Cu toții am auzit măcar o singură dată în ultimii ani de Bitcoin, totuși ce este și despre ce este vorba? În primul rând, îți pot spune ție că Bitcoin cel mai probabil nu îți va aduce un Lamborghini de azi pe mâine, însă, după părerea mea, reprezintă cea mai mare investiție pe care o poți face la momentul actual pe piață. Întradevăr, moneda este volatilă, crește și scade în fiecare zi, iar procentele pot varia, însă având în vedere trecutul “monedei”, dar, în opinia mea și a multor altora, este o investiție care merită pe termen lung. Toată lumea vorbește despre investiția în aur sau alte active, însă nimeni nu ia în considerare faptul că aurul a crescut exponențial mai puțin în ultimii 8 ani, în timp ce Bitcoin, de la lansarea sa și până în momentul de față (8 ani mai târziu) chiar dacă câteodată a înregistrat câte o scădere, tendința a fost mereu ascendentă ajungând la o creștere de 5.837,52%. Așa că răbdarea e de aur…la propriu!
Cuprins
- Ce este Bitcoin?
- Cum functioneaza Bitcoin?
- Proprietățile de tranzacționare ale Bitcoin
- Avantaje
- Dezavantaje
- Cine a inventat Bitcoin?
- Unde poți găsi Bitcoin?
- Cum cumperi Bitcoin?
Ce este Bitcoin?
Lansat ca un software open-source în 2009, Bitcoin este adesea creditat ca fiind prima criptomonedă din lume și este cel mai bine definit ca o monedă digitală a cărei existență este electronică.
Bitcoin este descentralizat, adică nu are o autoritate centrală de eliberare sau o instituție politică care să controleze cantitatea de “monede” în circulație. Dar platforma Bitcoin este departe de anarhie.
Întregul proces este destul de simplu și organizat: deținătorii de Bitcoin sunt capabili să transfere criptomonedele prin intermediul unei rețele peer-to-peer. Aceste transferuri sunt urmărite pe “blockchain“, adică un registru imens. Acest registru înregistrează fiecare tranzacție de tip bitcoin realizată vreodată. Fiecare “bloc” din blockchain este construit dintr-o structură de date bazată pe copaci Merkle criptați. Acest lucru este util în special pentru detectarea fraudei sau a fișierelor corupte. Dacă un singur fișier dintr-un lanț este corupt sau fraudulos, blockchain-ul îl împiedică să deterioreze restul registrului.
În loc să se bazeze pe un guvern pentru a imprima o nouă monedă, programarea blockchain a Bitcoin controlează producerea de “monede” și numărul acestora. De asemenea, se ține evidența locului în care se află monedele Bitcoin și se asigură că tranzacțiile sunt corecte.
În prezent circa 17 milioane de Bitcoins sunt în circulație. Nu există o agenție centrală de reglementare sau un guvern care să controleze furnizarea acestor monede, ceea ce înseamnă că oferta este controlată prin design. Oferta totală care va fi creată vreodată este limitată la 21 de milioane de “monede”.
Această limită ridică un argument potrivit căruia Bitcoin ar putea avea probleme de scalare. Cu toate acestea, deoarece Bitcoin este în esență infinit de divizibil (adică utilizatorii pot transfera sume mici precum 0.00000001 BTC), acest lucru nu creează cu adevărat o problemă de scalare. Numărul magic de 21 de milioane este arbitrar.
Se crede că Bitcoin a fost proiectat să devină o monedă deflaționistă pentru a combate utilizarea inflației de către guverne ca o metodă ascunsă de taxare astfel încât să redistribuie averile. Mulți oameni laudă moneda pentru faptul că a reușit să aducă puterea banilor în mâinile oamenilor de rând.
Cum functioneaza Bitcoin?
Una dintre trăsăturile cele mai atrăgătoare ale Bitcoin este procesul său strict de verificare, care reduce la minimum riscul de fraudă. Din moment ce Bitcoin este descentralizat, voluntarii – numiți “mineri” – verifică și actualizează în mod constant blockchain-ul. Odată ce o anumită cantitate de tranzacții este verificată, un alt bloc este adăugat în blockchain și activitatea continuă.
