CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

cum sa cumperi actiuni petrol ulei

Cum sa cumperi actiuni petrol/ulei

Investitiile in industria petrolului si gazului implica o serie de riscuri semnificative. Trei dintre aceste riscuri sunt riscul de volatilitate a pretului marfurilor, reducerea platilor dividendelor pentru acele companii care le platesc si posibilitatea unei scurgeri de petrol sau a unui alt accident in timpul productiei de petrol sau gaze naturale. Cu toate acestea, investitiile pe termen lung in companiile de petrol si gaze pot fi, de asemenea, extrem de profitabile. Investitorii ar trebui sa inteleaga pe deplin riscurile inainte de a face investitii in acest domeniu. 

Industria petrolului si a gazelor a cunoscut o volatilitate semnificativa in ultimii ani, lasand investitorii in energie sa se intrebe daca companiile petroliere – chiar si companiile petroliere de top – sunt investitii inteligente in acest moment. Sa cercetam pentru a intelege mai bine daca stocurile de petrol si gaze sunt investitii bune pe termen lung care merita un loc in portofoliul dumneavoastra. 

1.Despre industria de petrol/ulei

2.Prognoza petrol/ulei

3.Evolutia petrol/ulei

4.Cum sa cumperi actiuni petrol/ulei

5.Cum sa vinzi actiuni petrol/ulei

6.Potential de risc/potential de profit cu actiunile de petrol/ulei

1.Despre industria de petrol/ulei 

Combustibilii fosili, cum ar fi petrolul si gazele naturale, raman in mare parte in mare cerere, deoarece sunt, de obicei, mai ieftini decat alti combustibili de incalzire si transport. Ei au, de asemenea, un avantaj masiv de infrastructura fata de sursele emergente de combustibil curat, cum ar fi energia regenerabila.

Principalul risc asociat investitiilor in petrol si gaze este volatilitatea preturilor. De exemplu, industria a intampinat o volatilitate substantiala a preturilor materiilor prime in 2014 si 2015, din cauza lipsei de aprovizionare cu titei si gaze naturale. Nivelurile ridicate de aprovizionare au afectat preturile actiunilor.

Ca si in multe alte industrii, companiile mai mari tind sa fie mai putin riscante. Asa-numitii „supermajori ai petrolului” – ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, Chevron (NYSE: CVX) si TotalEnergies (NYSE: TTE) – fiecare cu operatiuni globale si venituri anuale de peste 100 de miliarde de dolari, nu intra in faliment in curand. Cum nu fac asta nici companiile mari de explorare si productie (E&P) precum ConocoPhillips (NYSE: COP), companiile mari de conducte precum Kinder Morgan (NYSE: KMI), rafinari de top precum Phillips 66 (NYSE: PSX) sau principalele campuri petroliere companii de servicii, inclusiv Schlumberger (NYSE: SLB).

2.Prognoza industrie de petrol/ulei

Agentia a redus estimarea pentru 2021 a preturilor la titei WTI cu 24 de centi / b la 65,69 dolari / b si se asteapta ca preturile sa scada in continuare in 2022, ajungand in medie la 62,37 dolari / b. In mod similar, EIA si-a redus estimarea pretului spot Brent pentru 2021 cu 10 centi / b la 68,61 dolari / b, mentinandu-si in acelasi timp estimarea pentru 2022 la 66,04 dolari / b. EIA a prezis ca, pana in 2025, pretul nominal al titeiului Brent va creste la 79 USD / b. Pana in 2030, cererea mondiala ar putea duce preturile Brent la 98 USD / b.

Preturile petrolului se recupereaza din cauza cererii mai mari, deoarece mai multe restrictii COVID-19 sunt eliminate. OPEC creste treptat productia de petrol dupa ce a limitat-o ​​din cauza unei cereri scazute de petrol in timpul pandemiei.

3.Evolutie industrie de petrol/ulei

Din punct de vedere istoric, titeiul a atins un maxim istoric de 147,27 in iulie 2008. Pretul titeiului a scazut substantial in primul trimestru al anului 2020. Petrolul a trecut de la peste 107 dolari pe baril in iulie 2014 la aproximativ 20 dolari in martie 2020.

