CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

DeFi a avut un puternic an 2021, condus de noi tendințe și paradigme

DeFi a avut un puternic an 2021, condus de noi tendințe și paradigme

Sectorul finanțelor descentralizate (DeFi) a avut un 2020 masiv și, în timp ce jetoanele nefungibile (NFT) și piața cripto-bull ar fi putut să-l fi umbrit până acum în 2021, performanțele sale din acest an au fost cel puțin la fel de puternice.

Valoarea totală blocată (TVL) pe platformele DeFi bazate pe Ethereum (ETH) a atins un vârf de 86 miliarde USD pe 12 mai (pe datele DeFi Pulse), în timp ce TVL pentru serviciile DeFi pe Binance Smart Chain (BSC) a crescut la 53 miliarde USD cu două zile mai devreme, subliniind creșterea sălbatică experimentată de sector în prima jumătate a anului.

Având în vedere că piața criptografică mai largă și-a accelerat recesiunea începând cu 12 mai, TVL a scăzut, în mod surprinzător, de la maximele istorice din ultima lună, totuși acestea rămân în continuare semnificativ mai ridicate decât acolo unde erau acum șase sau 12 luni. În același timp, noi platforme și servicii sunt lansate cu o frecvență în creștere, întreprinderile emergente și firmele care doresc să valorifice cererea robustă pentru servicii financiare descentralizate.

Analiștii concentrați asupra sectorului au declarat că există câteva tendințe cheie ale DeFi pe care trebuie să le supraveghem în acest moment, incluzând nu numai împrumuturile, ci și jocurile și gamificarea, miza, creșterea randamentului și NFT-urile. În același timp, este probabil să vedem că dominația anterior a sectorului Ethereum asupra sectorului continuă să scadă, DeFi devenind o rețea mai extinsă decât oricând.

Creștere pe Ethereum DeFi, creștere departe de Ethereum

„Sunt foarte impresionat de creșterea sectorului DeFi și cred că acesta este doar începutul.”, a declarat Bendik Norheim Schei de la Arcane Research.

DeFi s-a extins cu siguranță cu o rapiditate impresionantă de la începutul anului până la începutul lunii mai, DeFi, bazat pe Ethereum, și-a mărit TVL-ul cu puțin peste 400%. Și, în timp ce sectorul a avut în mod evident o lovitură ca urmare a climatului actual bearish, Norheim Schei se așteaptă ca acesta să continue să crească puternic odată ce piața se va recupera pe scară largă.

„Mă aștept ca jetoanele DeFi să aibă performanțe bune la revenirea sentimentului ascendent, deoarece acestea au rămas puține în ultimele luni ale trendului ascendent din această primăvară.”, a spus el.

Cu toate acestea, povestea din 2021 nu este doar faptul că DeFi bazat pe Ethereum a continuat să crească, ci că aplicațiile și platformele DeFi de pe alte blockchains au arătat, de asemenea, o creștere de invidiat.

„În 2021 a existat cu siguranță apariția unei paradigme multi-rețea. Reducând Polygon și Binance Smart Chain din această ecuație, ne lipsește o parte esențială a informațiilor.”, a declarat Ian Kane, de la DappRadar, menționând că BSC a generat peste 25 miliarde USD TVL doar în ultimele 90 de zile.


După cum s-a raportat, unul dintre principalii factori de expansiune pe alte lanțuri (în afară de piața bull mai extinsă) au fost taxele de tranzacție Ethereum cu un nivel record.

„În primul trimestru al anului 2021, prețurile ridicate ale gazelor Ethereum au continuat să fie o problemă pentru toate verticalele, deoarece multiplele DeFi, NFT și jocuri au anunțat extinderea lor către alte lanțuri. Narațiunea dominantă din sector a rămas apariția paradigmei multi rețea.”, a spus Kane.

El a menționat că, în timp ce Ethereum rămâne cea mai mare platformă pentru DeFi, DeFi pe lanțul inteligent Binance și Polygon s-a extins mai rapid, chiar depășind Ethereum în tranzacțiile zilnice și alte valori.

„Ecosistemul BSC DeFi TVL a crescut de 30 de ori în [primele trei luni ale anului 2021]. Una dintre cele mai proeminente soluții de strat 2, Polygon s-a confruntat cu o creștere semnificativă în primul trimestru al anului 2021. Portofelele active unice zilnice au crescut cu 496% de la 500 la 4.800 trimestrial. Volumele tranzacțiilor au urmat, de asemenea, tendința, cu o creștere de 288%, ajungând la 0,5 miliarde USD în T1 2020.”, a spus el.

