CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

DAO-urile se pregătesc pentru următoarea iarnă criptografică cu diversificarea trezoreriei

DAO-urile se pregătesc pentru următoarea iarnă criptografică cu diversificarea trezoreriei

Proiectele DeFi vând jetoane de guvernanță pentru a se pregăti pentru zile mai grele.

Cetățenii cripto de multă vreme pot vedea viitorul: vine iarna (întotdeauna vine). 

„Cred că au rămas cicatrici de pe bear market. Deși cred că există o mentalitate de „doar sus”, aceasta este mai mult printre echipele mai mici. Cele mai mari au trecut prin asta.”, a declarat Accelerated Capital, un fondator pseudonim care folosește numele fondului său ca gestor.

O mulțime de oameni noi au ajuns să investească în criptomonede în ultimele luni. Unii ar putea fi atât de noi, încât nu își vor aminti ultima „iarnă criptografică”, care a început odată cu represiunea reglementară din 2018 și a continuat cel puțin până la sfârșitul anului 2019. Când a lovit prima dată, multe startup-uri criptografice au dat afară personal cu zecile.

Multe dintre aceste companii au supraviețuit și au fost lansate altele noi, indiferent. Toți acei supraviețuitori au început să se pregătească pentru recesiunea inevitabilă pe această piață.

Aceasta a fost întotdeauna o industrie care ar putea tipări „bani” după bunul plac. În ultima perioadă bearish, selecte proiecte au fost concepute dintr-o nouă formă de bani din nimic: jetoane de guvernanță (pe care uneori le-am numit „jetoane de creștere”, deoarece la început fac mai mult pentru a crește volumul decât pentru a distribui autoritatea).

Nebunia pentru jetoanele de guvernanță a început odată cu lansarea tokenului COMP Compound în 2020.

Această inovație a oferit echipelor mai multă libertate de această dată pentru a se pregăti pentru zile lente ce urmează.

Aceste pregătiri arată destul de diferit decât în ​​ciclul din 2017, când proiectele bazate pe jetoane au creat trezorerii mari ale jetonului nativ al unui protocol și au permis ca acesta să fie controlat de echipa fondatoare. Această abordare a devenit pasată. Astăzi, este mai frecvent ca un nou efort criptografic să creeze o organizație autonomă descentralizată (DAO) pentru a-și gestiona activele.

Adică, mulți oameni au șansa de a deține un jeton de guvernanță, iar acești deținătorii controlează în mod colectiv baza codului protocolului și trezoreria acestuia.

Aaron Wright, fondatorul unui startup pentru încheierea de acorduri legale cu privire la Ethereum, OpenLaw, a vorbit despre acest nou aranjament în timpul unei comisii la Consensus 2021 săptămâna trecută. „Internetul construiește o structură nativă. Cu toții am trăit în aceste structuri în moduri diferite.”, a spus el. „Și dacă vă gândiți la modul în care funcționează internetul, acesta nu funcționează într-un mod ierarhic. Funcționează într-un mod asemănător roiului, iar DAO-urile încearcă să capteze acea energie în mod productiv și să implementeze gândurile, ideile și capitalul oamenilor în scopuri superioare. Și funcționează.”

DAO-urile stau adesea pe o cantitate mare de jetoane de guvernanță (UNI (-9,61%) pe Uniswap sau YFI (-9,57%) pe Yearn, pentru două exemple). Aceste tezaure valorează mult acum, ceea ce face să pară că proiectele au o pistă foarte lungă. Dar dacă un jeton de guvernanță trece printr-o lungă recesiune? Ce se întâmplă dacă tocmai atunci când trebuie să investească pentru a readuce valoarea la activul său principal, trezoreria unei companii nu merită suficient pentru a face acest lucru?

Fiecare investitor cu experiență rezonabilă știe ce să facă atunci când are un activ prea volatil într-un moment culminant al unui ciclu: diversificarea acelui portofoliu.

Artem Gramma este un contribuitor de bază la Index Coop, un proiect care creează indici criptografici investibili pe Ethereum, cum ar fi DeFi Pulse Index și Flexible Leverage Index. „Cred că diversificarea trezoreriei este extrem de importantă pentru capacitatea unui proiect de a supraviețui și de a executa pe bear market.”, a spus el.

Diversificare

Membrii DAO decid acum să descarce porțiuni din acele tezaure de guvernanță pentru…altceva. De obicei, echipele doresc monede stabile sau ceva care generează niște venituri. În acest fel, soarta proiectului nu depinde complet de prețul jetonului său nativ.

„Cred că există un sens general în acest spațiu chiar acum: „Ce o să distrugă proiectele dacă avem bear market?”, a spus Gramma.