Gazul natural a urmat exemplul, trecand de la 4,80 dolari pe milion de unitati termice britanice (mmBtu) in iunie 2014 pana la aproximativ 1,60 dolari pe mmBtu incepand din martie 2020, o scadere de aproximativ 70%. Cu toate acestea, scaderea, cauzata de blocarea globala si de impartirea dintre OPEC si OPEC + in ceea ce priveste reducerile de productie, a scazut preturile combustibililor fosili la niveluri istoric. In aprilie 2021, pretul barilului West Texas Intermediate (WTI), reperul petrolului american, a scazut la minus 37,63 dolari barilul. Acest lucru inseamna ca producatorii de petrol au platit cumparatorilor sa-si ia marfa de pe maini, de teama ca ar putea epuiza capacitatea de stocare in mai 2021.

4.Cum sa cumperi actiuni petrol/ulei

Ca sa cumperi actiuni petrol/ulei trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

  • Iti creezi un cont introducand datele tale personale dupa care confirmi adresa ta de e-mail. 
  • Depui suma dorita in cont. Daca nu depui mai mult de 2000 $ nu mai este necesar sa iti confirmi identitatea. 
  • Cauti compania de petrol/ulei in care vrei sa investesti. Dupa ce ai gasit actiunea, selectezi cat vrei sa investesti si apesi Trade. 

Felicitari, ai cumparat actiunea.

5.Cum sa vinzi actiuni petrol/ulei

  • Foarte simplu. Alegi actiunea, alegi cat vrei sa vinzi si finalizezi vanzarea apasand Close Trade. Dupa ce primesti confirmarea, banii tai se vor afla in portofelul virtual.

6.Potential de risc, potential de profit cu actiunile de petrol/ulei

Stocurile de petrol si gaze pot produce castiguri de capital semnificative din aprecierea pretului actiunilor si venituri atractive din dividende in perioadele de preturi ridicate ale petrolului si gazului. Pe masura ce preturile la titei cresc, companiile petroliere tind sa genereze bani in numerar. Acest lucru le ofera mai multi bani pentru a fora puturi suplimentare pentru a-si creste productia de petrol si gaze, a rambursa datoriile, a rascumpara stocuri si a plati dividende, toate acestea putand crea valoare pentru actionari. 

De remarcat, platile de dividende din sector tind sa fie mai mari decat media, din cauza cantitatii de numerar pe care o pot genera companiile petroliere in perioadele bune. Acest lucru face de multe ori sectorul atractiv pentru investitorii care cauta randamente mari din dividende.

Ciclicitate: sectorul petrolului si gazelor tinde sa fie ciclic, ceea ce inseamna ca este probabil ca investitorii sa experimenteze cresteri si crize.

Volatilitate: Companiile de petrol si gaze se confrunta cu alti factori care nu le pot controla. Preturile la petrol si gaze sunt un factor major in evaluarile stocurilor de petrol si gaze. Atunci cand preturile sunt scazute, piata tinde sa pedepseasca aceste stocuri.

Incertitudine: exploatarea petrolului si a gazelor este imprevizibila. O companie cumpara drepturile la un bloc de explorare si efectueaza teste pentru a determina prezenta zacamintelor de petrol sau gaze. Daca sunt gasite, compania foreaza puturi de testare pentru a determina calitatea depozitelor si apoi foreaza puturi de productie si conecteaza infrastructura asociata, totul inainte de a castiga bani. Incertitudinea inerenta a explorarii poate duce la pierderi mari din investitii care nu se elimina.

Un alt risc in sectorul petrolului si gazului este acela ca ar putea aparea un accident, cum ar fi o deversare de petrol. Acest tip de accident poate fi devastator si poate duce la scaderea libera a pretului actiunilor unei companii. De asemenea, petrolul si gazul sunt inflamabile si toxice, iar conductele care le transporta se intind pe sute sau mii de mile. Intre timp, utilajele care extrag petrol si gaze sunt grele si complexe. Combinati acesti factori si un pas gresit poate avea consecinte tragice.

Concluzie

Datorită potențialului de creștere al industriei în perioadele de creștere economică, stocurile de petrol și gaze pot fi investiții inteligente, dacă este sunt facute in perioadele corecte. Totusi, nu investiti niciodata mai mult decat va permiteti sa pierdeti, caci riscuri sunt intotdeauna.

Sursa foto: https://www.mynrma.com.au/membership/my-nrma-app/fuel-resources/what-you-need-to-know-about-buying-petrol

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.