CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

cum sa cumperi actiuni paladiu

Cum sa cumperi actiuni paladiu

Acest metal este foarte similar in ceea ce priveste proprietatile metalice cu platina.  Mai mult de 85% din paladiu este folosit acum in industria auto. Deci, daca te gandesti sa investesti in aceasta nisa, paladiu ar fi o alegere buna. 

Paladiul este apreciat pentru beneficiile sale monetare ca depozit de avere si potentialul sau de investitii. In anii urmatori investitiile in paladiu pot produce unele dintre cele mai profitabile oportunitati din complexul de metale pretioase.

Mai jos descopera mai multe despre paladiu si cum sa cumperi/vinzi actiuni.

1.Despre paladiu

2.Prognoza paladiu

3.Evolutie paladiu

4.Cum sa cumperi actiuni paladiu

5.Cum sa vinzi actiuni paladiu

6.Potential de risc, potential de profit cu actiunile paladiu

1.Despre paladiu

Paladiul este un metal pretios extras si produs la nivel global cu mai multe utilizari industriale si este mai rar decat aurul sau alte metale pretioase. Nu exista monede mai rare decat paladiu in lumea investitiilor de metale pretioase, iar lingoul de paladiu este unul dintre cele mai cautate soiuri din lume. De fapt, in 2020, metalele din grupul paladiu au inregistrat o crestere medie a valorii de 18%. In acest moment, diferenta de pret dintre platina si paladiu este la un nivel istoric.

Incepand cu cel putin 2012, o lipsa de aprovizionare cu aliaj de paladiu a determinat cresterea valorii pe uncie a metalului. Proprietatile chimice ale paladiului il fac extrem de util in controlul productiei de poluare la autovehicule, ceea ce a determinat cresterea cererii din partea producatorilor care incearca sa-si reduca amprenta de carbon. Preturile paladiului au inregistrat cea mai puternica performanta a metalelor pretioase in 2017. Acesta a crescut cu 50%, in timp ce preturile aurului, fiind pe locul doi, au crescut cu 11%. Preturile platinei au crescut cu 4% si acesta este un contrast puternic in comparatie cu preturile la paladiu. Preturile paladiului au crescut chiar peste preturile platinei, ceea ce nu s-a mai vazut din 2001.

2.Prognoza paladiu

Pretul paladiului (pe uncie) este egal cu 2042.500 USD la 13 octombrie 2021. Pe baza previziunilor Wallet Investor, se asteapta o crestere pe termen lung, prognoza pretului marfurilor pentru 6 octombrie 2026 este de 4576.290 USD pe uncie. Cu o investitie pe 5 ani, veniturile se asteapta sa fie de aproximativ + 124,05%. Investitia ta actuala de 100 USD poate ajunge pana la 224,05 USD in 2026.

Pretul paladiului a inceput in 2021 la 2.455,50 USD. Astazi, Palladium s-a tranzactionat la 2.042,500 USD, astfel incat pretul a scazut cu -17% de la inceputul anului. Pretul preconizat al paladiului la sfarsitul anului 2021 este de 2.517 USD – iar schimbarea de la an la an + 3%. Cresterea de astazi pana la sfarsitul anului: + 23%. In a doua jumatate a anului, pretul ar adauga 146 USD si ar inchide anul la 2946 USD, ceea ce reprezinta + 44% fata de pretul actual.

3.Evolutie paladiu

Cea mai mica valoare istorica a paladiului a fost in 1980 de doar 47,46 USD per uncie. Apoi timp de 13 ani pretul a ramas destul de costant, la o medie de 100 USD. In 1996 paladiul a obtinut o crestere semnificativa, ajungand la sfarsitul anului 2001 la pretul de 1,007 USD. Apoi, paladiul a pierdut teren in fata platinei, fiind preferata de producatorii auto, ajungand iar la un pret scazut de 150 USD in aprilie 2003. 

