Facebook publică white paper-ul pentru moneda Libra

Facebook publică white paper-ul pentru moneda Libra

Gigantul Social Media Facebook a lansat un white paper pentru mult-așteptata criptomoneda și proiectul bazat pe infrastructură blockchain astăzi, 18 Iunie.

Conform proiectului, stablecoin-ul global al Facebook, poreclit „libra”, va opera pe blockchain-ul nativ și măsurabil Libra, și va fi susținut de o rezervă de active „făcute să îi ofere valoare intrinsecă” și să prevină fluctuațiile de volatilitate.

Aceste active constau într-o adunare de depozite bancare și securități guvernamentale pe termen scurt care vor fi ținute în Libra Reserve pentru fiecare Libra care este emisă.

Site-ul pentru moneda digitală, calibra.com, a căzut puțîn în jur de ora 5 AM, imediat după ce a fost lansat.

Nouă criptomoneda va fi guvernată de un consorțiu not-for-profit bazat în Elveția -Libra Association- care include Mastercard, Paypal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreesem Horowitz și Uber printre membrii fondatori.

Facebook plănuiește ostentativ să extindă asociația la aproape 100 de membri până la momentul în care Libra va fi lansat, în prima jumătate a lui 2020. White paper-ul spune că:

„Deși autoritatea de a lua deciziile finale aparține asociației, Facebook este așteptat să mențină un rol de lider în 2019. Facebook a creat Libra, o filiala reglementată, pentru a asigura separarea dintre informațiile financiare și sociale și pentru a construi și opera serviciile în locul sau deasupra rețelei Libra.”

Asociația Libra este guvernată de către Consiliul Libra Association. Membrii consiliului inițial sunt membrii fondatori, fiecare din ei conduce un node pe rețea și îi este cerut să facă o investiție minimă de 10 milioane pentru a-și păstra poziția. Fiecare investiție de 10 milioane asigura entității un vot în consiliu.

Facebook de asemenea a mai dezvăluit lansarea Libra Investment Token- distict față de criptomoneda orientată către utilizator, libra- care poate fi cumpărat sau distribuit că dividente către membrii fondatori ai asociației și investitorii acreditați.

Deși Libra nu este legat, tehnic vorbind, de nici o valută comună a unei țări, în white paper se menționează că utilizatorii nu vor avea întotdeauna posibilitatea să shcimbe tokenul pentru o suma anume, deși Facebook spune că rezervele de active au fost alese pentru a minimaliza volatilitatea.

Deși activele de rezervă sunt ostentativ ținute de „o rețea de custozi distribuiți geografic” pentru a asigura descentralizarea, rezervă este gestionată de către asociația, care este singură care are posibilitatea de a produce sau distruge moneda.

Noi Libra sunt produse odată ce vânzătorii autorizați au cumpărat moneda de la asociație cu suficientă valută tradiționale pentru a le asigura valoarea în totalitate, și arsă atunci când vânzătorii autorizați vând tokenul înapoi către asociație în schimb pentru activele de susținere. Chiar și așa, white paper-ul susține:

„Din moment ce vânzătorii autorizați vor avea întotdeauna posibilitatea să vândă Libra către rezerve la un preț egal cu valoarea coșului, Libra Reserve acționează că un „cumpărător în ultima instanța.”

Raporturi anterioare indică faptul că Libra va facilita plăti pe diferite platforme Facebook inclusiv WhatsApp, Messenger și Instagram, oferind noii monede expunere față de 2.7 miliarde de utilizatori noi în fiecare luna.