Jocuri, NFT-uri, Staking, Farming și multe altele

Pentru Kane, creșterea DeFi în 2021 este în mare parte rezultatul faptului că oferă „un caz de utilizare tangibil și foarte real pentru cripto”, în sensul de a oferi servicii pe care oamenii / piața le doresc, de fapt.

Astfel de servicii sunt încă dominate în mare parte de împrumuturi, cu Aave (AAVE), Maker (MKR) și Compound (COMP) – toate platformele axate pe împrumuturi – care cuprind platformele de top bazate pe Ethereum (conform DeFi Pulse).

„Cred că împrumuturile vor continua să domine și să crească rapid. Aceasta este o piață foarte tânără și mă aștept la o creștere masivă și în 2021.”, a spus Bendik Norheim Schei.

Acestea fiind spuse, 2021 a fost martor și este martorul ascensiunii altor subsectoare din cadrul DeFi. Una dintre cele mai noi se referă la gamificarea cripto.

„De asemenea, vedem apariția unor oportunități DeFi din ce în ce mai gamificate. Platforme precum Alien Worlds bazate pe WAX au captat imaginația publicului oferind o modalitate gamificată de a exploata simbolul lor natal TLM [Trilium].”, a spus Ian Kane.

Legată de aceasta este convergența în creștere între DeFi, pe de o parte, și NFT-uri și jocuri, pe de altă parte.

„Zona cu adevărat interesantă pentru lunile următoare va fi integrarea suplimentară a DeFi atât cu jocurile, cât și cu NFT-urile. Pentru sectorul de jocuri, vedem apariția unor economii online reale pe platforme precum Decentraland, unde terenurile devin mai scumpe decât în ​​lumea reală.”, a spus Kane, care prezice că modelul de jocuri pentru câștiguri, martor cu unele jocuri, poate să devină mai mari în lunile următoare.

În ceea ce privește NFT-urile, Kane sugerează că piața DeFi ar putea ajuta oferind un mijloc deținătorilor de NFT de a valorifica active ne-fungibile care altfel nu ar putea să vândă sau să exploateze.

„Folosirea acestor active pentru a elibera capitaluri proprii devine realitate pe măsură ce mecanicii DeFi intră în spațiu. Imaginați-vă că folosiți un CryptoPunk ca și garant pe o proprietate, de exemplu.”, a spus el.

După cum s-a raportat, NFT-urile ar putea fi utilizate în curând ca garanție pe Aave.

Alte curente mari din cadrul DeFi sunt și vor fi cultivarea mizei și a randamentului, care au cunoscut o creștere exponențială pe lanțuri mai noi.

„Vedem o creștere imensă a platformelor care oferă oportunități de miză și producție agricolă atât pe lanțul inteligent Binance, cât și pe poligon, anul acesta. Probabil că majoritatea acestor platforme sunt foarte asemănătoare și au doar o ofertă sau o marcă ușor diferită (de exemplu, PantherSwap, JaguarSwap).”, a spus Kane.

Și odată cu apariția lanțurilor mai noi ca rivali față de Ethereum, vom asista, totodată, la platforme DeFi concepute pentru a fi compatibile cu mai multe lanțuri.

“Vedem, de asemenea, apariția mai multor platforme DeFi cu mai multe lanțuri, cum ar fi Paraswap, care permit utilizatorilor să răsfoiască cu ușurință între diferite rețele pentru a efectua tranzacții.”, a remarcat Kane.

Oameni „obișnuiți” și creșteri viitoare

Kane a mai declarat că DeFi a reușit anul acesta să atragă mai mult decât simpli cripto-morți.

„Această experiență îmbunătățită a utilizatorului și o creștere generală a conștientizării despre ceea ce DeFi poate oferi a stimulat, de asemenea, interesul și investițiile oamenilor „obișnuiți.”, a spus el.

Acest lucru este de bun augur pentru viitorul DeFi, deși recenta sa creștere puternică ar putea să nu fie durabilă mult timp.

„Să vedem ce se întâmplă, dar nivelurile nebunești ale taxelor în timpul hype-ului DeFi de vârf nu sunt durabile pe termen lung pentru ca acest spațiu să funcționeze eficient.”, a spus Bendik Norheim Schei.

Pentru Kane, DeFi va continua să crească sănătos pe termen lung, deși este posibil să nu vedem că Ethereum se bucură de o poziție atât de privilegiată.

„Ethereum a fost întotdeauna rețeaua dominantă, dar acest lucru se schimbă cu adevărat în 2021 și nu pare să încetinească. Probabil că acest lucru a fost condus de condițiile pieței și de faptul că alte platforme au avut acum o fereastră foarte mare de oportunități de a ajunge din urmă, de a construi comunități și de a oferi aceleași servicii – dar în multe cazuri mai ieftine pentru utilizator.”, a conchis el.

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.