CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

cum sa cumperi actiuni platina

Cum sa cumperi actiuni platina


Se considera ca metalele pretioase sunt un bun diversificator de portofolii si o acoperire impotriva inflatiei – dar aurul, poate cel mai cunoscut astfel de metal, nu este singurul disponibil pentru investitori. Argintul, platina si paladiul sunt marfuri care pot fi adaugate la portofoliul tau de metale pretioase si fiecare are propriile sale riscuri si oportunitati unice.Pe langa faptul ca detin metal fizic, investitorii pot avea acces prin piata instrumentelor derivate, ETF-urilor metalice si fondurilor mutuale si actiunilor companiilor miniere.

Mai jos descopera mai multe despre platina si cum sa cumperii/vinzi astfel de actiuni.

1.Despre platina

2.Prognoza platina

3.Evolutie platina

4.Cum sa cumperi actiuni platina

5.Cum sa vinzi actiuni platina

6.Potential de risc, potential de profit cu actiunile platina

1.Despre platina

La fel ca aurul si argintul, platina este tranzactionata non-stop pe pietele globale de marfuri. Adesea tinde sa aduca un pret mai mare (per uncie de troy) decat aurul in perioadele de rutina, de stabilitate politica si de piata, pur si simplu pentru ca este mult mai rar. Cu mult mai putin din metal este, de fapt, extras anual de la sol.

Exista, de asemenea, alti factori care determina pretul platinei:

La fel ca argintul, platina este considerata un metal industrial. Cea mai mare cerere de platina vine de la catalizatorii auto, care sunt folositi pentru a reduce nocivitatea emisiilor. Dupa aceasta, bijuteriile reprezinta cea mai mare parte a cererii. Catalizatorii de rafinare a petrolului si a produselor chimice si industria computerelor consuma restul.

Datorita dependentei mari a industriei auto de metal, preturile platinei sunt determinate in mare parte de numarul vanzarilor si productiei auto. Legislatia „aer curat” ar putea impune producatorilor de automobile sa instaleze mai multe convertoare catalitice, ceea ce va creste cererea. Dar, in 2009, producatorii de automobile americani si japonezi au inceput sa apeleze la catalizatori auto reciclati sau sa foloseasca mai mult din metalul grupului sora – paladiu – fiabil si, de obicei, mai putin costisitor .

Minele de platina sunt puternic concentrate in doar doua tari – Africa de Sud si Rusia.

Acest lucru creeaza un potential mai mare pentru actiuni de tip cartel care ar sprijini sau chiar creste artificial preturile la platina.

2.Prognoza platina

Platina va avea in medie 1.222 dolari pe uncie in 2021 si 1.253 dolari in 2022, conform raspunsului median din sondajul de 34 de analisti si comercianti efectuat luna aceasta. Un sondaj similar in urma cu trei luni a prognozat medii de 1.044 USD pentru 2021 si 1.082 USD pentru 2022. Platina a avut in medie 883 USD in 2020. 

Platina poate fi o optiune de investitii profitabila. Pretul platinei (pe uncie) este egal cu 1009.600 USD la 12 octombrie 2021. Pe baza previziunilor Wallet Investor, se asteapta o crestere pe termen lung, prognosticul pretului marfurilor „PL” pentru 6 octombrie 2026 este de 1452.430 USD pe uncie. Cu o investitie pe 5 ani, veniturile se asteapta sa fie de aproximativ + 43,86%. Investitia ta actuala de 100 USD poate ajunge pana la 143,86 USD in 2026.

3.Evolutie platina

Pretul cel mai mare al platinei din toate timpurile a fost de aproximativ 2.273 USD pe uncie in martie 2008. Dar, a pierdut peste 65% din cauza situatiei economice si a ajuns la pretul de 774 USD in noiembrie 2008. Apoi a atins o alta maxima in august 2011 ajungand la valoare de 1874 USD. A ajuns la valoarea minima de 558 USD in martie 2022.

4.Cum sa cumperi actiuni platina

Ca sa cumperi actiuni platina trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

  • Iti creezi un cont introducand datele tale personale dupa care confirmi adresa ta de e-mail. 
  • Depui suma dorita in cont. Daca nu depui mai mult de 2000 $ nu mai este necesar sa iti confirmi identitatea. 
  • Cauti actiunea dorita. Dupa ce ai gasit actiunea, selectezi cat vrei sa investesti si apesi Trade. 

5.Cum sa vinzi actiuni platina

Foarte simplu. Alegi actiunea, alegi cat vrei sa vinzi si finalizezi vanzarea apasand Close Trade. Dupa ce primesti confirmarea, banii tai se vor afla in portofelul virtual.

6.Potential de risc, potential de profit cu platina

Metalele pretioase ofera o protectie inflationista unica – au valoare intrinseca, nu prezinta risc de credit si nu pot fi umflate. Asta inseamna ca nu poti imprima mai multe dintre ele. Acestea ofera, de asemenea, o „asigurare” autentica impotriva revoltelor financiare sau politice / militare.

Din punct de vedere al teoriei investitiilor, metalele pretioase ofera, de asemenea, o corelatie scazuta sau negativa cu alte clase de active, cum ar fi actiunile si obligatiunile. Acest lucru inseamna ca chiar si un procent mic de metale pretioase dintr-un portofoliu va reduce atat volatilitatea, cat si riscul.

Fiecare investitie vine cu propriul set de riscuri. Desi pot avea un anumit grad de securitate, exista intotdeauna un anumit risc care vine cu investitiile in metale pretioase. Preturile pentru metale pot scadea din cauza dezechilibrelor tehnice (mai multi vanzatori decat cumparatori). Acestea fiind spuse, in perioadele de incertitudine economica, vanzatorii beneficiaza, deoarece preturile tind sa creasca.

Concluzie 

Metalele pretioase ofera un mijloc util si eficient de diversificare a unui portofoliu. Trucul pentru a obtine succes cu ei este sa iti cunosti obiectivele si profilul de risc inainte de a intra. Volatilitatea metalelor pretioase poate fi valorificata pentru a obtine profit. 

Sursa foto: https://www.forbes.com/sites/rainermichaelpreiss/2020/11/12/the-investment-case-for-platinum/?sh=28787ed35c9d

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.