In 2008 pretul a urmat o cale ascendenta. In 2016 pretul era mai mare cu 45%, iar in 2018 a mai crescut cu 15 %. In 2020, piata auto a Chinei, fiind si cea mai mare din lume, a anuntat ca vehiculele trebuie sa contina cel putin 30% paladiu, acest aspect facand pretul sa creasca. In octombrie 2020 a ajuns la un alt record istoric de 1,804 USD. 

Pe Comex, cel mai activ contract PAM21 PA00 din iunie pentru paladiu, + 3,09% tranzactionat pana la 3.019 USD pe uncie, cel mai inalt nivel intraday inregistrat, potrivit datelor Dow Jones Market.

4.Cum sa cumperi actiuni paladiu

Ca sa cumperi actiuni paladiu trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

  • Iti creezi un cont introducand datele tale personale dupa care confirmi adresa ta de e-mail. 
  • Depui suma dorita in cont. Daca nu depui mai mult de 2000 $ nu mai este necesar sa iti confirmi identitatea. 
  • Cauti actiunea dorita. Dupa ce ai gasit actiunea, selectezi cat vrei sa investesti si apesi Trade. 

5.Cum sa vinzi actiuni paladiu

Foarte simplu. Alegi actiunea, alegi cat vrei sa vinzi si finalizezi vanzarea apasand Close Trade. Dupa ce primesti confirmarea, banii tai se vor afla in portofelul virtual.

6.Potential de risc, potential de profit cu paladiu

Toate semnele arata ca paladiul detine valoare pe termen lung datorita calitatilor sale ecologice. Putine urme de paladiu sunt absorbite in soluri, de obicei in intervalul de 0,4 ppm, care este suficient de scazut pentru ca viata organica sa-l tolereze. Aceasta este considerabil mai mica decat alte metale pretioase din grupul de platina.

In plus, paladiul este o marfa populara in productia de evacuari ecologice pentru masini. Vehiculele pe benzina (spre deosebire de motorina) utilizeaza paladiu pentru a limita cantitatea de dioxid de carbon daunator (CO2) care se emite in aer. Pe masura ce tot mai multi producatori de automobile se lupta pentru a-si limita emisiile de CO2, paladiul va fi o forta cheie in atingerea obiectivelor lor.

Un dolar SUA relativ slab face ca paladiul ca investitie sa fie o perspectiva mult mai atractiva. Deoarece paladiul si alte metale pretioase precum aurul si argintul sunt tranzactionate pe pietele internationale in dolari SUA, un dolar in scadere sau slab ar oferi un stimulent mai mic pentru minerii si producatorii de paladiu pentru a-si aduce produsul pe piata.

Constrangerile din jurul ofertei afecteaza, de asemenea, nivelurile preturilor, deoarece paladiul este, in general, un produs secundar fata de platina si nichel, minerii au dificultati in a-si creste extractia si productia. In comparatie cu concurentul si inlocuitorul sau, platina, paladiul se confrunta cu o tensiune continua a preturilor. Un procent mare de paladiu este exploatat in Africa de Sud, iar costurile crescute ale constructiei si combustibilului au afectat in trecut nivelul productiei de paladiu, ceea ce a dus la cresterea preturilor.

Concluzie

Investitorii au multe de castigat din investitiile in paladiu. Marfuri precum lingouri de paladiu nu sunt corelate direct cu piata de valori, ceea ce le face active de nepretuit, daca incerci sa iti securizezi portofoliul de volatilitate sau de efectele prabusirilor bursiere.

Investitia in metale pretioase precum paladiu sau platina poate oferi un strat suplimentar de rezistenta impotriva socurilor neregulate si bruste pe piata actiunilor. Daca doresti sa iti reduci expunerea la volatilitatea pietei bursiere, investitia in paladiu este una dintre cele mai bune optiuni. Totusi, nu investi mai mult decat poti pierde. Mereu exista riscuri. 

Sursa foto:  https://www.mining.com/web/palladium-price-hit-the-lowest-since-august-2020-on-automaker-demand-concerns/

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.