Ghid: Ce este Bitcoin Cash?

Ghid: Ce este Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash este rezultatul divergențelor comunității Bitcoin și o reprezentare clară a puterii descentralizării. De asemenea este una dintre monedele de top în care poți investi și are la bază modelul Bitcoin, doar că pe steroizi. Criptomoneda a reușit să devină una dintre cele mai valoroase criptomonede din lume, deoarece într-un efort de a îmbunătății eficiența tranzacțiilor, Bitcoin Cash s-a separat de BTC în data de 1 august 2017. Moneda urmărește să ducă Bitcoin într-o nouă direcție concentrată pe o mai mare viteză a tranzacțiilor și o reducere a comisioanelor.

Cuprins

Ce este Bitcoin Cash?

Este o criptomonedă construită pe baza modelului Bitcoin care are ca specificații:

 • Descentralizarea
  • Rețeaua este răspândită pe mai multe calculatoare din întreaga lume
 • De la persoană la persoană
  • De exemplu Ionuț poate trimite Bitcoin Cash direct către Alex de oriunde din lume fără intermediari și fără a necesita o bancă
 • Securizarea
  • Bitcoin Cash folosește un sistem puternic de criptare pentru a preveni hacking-ul, fraudele sau atacurile cibernetice
 • Este deschisă
  • Istoricul tuturor tranzacțiilor Bitcoin Cash este înscris pe un blockchain accesibil publicului – putând fii verificat de oricine.

Cu ce se diferențiază Bitcoin Cash de Bitcoin?

Bitcoin Cash a fost rezultatul părerilor diferite din interiorul comunității Bitcoin privind scalarea rețelei. Apărând tot mai multe persoane care utilizează Bitcoin, rețeaua nu putea ține pasul cu volumul transacțiilor. Acest lucru a făcut ca mulți dintre utilizatorii Bitcoin să aștepte cu orele, câteodată cu zilele până când tranzacțiile puteau trece.

Au fost foarte multe dezbateri pe tema rezolvării acestei probleme, iar aceste dezbateri au dus la separarea comunității în două grupuri care aveau o viziune diferită asupra problemei: cei care doreau să crească capacitatea block-urilor și cei care doreau să restructureze doar datele care erau depozitate în blocurile deja existente.

Hard fork-ul

Pentru a crește viteza de tranzacționare, unul dintre grupurile din comunitatea Bitcoin a dorit să crească mărimea blocurilor de pe blockchain-ul monedei. Acest grup, fiind în mare parte constituit din mineri Bitcoin nu au putut să își atragă suficientă susținere de la comunitatea bitcoin pentru a ajunge la un consens necesar îndreptării monedei Bitcoin în această direcție. Astfel, acest grup s-a detașat (hard forked) de blockchain-ul original și a format Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash recunoaște blockchain-ul Bitcoin până la momentul ruperii – 1 august 2017. După fork, a fost nevoie ca tranzacțiile noi să fie înregistrate pe un nou blockchain specific lui Bitcoin Cash, și în acelați timp Bitcoin și-a păstrat rețeaua originală.

Cu ce se diferențiază Bitcoin Cash?

 • Dimensiunea
  • Cea mai mare diferență dintre Bitcoin și Bitcoin Cash este dimensiunea blocurilor din blockchain. Crescând dimensiunea blocului de la 1 MB la 8 MB, Bitcoin Cash permite procesarea unui volum mult mai mare de tranzacții într-un singur block. Ideea din spatele acestei modificări este de a permite procesarea a mai multor tranzacții, mai rapid și cu costuri mai mici.
 • Mining
  • O altă diferență foarte importantă dintre cele două „monede” este nivelul de dificultate în ceea ce privește mining-ul de Bitcoin Cash variază în funcție de câți mineri sunt activi pe rețea. Mulți mineri de Bitcoin au migrat către Bitcoin Cash tocmai pentru acest motiv, deoarece le permite să genereze profituri mai mari și mult mai ușor decât atunci când minează bitcoin.

Unde pot plăti folosind Bitcoin Cash?

Multe exchange-uri de cripto au integrat Bitcoin Cash și este foarte posibil ca și comercianții să urmeze exemplul, având în vedere faptul că moneda se află într-o creștere constantă. Pentru cei care urmăresc să folosească cripto pentru a cumpăra mărfuri sau servicii, Bitcoin Cash nu reprezintă (deocamdată) o modalitate de plată, chiar dacă unii comercianți acceptă Bitcoin.

