CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

cum sa cumperi actiuni cacao

Cum sa cumperi actiuni cacao


Cacaoa este o marfa de lux si un ingredient crucial in multe dintre lucrurile mai fine ale vietii, de la dulciuri la produse farmaceutice si la diverse feluri de mancare culturale. Popularitatea sa o face un activ important pe piata bursiera, dar problemele de aprovizionare, problemele de mediu si politice o pot face, uneori, o investitie instabila.

In prezent, cacao ocupa a treia pozitie ca una dintre cele mai tranzactionate marfuri din intreaga lume. Aici vom discuta despre modul in care potii investi in cacao si despre riscurile asociate acesteia.

1.Despre cacao

2.Prognoza cacao

3.Evolutie cacao

4.Cum sa cumperi actiuni cacao

5.Cum sa vinzi actiuni cacao

6.Potential de risc, potential de profit cu actiunile cacao

1.Despre cacao

Investitia in marfuri precum cacao este o miscare buna in diversificarea portofoliului. Cacao este o marfa, ceea ce inseamna ca este un produs stabil si natural, cum ar fi zaharul sau cafeaua. Ceea ce face interesanta investitiile in marfuri este faptul ca avem intotdeauna nevoie de materii prime. Exista o cerere aproape constanta de aprovizionare. Fondurile tranzactionate la bursa (ETF) iti permite sa iti investesti banii intr-o varietate de active, mai degraba decat sa iti concentrezi investitiile intr-una sau doua firme.

ETF-urile sunt un mod foarte accesibil de a intra pe piata si functioneaza intr-un mod similar cu actiunile normale. Ele sunt adesea vazute ca un mod mai simplu si mai putin riscant de a-ti investi banii. Increderea banilor intr-o colectie de active face investitia ta mai rezistenta la fluctuatiile individuale de pe piata. Daca esti un nou venit in lumea investitiilor, ETF-urile ar putea fi ceva de luat in considerare.

Un mod destul de comun de a investi intr-o marfa este prin stocuri. Datorita popularitatii pietei de cacao, exista o varietate de companii din care poti alege. Unele dintre cele mai recunoscute nume includ:

Nestle (NSRGY), Hershey (HSY), Mondelez International (MDLZ), Lindt & Sprüngli (LDSVF), spinoff-ul Kraft Foods care produce chipsuri Ahoy, Oreo, Cadbury si alte delicatese, fabrica de ciocolata Rocky Mountain (RMCF).

Chiar daca companiile precum Nestle si Hershey sunt adesea recomandate ca alegeri de investitii solide, investitiile in actiuni necesita in continuare anumite cunostinte de piata. In timp ce ETF-urile pot dilua performanta puternica din cateva actiuni restante, acestea sunt inerent diversificate si pot oferi o anumita protectie impotriva riscurilor specifice companiei.

2.Prognoza cacao

Se asteapta ca piata mondiala de cacao sa creasca la un CAGR de 3,4% intre 2020 si 2026, pentru a atinge o dimensiune a pietei de 13,52 miliarde de dolari pana in 2025, de la 11 miliarde de dolari in 2019. De asemenea, piata ciocolatei va avea o crestere importanta, luand in considerare 182 miliarde de dolari pana in 2025.

Pretul cacao (pe tona metrica) egal cu 2758.000 USD la 11 octombrie 2021. Pe baza previziunilor Wallet Investor, se asteapta o crestere pe termen lung, prognoza pretului marfurilor pentru 6 octombrie 2026 este de 3172.960 USD per tona metrica. Cu o investitie pe 5 ani, veniturile se asteapta sa fie de aproximativ + 15,05%. Investitia dvs. actuala de 100 USD poate ajunge pana la 115,05 USD in 2026.

3.Evolutie cacao

Pretul maxim atins de cacao este de 2,792.00. In 1880, America de Sud si Caraibe au reprezentat aproape toata productia mondiala de cacao. Dar in acelasi timp, cultivarea incepea sa se raspandeasca in coloniile europene din Africa. Multumita in mare parte gramezilor de noi aprovizionari africane, productia mondiala a crescut de la 115.000 de tone la 351.000 de tone intre 1900 si 1916. Ca urmare, din 1907, preturile la cacao au scazut, atingand minime sub 100 USD / tona si nu au atins maximele anterioare pe o baza stabila, pana la boom-ul de dupa Al Doilea Razboi Mondial. 