Ce este “Mineritul”?
În loc de un singur server central care verifică fiecare tranzacție, în esență fiecare altă persoană din rețea verifică fiecare tranzacție.
Permiteți-mi să simplific procesul, astfel încât să înțelegeți mai ușor: Minerii au de rezolvat o problemă matematică complicată, iar primul care rezolvă problema matematică adaugă blocul verificat de tranzacții la registru. Calculele se bazează pe o dovadă a muncii (POW) sau pe dovada că a fost cheltuită o cantitate minimă de energie pentru a obține un răspuns corect.
De fapt nu oamenii se aruncă cu bucăți de hârtie și calculatoare de buzunar ca să rezolve problemele respective, ci hardware-ul este folosit pentru a efectua exploatarea Bitcoin.
Sistemul de recompensare încorporat al lui Bitcoin compensează minerii pentru operațiunile efectuate cu succes cu o sumă de Bitcoin. Recompensa se schimbă în timp acest lucru făcând parte din programarea monedei, iar recompensa blocului se înjumătățește la o perioadă de aproximativ 4 ani (proces numit halving). Recompensa curentă pentru fiecare bloc nou de tranzacții verificate este de aproximativ 12,5 bitcoins.
Procesele miniere au devenit din ce în ce mai sofisticate. Metoda cea mai populară utilizează circuite integrate specifice aplicației ASICS. ASICS sunt sisteme hardware asemănătoare computerelor CPU care sunt construite cu scopul exploatării blocurilor de Bitcoin.
Operațiunile de exploatare Bitcoin depun mult efort și consumă multă putere, iar volumul mare de concurență îngreunează accesul noilor veniți în cursă și diminuând și profitul. Un nou miner ar trebui nu numai să aibă puterea de calcul adecvată și cunoștințele necesare pentru a-l utiliza pentru a înfrânge concurența, ci are nevoie și de capitalul necesar astfel încât o astfel de operațiune să fie posibilă.
Proprietățile de tranzacționare ale Bitcoin
- Ireversibil: după confirmare, o tranzacție nu poate fi inversată, deloc, de nimeni. Nu tu, nu banca, nu președintele Statelor Unite, nu Satoshi, nu minerul tău. Nimeni. Nimeni nu vă poate ajuta, dacă v-ați trimis fondurile către un scammer sau dacă un hacker le-a furat de pe computer. Nu există o plasă de siguranță.
- Pseudonimice: Nici tranzacțiile, nici conturile nu sunt legate de identitățile din lumea reală. Primiți Bitcoins pe așa-numitele adrese, care sunt lanțuri aleatoare de aproximativ 30 de caractere. Deși este de obicei posibil să se analizeze fluxul tranzacțiilor, nu este în mod necesar posibil să se conecteze identitatea utilizatorilor reali cu acele adrese.
- Rapide și globale: tranzacția este propagată aproape instantaneu în rețea și este confirmată în câteva minute. Deoarece se întâmplă într-o rețea globală de computere, ele sunt complet indiferente față de locația dvs. fizică.
- Securizate: fondurile Bitcoin sunt blocate într-un sistem de criptografie publică. Doar proprietarul cheii private poate trimite criptomonedele. Criptografia puternică și magia numerelor mari fac imposibilă ruperea acestei scheme. O adresă Bitcoin este mai sigură decât Pentagonul.
- Fără permisiuni: Nu trebuie să cereți permisiunea nimănui pentru a folosi criptomonede. Este doar un software pe care toată lumea îl poate descărca gratuit. După ce l-ați instalat, puteți primi și trimite Bitcoins sau alte criptomonede. Nimeni nu te poate împiedica. Nu există nici un portar.