De unde pot face rost de Bitcoin Cash?

Există mai multe modalități prin care poți face rost de BCH:

 • S-ar putea să deții deja câteva BCH
  • Dacă ai deținut Bitcoin oână la fork-ul din 1 august, cel mai probabil deja deții niște Bitcoin Cash. Orice cantitate de Bitcoin pe care ai deținut-o înainte de separație (dacă nu le-ai păstrat într-un exchange) poate fi retrasă ca Bitcoin Cash. Aceleași chei private asociate cu portofelul tău Bitcoin pot fii folosite pentru a accesa depozite egale de Bitcoin Cash.
 • Cumpără de la un exchange
  • La început, multe dintre exchange-uri au ezitat să listeze BCH. Totuși, având în vedere creșterea valorii și a cererii din partea utilizatorilor, tot mai multe exchange-uri au început să își deschidă porțile în fața noii criptomonede. Sunt multe exchange-uri care acceptă Bitcoin Cash printre care se numără și: Kraken, Bitfinex și Bittrex, însă noi recomandă eToro ca exchange, iar motivele le poți citi mai jos.
 • Minează-l
  • Bitcoin Cash a primit foarte multă susținere de la mineri, mulți dintre ei schimbând taberele și părăsind Bitcoin. Oportunitatea de a obține o sumă mare de BCH prin mining a fost una destul de sigură pentru mulți dintre participanții la rețea.

Ce ar trebui să iau în considerare înainte de a cumpăra Bitcoin Cash?

 • Volatilitatea
  • Criptomonedele în general sunt extrem de volatile și este imposibil de a spune în mod cert dacă valoare monedei va crește sau nu. De la momentul lansării oficiale, BCH a crescut în valoare, devenind una dintre cele mai valoroase criptomonede din lume, dar a avut parte și de fluctuații ale prețului dea lungul timpului.
 • Evoluție
  • Deși există mulți sceptici pe piață care cred că Bitcoin Cash nu va supraviețui, susținătorii monedei cred în BCH având în vedere îmbunătățirile pe care le aduce față de Bitcoin, deci se consideră că va crește în valoare pe termen lung, reușind în cele din urmă să ia locul predecesorului său.

Ce s-ar putea să ridice probleme în ceea ce privește Bitcoin Cash

Bitcoin Cash este o monedă relativ nouă și a avut parte de variații mari în preț în începuturile sale. Există o dezbatere în legătură cu adevărata valoare a Bitcoin Cash, câtă susținere are, și dacă întradevăr a rezolvat sau nu problema scalării monedei Bitcoin.

Ce va urma?

Viitorul lui Bitcoin Cash rămâne neclar. Valoarea sa a crescut substanțial în scurtul timp al existenței sale, însă Bitcoin Cash înfruntă câteva provocări și incertitudini pe măsură ce înaintează. Bitcoin Cash este ridicat în slăvi de susținătorii săi ca fiind un sistem nou și îmbunătățit care va înlocui Bitcoin.

În același timp, multe voci mari din spațiul cripto au sugerat că Bitcoin Cash nu au același nivel de susținere pe care îl are Bitcoin. Cât timp Bitcoin se îndreaptă spre implementarea propriilor soluții în ceea ce privește rezolvarea problemei scalării, vom avea parte de o imagine mult mai clară în ceea ce privește competiția celor două monede.

Cum să investești în Bitcoin Cash!?

*Aici îți voi lăsa un ghid complet în care poți afla cum să investești în criptomonede. Click aicipentru a-l accesa.

 1. Intri pe platforma www.etoro.com.
Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

2. Îti creezi cont.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

3. Cauți moneda în care vrei sa investești.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

4. Adaugi în cont un depozit.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

5. Platforma îțî va cere să-ți confirmi identitatea, puteți sări peste acest pas. Este obligatoriu doar cand vrei să depozitezi mai mult de $2000 dolari in cont.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

6. După ce ai găsit criptomoneda în care vrei să investești accesezi butonul ”Trade”, de unde vei putea selecta cantitatea dorită.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

7. Cumpărarea efectivă a criptomonedei.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

Dacă încă nu ai citit ghidul nostru despre XRP. Click aici!