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, plafoanele de pret au fost ridicate si economiile au crescut. Ca urmare, preturile au crescut, cvintuplandu-se la peste 1000 USD / tona pana in 1947. Dar, cresterea productiei a depasit cererea, iar de la mijlocul anilor 1950, preturile au fluctuat, dar au aratat o tendinta generala descendenta. Cacao a fost una dintre numeroasele marfuri care au cunoscut schimbari majore ascendente in anii 1970. Preturile au crescut de la putin peste 500 USD / tona in 1971 la peste 5700 USD in 1977. Dupa varful din 1977, noua oferta a contribuit la scaderea preturilor la sub 1600 USD / tona, fluctuand, dar prezentand o tendinta generala descendenta pana in 2000, pe masura ce productia a continuat sa creasca.

4. Cum sa cumperi actiuni cacao

Ca sa cumperi actiuni cacao trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

  • Iti creezi un cont introducand datele tale personale dupa care confirmi adresa ta de e-mail. 
  • Depui suma dorita in cont. Daca nu depui mai mult de 2000 $ nu mai este necesar sa iti confirmi identitatea. 
  • Cauti actiunea dorita. Dupa ce ai gasit actiunea, selectezi cat vrei sa investesti si apesi Trade. 

5.Cum sa vinzi actiuni cacao

Foarte simplu. Alegi actiunea, alegi cat vrei sa vinzi si finalizezi vanzarea apasand Close Trade. Dupa ce primesti confirmarea, banii tai se vor afla in portofelul virtual.

6.Potential de risc, potential de profit cu cacao

In ceea ce priveste productia de cacao, aceasta este in principal in Africa, mai exact in Coasta de Fildes si Ghana, care intre ele realizeaza peste 65% din productia globala de cacao. De fapt, aceasta reprezinta peste 4 bilioane de tone pe an. Ca urmare a cererii sale si a zonelor din care provine, cacao este o marfa politizata, care poate fi utilizata ca un cip de negociere in perioadele de frictiune politica sau negociere. Ca urmare, preturile la cacao pot fluctua violent, periodic, avand un impact mare asupra investitiei tale.

Chiar si in timpul unei crize, oamenii inca au nevoie de cacao, cafea sau zahar. Consumul acestor produse continua in ciuda oricaror crize globale care ar putea aparea. Acest lucru este diferit de marfuri precum petrolul si gazul. Cererea si oferta de materii prime precum cacao, cafea si zahar raman relativ stabile in comparatie cu aceste marfuri.

Aurul si argintul sunt disponibile in cantitati mai mici, iar aprovizionarea are un impact direct asupra pietei. Nu este cazul cu cacao. Nu se descopera brusc o padure pentru plantatiile de cacao care dubleaza brusc aprovizionarea si scade pretul. Aceasta inseamna ca preturile la cacao nu vor fi niciodata la fel de volatile ca cele ale metalelor pretioase sau ale criptomonedelor.

Investind in materii prime precum cacao, veti asigura o diversificare suplimentara in cadrul portofoliului dumneavoastra.

Exista o varietate de motive pentru a investi in cacao sau in alte tipuri de marfuri. Exista o dimensiune speculativa: cu o concentratie unica si un ciclu de productie foarte dependent de externalitati, pretul poate varia brusc in functie de vreme si politica.

Concluzie

Unii comercianti cred ca cererea de cacao va creste in curand. Exista cateva motive pentru aceasta. Pietele emergente se imbogatesc si cererea de ciocolata, un produs de lux, poate creste. De asemenea, meritele de sanatate ale ciocolatei negre au fost recunoscute in cele din urma, facand cacaoa mult mai populara pentru o parte mai larga a populatiei. Investeste mereu doar cat iti permiti sa pierzi pentru ca riscuri exista mereu, chiar si in cazul actiunilor stabile. 

Sursa foto: https://www.flowbank.com/en/research/i-like-chocolate-how-can-i-invest-in-cocoa

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.