Un exemplu simplu de tranzacție Bitcoin
Ion dorește să cumpere o cafea de la BitCoffee. El comandă cafeaua și își folosește portofelul bitcoin pentru a plăti pentru ea. Portofelul reprezintă o colecție de adrese și de chei private. O adresă prezintă un hash criptografic, adică un șir alfanumeric de 34 de caractere (Ex. ZVPkjEPeCHM34BeKLNJDCrfg6yJhlBh7jI)
O cheie privată reprezintă un șir alfanumeric de 64 de caractere (hash criptografic) care dovedește faptul că adresa este a ta și îți permite să semnalezi rețeaua prin care trimiți monedele către o altă adresă. (cheia publică – un fel de username, cheia privată – un fel de password)
Revenind la exemplu nostru: Ion, pur și simplu se va loga în portofelul său existent (de exemplu) pe telefon. Acesta va primi o adresă Bitcoin, posibil în forma unui cod QR, primit de la BitCoffee, apoi va introduce cantitatea de bitcoin pe care trebuie să o plătească, lucru ce va face ca acea tranzacție să fie adăugată la rețea.
Confirmarea tranzacției: Tranzacția apoi va fii trimisă la “minerii” de Bitcoin care întrețin rețeaua. Odată ce au primit-o, tranzacția va fii confirmată, iar Ion își va fii trimis cu succes monedele către BitCoffee.
Portofele: Cum să vă păstrați monedele Bitcoin
Deci, aveți această monedă digitală. Nu poți să le bagi în buzunar. Hai să trecem prin câteva definiții utile înainte de a sări la partea de explicații privind stocarea monedelor:
- Exchange: unde tranzacționați bani pentru criptomonede, cum ar fi Bitcoin, Ethereum sau Litecoin. De asemenea, puteți tranzacționa o criptomonedă pentru alta.
- Portofel: în esență, un fel de cont bancar în care se păstrează criptomonede.
- Portofel hard: un portofel “offline” care nu este conectat la o rețea.
- Cheia criptografică publică: numărul contului dvs. Similar cu modul în care cineva ar trimite bani în contul dvs. bancar prin numărul contului, cheia criptografică publică conșine informațiile pe care le oferiți cuiva pentru a primi criptomonede.
- Cheia criptografică privată: cheia care vă permite să vă cheltuiți Bitcoins și alte criptomonede. Trebuie să păstrezi cheia aceasta securizată cu orice preț. Dacă cineva are acces la ea, persoanele respective vă pot transfera (fura!) monedele.
Exchange-urile sunt unul dintre cele mai ușoare și practice moduri prin care să îți păstrezi criptomonedele. Întradevăr, de-a lungul timpului au fost mai multe cazuri de furturi de criptomonede din exchange-uri. Din fericire, marile exchange-uri au mereu fonduri special păstrate pentru astfel de situații, iar când o spargere are loc, toate victimele vor fii recompensate. Tocmai datorită acestui fapt, este de datoria ta să ai grijă ce exchange îți alegi astfel încât să îți poți recupera fondurile în cazul unui eveniment de acest gen. În orice caz, nu ar trebui să îți faci griji, atâta timp cât alegi cu cap.
Chiar dacă cele mai multe platforme de tip wallet sunt considerate extrem de sigure, perspectiva hackerilor îi face pe mulți utilizatori paranoici.
Asta ne aduce la portofelele hard. Un portofel hard este, în esență, un dispozitiv USB care permite utilizatorilor să stocheze cheile criptografice offline și în afara exchange-urilor. Cheia ta criptografică există doar pe portofelul tău hard și nu poate fi hack-uit (cu excepția cazului în care cineva fură fizic portofelul).
Unii utilizatori aleg să folosească un “portofel din hârtie“, care este, în esență, notarea cheilor tale criptografice pe o bucată de hârtie stocată undeva în siguranță cum ar fii un safe bancar. Deși portofelele de hârtie nu sunt recomandate, ele pot fi realizate fie de un generator de chei online (nerecomandat din cauza amenințărilor de malware), fie scris de mână.
Avantaje
Bitcoin este adesea întâmpinat ca fiind viitorul lumii monetare din mai multe motive.
- Este descentralizat și aduce puterea înapoi oamenilor.
- Lansat la doar un an după criza financiară din 2008, Bitcoin a atras mulți oameni care consideră că sistemul financiar actual este nesustenabil. Acest factor a câștigat inima celor care văd politicienii și guvernul cu suspiciune. Nu este o surpriză faptul că există o imensă comunitate de ideologi care construiesc, cumpără și lucrează activ în lumea criptomonedelor.
