Cum va influența Brexit-ul industria fintech a Marii Britanii? Experții răspund

Cum va influența Brexit-ul industria fintech a Marii Britanii? Experții răspund

În anul 2016 a avut loc un referendum ce a avut ca urmare ceea ce numim astăzi Brexit. Se pare că această măsură a avut impact asupra tuturor aspectelor vieții britanicilor. Oare Brexit-ul va avea efecte pozitive sau negative atunci când vine vorba de industria tehnologiei din sfera finanțelor?

Experți din cadrul London Fintech Week, U.K. in a Changing Europe, precum și din cadrul Universității din Nottingham au încercat să răspundă cât mai bine la această întrebare.

În vreme ce guvernul Marii Britanii s-a angajat în nenumărate negocieri în încercarea sa de a face Brexit-ul posibil, Uniunea Europeană și-a îndreptat atenția căre tehnologia blockchain, ieșind în evidență cu diferite inițiative avute în această direcție. Deși Marea Britanie a câștigat în anul 2015 titulatura de leader global în domeniul centrelor de servicii financiare cu ambiția de a deveni apoi lider și în cazul dezvoltării de tehnologii financiare, Brexit-ul conduce la nașterea a numeroase îngrijorări privind industria cripto. Cum va trata Marea Britanie sfera cripto de acum inainte?

Există studii care evidențiază efectele negative declanșate de Brexit cum este cazul scăderii semnificative a numărului profesioniștilor din sectorul fintech semn că aceștia se indreaptă căre UE ca măsură de siguranță împotriva Brexit-ului. În același timp, unul dintre cei patru majori jucători de pe piața de audit financiar, KPMG, a constat o creștere de 55% în finanțarea investițiilor în fintech începând cu anul 2015.

Ce va însemna Brexit-ul pentru industria fintech în Marea Britanie?

„Cum Marea Britanie este considerată a fi capitala financiară a lumii, Londra este considerată a fi capitala fintech a Europei, rămânând în urmă Chinei și a Statelor Unite doar în termenilor de plasament la nivel global. Puterea UK este bazată pe trei factori: servicii financiare, natura clienților săi și mediul reglementurilor Marii Britanii.

Investitorii au adus în 2016 sume de bani în domeniul fintech al UK mai mult decât în oricare altă țară europeană. Industria fintech prosperă în Londra, sectorul financiar fiind  în mod unic anexat înfloritorului sector al tehnologiei – ceva necaracteristic Silicon Valley, Route 128 sau Wall Street. Aceasta permite o întrepătrundere a serviciilor financiare cu zona know-how-ul tehnologic. De asemenea, UK găzduiește interesante modalități de realizare de investiții foarte motivante cum este cazul Seed Enterprise Investment Scheme, ce generează o scutire de taxe în cuantum de 50% la investițiile de tip startup cu sume de până în plafonul de 100.000 de lire sterline – aproximativ 120.000 de dolari americani.

Aceasta în paralel cu existența a numeroase talente în domeniu, oferirea de suport activ din partea guvernului în ceea ce privește investițiile străine și existența unor reglementări ce susțin echilibrul dintre invetitorii ce intră pe piața fintech și cei deja titulari.  UK este un lider global în domeniul fintech și așa va rămâne, indiferent de producerea Brexit-ului.” Jane Thomason, CEO în cadrul Fintech Worldwide, industrie asociată centrului UCL Centre for Blockchain Technologies

„Este dificil de prognozat direcția pe care o va lua evoluția viitoară a sectorului fintech în UK ulterior Brexit. Rezultatul final va depinde de modul în care Marea Britanie va privi acest proces de separare. Oricum ar fi, impactul asupra industriei fintech este greu de intuit întrucât succesul acesteia depinde de un număr de zone politice, fiecare dintre acestea cu o imagine diferită asupra impactului produs de către Brexit.

De exemplu, Marea Britanie a stimulat dezvoltarea sectorului fintech prin implementarea unei serii de reguli ce susțin procesul inovației, iar aceasta ar putea resimți o accelerare după producerea Brexit-ului dacă UK nu va adopta o politică de convergență cu peisajul reglementărilor din cadrul UE.

Pe de altă parte, procesul atragerii de talente în sfera fintech – ceea ce a fost vital dezvoltării industriei până în prezent – ar putea deveni mai dificil după producerea separării.

Dacă industria fintech în Marea Britanie nu va putea ajunge la indivizi ce activează în domenii precum inginerie mecanică, artificial intelligence și tehnologie blockchain la fel de ușor ca înainte de Brexit, aceasta ar putea cauza o contracție în cadrul acestui sector al fintech, întrucât aproximativ o cincime din cunoștințele aplicate în acest domeniu au provenit din mediul UE. Va lua timp să se dezvolte scheme domestice pentru înlocui acești indivizi post-Brexit și de asemenea, există riscul ca anumite entități să părăsească Marea Britanie pentru destinații în UE, mai probabil decât să aștepte.”

Sarah Hall, senior fellow în cadrul The UK in a Changing Europe, profesor în economie geografică în cadrul Faculty of Social Sciences din cadrul Universității din Nottingham.