Pentru un exemplu foarte recent, la începutul primăverii, startup-ul de loterie fără pierderi PoolTogether a încheiat un vot asupra unui acord de diversificare pe care îl discută de la începutul lunii mai. Mai multe fonduri, inclusiv ParaFi Capital, Galaxy Digital și Dragonfly Capital vor cumpăra 7,2% din trezoreria jetoanelor sale POOL pentru 5,95 milioane USD în USDC (-0,07%). Votul s-a încheiat cu toate jetoanele POOL care au votat susținând propunerea.

„Evident, principala idee din spatele ei este că avem pe hârtie o trezorerie foarte mare, dar este aproape exclusiv în jetonul POOL.”, a spus fondatorul PoolTogether, Leighton Cusack. POOL a fost lansat la mijlocul lunii februarie.

Potrivit lui Cusack, niciunul dintre membrii personalului PoolTogether nu și-a votat propriile dețineri.

Dar acesta este doar ultimul exemplu recent al unui proiect care preia jetoane alocate trezoreriei și le vinde sau le descarcă, altfel în schimbul a ceva a cărui valoare este puțin probabil să o ia la vale dacă piața criptografică o face.

Cum a început, cum merge

În acest moment, forma pe care o ia aceasta este destul de simplă. Firmele de capital de risc cu buzunare destul de adânci propun un acord comunității. Acestea oferă o reducere destul de decentă la prețul pieței în schimbul unor jetoane de trezorerie, de obicei cu un fel de blocare. Blocarea PoolTogether este destul de tipică: niciunul nu se deblochează timp de un an și apoi trec printr-un alt an de investire.

„Evident, există o componentă de tranzacționare.”, a spus Accelerated Capital. Acești investitori doresc să obțină cel mai bun preț posibil cu cea mai mare flexibilitate, dar DAO-urile doresc să evite și un șoc brusc de aprovizionare. Deci, cele două părți trebuie să negocieze prețul, blocările și alte astfel de condiții.

Dar deja începem să vedem indicii la alte abordări cripto-native ale diversificării care funcționează mai puțin ca o afacere tradițională și se bazează mai mult pe piața deschisă, potențial creând noi dinamici interesante pe piață.

Mai mult, membrii DAO încep să aprecieze că drepturile lor ca deținători ai unui jeton de guvernanță poate fi mai multifațetat decât își dăduseră seama anterior.

“Proprietarii de jetoane de guvernanță de la aceste DAO nu numai că au dreptul la fluxul de numerar din aceste rețele, ci au și pretenții la unele dintre activele din DAO.”, a spus Ben Forman de la ParaFi Capital. Cu alte cuvinte, este în interesul lor să atenueze riscul activelor unei trezorerii.

“Simt că fiecare trezorerie DAO se gândește la acest lucru acum.”, a spus Forman. În acest scop, Shreyas Hariharan, fondatorul consultanței trezoreriei Llama, a scris în martie despre unele dintre cele mai bune practici pentru diversificare pe platforma de cripto-blogging Mirror.

Pericol, pericol

Se speră că o amenințare a fost evidentă pentru toată lumea de-a lungul întregii discuții: buzunare tăcute, dar adânci.

Nu ar exista într-adevăr nicio modalitate de a opri un fond extrem de mare de a cumpăra o poziție semnificativă într-un jeton de guvernanță, deținându-l în mai multe portofele diferite, propunând un contract tentant unui DAO și apoi folosind deținerile sale pentru a-l vota.

Desigur, cu cât o afacere era mai rea, cu atât ar trebui să dețină mai multe jetoane. Dar pentru un acord decent, dar poate oarecum discutabil, o “balenă” nu ar trebui să dețină suficiente jetoane pentru majoritatea voturilor. Ea ar avea nevoie doar de suficient pentru a o influența. Nimeni probabil nu ar ști vreodată.

„Acesta este un vector potențial.”, a acordat Cusack. „Ar putea exista ceva pe drum care să meargă într-un mod nefast.”

Forman a fost de acord, dar fără prea multă îngrijorare. “Cred că există aceste cazuri de guvernanță care nu sunt pe deplin atenuate și care fac posibil așa ceva – dar nu probabil”.

Deci este ceva de care trebuie să fii atent, dar să nu te îngrijorezi.

Între timp, pe măsură ce DAO-urile își diversifică trezoreria, membrii lor oferă, de asemenea, mai multor oameni acces la putere asupra direcției pe care o iau proiectele. Acest lucru va produce inevitabil consecințe imprevizibile, dintre care cel mai probabil va fi consolidarea în continuare a puterii de către deținătorii mari asupra fiecărui proiect.

Activele au un mod de a gravita la puținele mâini cu resurse bune. Cu cât mai multe jetoane își găsesc ieșirea pe piață, cu atât sunt mai puțini deținătorii în timp. Cumva, asta pare a fi calea lumii.

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.