CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Ministerul de Finante vrea sa reglementeze emiterea de monede electronice

Ministerul de Finante vrea sa reglementeze emiterea de monede electronice

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de Ordonanță de urgență prin care să fie reglementată activitatea de emitere de monede electronice. Nerespectarea noilor norme legale se poate lasa cu amenzi ce pot atinge suma de 100.00 de lei.

Proiectul precizează că orice entitate juridică care are în vedere emiterea de monedă electronică trebuie să aibă un capital social de minim 350.000 de euro. Membrii repectivei organizații trebuie să fie aprobați individual de Banca Națională în urma verificării antecedentelor fiscale și juridice. Autorizația are o valabilitate de 12 luni de la data acordării.

Ministerul de Finante fata in fata cu noile provocari tehnologice

În cadrul proiectului, monedele electronice sunt definite ca “valoarea monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.

Potrivit proiectului, activitatea de emitere de monedă electronică poate fi desfăşurată de către următoarele categorii de emitenţi de monedă electronică: instituţii de credit;
instituţii emitente de monedă electronică; persoană juridică autorizată să emită monedă electronică; furnizori de servicii poştale care emit moneda electronică potrivit cadrului legislativ naţional aplicabil.

Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale, atunci când acestea nu acţionează în calitate de autorităţi monetare sau în altă calitate ce implică exerciţiul autorităţii publice.

Statele membre şi autorităţile lor regionale ori locale, atunci când acestea acţionează în calitatea lor de autorităţi publice. Supravegherea activității de emitere de monede electronice va fi asigurată de Banca Națională a României. BNR va și emite autorizațiile necesare pentru cei care doresc să creeze o monedă digitală.

ROMANIA VREA SA REGLEMENTEZE emiterea de monede electronice

Banca Naţională a României acordă autorizaţia numai dacă este încredinţată că, din perspectiva necesităţii asigurării unui management prudent şi sănătos al instituţiei emitente de monedă electronică, aceasta dispune de un cadru formal de administrare a activităţii de emitere de monedă electronică riguros conceput.

Cadru care să includă o structură organizatorică clară. Cu linii de responsabilitate bine definite, transparente şi coerente. Vorbim de proceduri eficace de identificare, administrare, monitorizare şi raportare a riscurilor la care este sau ar putea fi expusă şi de mecanisme de control intern adecvate, inclusiv proceduri administrative şi contabile riguroase, arată documentul.

Potrivit proiectului de lege, emitentul trebuie să aibă capital minim de minimum 350.000 de euro și fiecare membru al acestuia trebuie să fie verificat și aprobat individual de Banca Națională a României (BNR). În mod evident, pentru a combate crima organizată, măsurile de examinare propuse vor include verificarea completă a istoricului plăților fiscale individuale și a înregistrărilor juridice personale, potrivit unui raport local.

Proiectul nu menționează în mod direct “criptomonedele”, utilizând doar termenul “monedă electronică”. De asemenea, se precizează că emiterea de monedă electronică poate fi efectuată numai de către instituții de credit, instituții de bani electronici, Banca Centrală Europeană (BCE) și autorități publice locale sau regionale.

Se precizează că, pentru a fi recunoscuți ca o instituție de bani electronici “, organizațiile trebuie să fie autorizate în mod legal să facă acest lucru în temeiul legislației românești. Cu alte cuvinte, pentru ca societățile cu cripto să funcționeze legal în România, acestea trebuie să se înregistreze și să fie supravegheate de BNR, care oferă de asemenea autorizația de reglementare pentru emiterea de monedă electronică.

BNR vrea sa supravegheze atent procedurile

Proiectul prevede, de asemenea, că autorizațiile pentru emiterea de monedă electronică sunt valabile timp de 12 luni de la data emiterii. În cazul în care compania nu începe operațiunile în acel moment, autorizația va fi anulată.

În ceea ce privește o clauză care vizează criptomonedele, se mai precizează că autorizația va fi retrasă și în cazul în care activitatea de emitere a monedelor nu are loc pe teritoriul României sau dacă autorizația a fost dată pe baza unor informații false.

Proiectul prevede că BNR va acorda licențe de monedă electronică in anumite cazuri.  Doar dacă este convins de capacitatea furnizorului. Aceste trebuie sa poate demonstra ca detine o structură organizatorică clară. Ca detine o guvernanța corporativă, politici eficiente de gestionare a riscurilor și practici solide de contabilitate și administrare.

In ce conditii poti primi autorizatie in Romania daca te intereseaza zona de monede electronice

Dacă o companie dorește să obțină aprobarea de a emite bani electronici, trebuie sa astepte. Există o perioadă de așteptare de trei luni. Perioada este prevăzută pentru ca autoritățile să efectueze verificări și due diligence. Asta înseamnă că autoritatea de reglementare dorește să-și asume un control total. Asupra tuturor activităților de emitere de bani din țară. Cu alte cuvinte, dacă doresc să se angajeze pe piața românească, vor trebui să treacă prin BNR și Ministerul Finanțelor.

În redactarea proiectului se înțelege “moneda electronică”. Ea este definita ca “valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetică”. ”Ea reprezinta o creanță asupra emitentului. Emisă la primirea de fonduri în scopul efectuării operațiunilor de plată. Ea este acceptată de o altă persoană decât emitentul de monedă electronică .“

Proiectul de lege poate fi consultat integral aici

Sursa: https://www.mfinante.ro

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.