folosesc atât tactici vechi cât și tactici noi legate de noua tehnologie pentru a crea escrocherii bazate pe monede digitale, tranzacționate prin intermediul unor baze de date online numite blockchains.

Din studiul blockchain, al criptomonedelor și a crimelor virtuale, se poate observa că unii răufăcători virtuali se bazează pe scheme Ponzi deja încercate, care folosesc veniturile noilor participanți pentru a achita veniturile investitorilor timpurii.

Alții, folosesc procese automatizate și sofisticate, incluzând programe automate care interacționează cu Telegram, un sistem de mesagerie instant online popular printre oamenii care sunt interesați de criptomonede. Chiar și atunci când un plan de criptomonede este autentic, răufăcătorii ii pot manipula prețul pe piață.

Cu toate acestea, o întrebare de baza apare: Cum sunt atrași investitorii inocenți de fraudele cu criptomonede în prima instanța?

Unii escroci din lumea criptomonedelor apelează la lăcomia oamenilor, promițând câștiguri enorme. De exemplu, un grup necunoscut de antreprenori au inventat escrocheria ICenter, care este o schemă Ponzi pentru Bitcoin și Litecoin. Deși nu oferă informații în legătură cu strategiile de investiție, promite investitorilor câștiguri zilnice de 1.2%.

Schemă iCenter funcționează printr-un chat comun pe Telegram. Începe cu un grup mic de răufăcători care știu despre ce este vorba. Ei primesc un cod de referință pe care trebuie să îl distribuie altora, pe bloguri și pe rețelele de social media, sperând să convingă cât mai mulți să se alăture chat-ului. Odată ajunși acolo, nou veniții văd mesaje încurajatoare și entuziasmante de la răufăcătorii care se aflau acolo de la început. Unii nou veniți decid să investească, punct în care le este atribuit un portofel Bitcoin individual unde pot depune Bitcoini. Ei sunt de acord cu faptul că trebuie să aștepte o anumită perioada de timp -99 sau 120 zile- pentru a primi un câștig semnificativ.

În acest timp, nou veniții folosesc rețelele de socializare pentru a-și distribui propriul cod de referință, astfel aducând tot mai mulți oameni pe chat-ul comun și implicit, în schema de investiție. De fapt, nu este nici o investiție a fondurilor în nici o afacere reală. În loc de asta, ori de câte ori noi oameni aderă la grupul de investiții, persoana care i-a recrutat primește un procent din noile fonduri, iar ciclul continuă cu o plată nouă către participanții de la fiecare nouă rundă de investitori.

Unii membri fac eforturi deosebite pentru a atrage noi membri și implicit fonduri, postând tutoriale video și fotografii cu ei însoțiți de sume mari de bani, ca o încurajare pentru a adera la schemă.

Minciuni și tot mai multe minciuni

Unii escroci se îndreaptă direct către decepții. Fondatorii escrocheriei cripto OneCoin au înșelat investitorii de 3.8 miliarde de dolari, convingând oamenii că moneda lor falsă, OneCoin, este defapt reală.

Alte înșelăciuni se bazează pe impresionarea potențialelor victime cu asumarea unui limbaj profesional sau pretinderea unor cunoștințe specializate. Escrocii The Global Trading susțin că au profitat de diferența de preț din diferite locuri de schimb pentru criptomonede pentru ceea ce se numește arbitraj – tehnică de a cumpără mai ieftin și de a vinde la un preț mai ridicat. În realitate, ei pur și simplu au luat banii investitorilor.

Global Trading au folosit și un bot pe Telegram – investitorii puteau să trimită un mesaj pentru a-și verifică soldul, urmând că aceștia să primească un răspuns care conținea informații eronate despre ceea ce era în contul lor, câteodată aceștia putând chiar să vadă cum soldul lor creștea cu 1% într-o singură ora. Luând în considerare câștigul prezentat, cine ar putea să învinuiască utilizatorii pentru faptul că au împărtășit schemă cu prietenii și familia pe rețelele de socializare?

Exploatarea prietenilor și a familiei

Odată ce o schemă este începută, ea continuă -cel puțin pentru o perioada- prin intermediul rețelelor de socializare. O persoană este ademenită de promisiunea câștigurilor însemnate în criptomonede, și distribuie vestea prietenilor și membrilor familiei.

Câteodată, nume mari sunt implicate. De exemplu, personajul principal din spatele GainBitcon și alte presupuse înșelătorii în India a convins un număr de actori de la Bollywood să-i promoveze cartea „Criptomonede pentru începător”. El chiar a încercat să se transforme într-o celebritate, autonumindu-se un „guru al criptomonedelor”, făcând afaceri care au costat inestitorii între 769 milioane de dolari și 2 miliarde de dolari.

Nu toate celebritățile care sunt implicate știu asta. Într-o postare pe blog, iCenter a prezentat un video care se presupune a fi o promovare de la Dwayne „The Rock” Johnson, care ține un semn în centrul căruia este logo-ul iCenter. Videoclipuri cu Justin Timberlake și Christopher Walken au fost de asemenea editate pentru că aceștia să pară că sutin iCenter.

Oferte inițiale de monedă (ICO) frauduloase

O altă schemă comună este numită „oferta inițială de monede”. O oferta de investiție potențial reală, o oferta reală de criptomonede este, esențial, un mod prin care o companie începătoare de criptomonede poate strânge bani de la viitorii clienți. La schimb pentru trimiterea de criptomonede active precum Bitcon sau Ethereum, clienților le este promis un discount pentru criptomonedele noi.

Multe oferte inițiale de criptomonede s-au dovedit a fi înșelătorii în final, cu organizatorii implicați în diferite activități înșelătoare, precum închirierea unor birouri false sau prezentarea unor materiale false de marketing. În 2017, popularitatea și interestul media pentru criptomonede au hrănit un val imens de oferte inițiale false. În 2018, în jur de 1000 de oferte inițiale de criptomonede s-au soldat eșecului, lucru care a costat investitorii cel puțîn 100 de milioane de dolari. Multe din aceste proiecte nu erau bazate pe nici o idee originală– mai mult de 15% din ele aveau idei copiate din alte oferte de criptomonede, ba chiar aveau și documentația de suport copiată.

Investitorii care doresc să facă profit într-un nou sector al tehnologiei sunt încă interesați de blockchain și criptomonede- ar trebui să fie atenți însă la faptul că sunt mecanisme complexe, noi chiar și pentru cei care le vând. Atât începători cât și utilizatori intermediari au căzut pradă înșelătoriilor.

Într-un mediu precum piață actuală de criptomonede, potențialii investitori trebuie să aibă mare grijă și să studieze cu atenție înainte de a-și investi monedele, pentru a fi siguri că oricine este implicat precum și planul inițial este pentru a câștigă bani adevărați- fără a-i înșela pe ceilalți. 

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.