- Libertate.
- Conceptul că cineva ar putea transporta în Bitcoin milioane sau miliarde de dolari peste granițe, să plătească pentru orice oricând și faptul că nu trebuie să aștepte la cozi interminabil la bănci pentru a-și securiza banii – sunt niște avantaje ce trebuie luate în considerare.
- Securitate.
- Plățile Bitcoin nu necsită o identificare a persoanelor care tranzacționează. Deoarece informațiile personale sunt lăsate în afara tranzacțiilor, utilizatorii nu sunt la fel de expuși la amenințări, cum ar fi furtul de identitate. Bitcoin poate fi, de asemenea, susținut și criptat pentru a vă asigura securitatea banilor.
- Taxe reduse pentru tranzacții.
- Băncile și companiile precum PayPal își trag comisioane când trimit sau primesc bani. Bitcoin înlocuiește “taxa de tranzacție” de 2,5% cu una care este doar o fracțiune din aceasta.
- Bazat pe un registru.
- Registrul public al blockchain-ului Bitcoin este obiectiv. Oamenii au încredere că este corect, deoarece se bazează pe matematică pură, mai degrabă decât pe eroarea umană și pe corupția pe politicienii corupți.
Dezavantaje
Deși avantajele sunt uriașe, moneda încă ridică anumite probleme.
Poate unul dintre cele frecvente motive pentru care toată lumea nu a urcat în trenul Bitcoin este acela că prețul său este învăluit în incertitudine. Mulți oameni sunt preocupați de …
- Lipsa de reglementare.
- Guvernele majore au rămas în mare parte pe margine, ceea ce a creat atât un sentiment de potențial, cât și un rând de aplauze din partea susținătorilor și criticilor Bitcoin deopotrivă. Bitcoin nu este susținut de o agenție de reglementare, iar un guvern ar ceda din punct de vedere tehnic prin susținerea unei monede descentralizate. Cu toate acestea, prețul monedei tinde să fie foarte sensibil la orice veste privind opinia guvernului SUA cu privire la criptomonede. De exemplu, atunci când SEC a refuzat aprobarea produselor pe bazate pe Bitcoin – în 2017, prețul Bitcoin a scăzut cu 18%. Cu toate acestea, în timp ce prețul și adoptarea monedei ar fi afectate de acțiunile guvernului, acestea nu sunt în măsură să scoată Bitcoin din sfera legală. De fapt, guvernele, cum ar fi Statele Unite și China, au investit în activul digital într-o oarecare măsură.
- Hackerii.
- Așa cum sa menționat mai sus, un hack de schimb nu are nimic de-a face cu integritatea sistemului Bitcoin. Această tendință pare să se diminueze, pe măsură ce utilizatorii își primesc fondurile furate înapoi de la exchange-urile afectate. Fiindcă exchange-urile evoluează și devin mai sigure, această amenințare nu mai reprezintă o problemă prea mare. În plus, investițiile externe de care se bucură exchange-urile aduc acestora capital care să le conferă o siguranță și o putere deopotrivă.
- Nu este lichid.
- Acest lucru se datorează, în cea mai mare măsură, capitalului de piață. Există mereu un risc ca prețul Bitcoin să scadă, însă dacă privim graficul de mai jos vom observa că moneda și-a continuat urcarea ascendentă de la momentul apariției sale și până în ziua de azi. Pe măsură ce investitorii se implică tot mai mult, lipsa de lichiditate devine un risc neglijabil, deoarece probabil că va exista întotdeauna un cumpărător pentru Bitcoins care așteaptă.
- Volatilitate.
- Reprezintă unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care mulți oameni nu se implică. Însă în ziua de astăzi este riscant să nu riști, mai ales dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în 2017/2018.
- Lipsa adoptării de către întreprinderi.
- Volatilitatea prețurilor este un motiv major pentru care multe companii nu au adoptat încă Bitcoin ca pe o modalitate de plată. O mai mare adoptare a consumatorilor și stabilitatea prețurilor vor diminua în cele din urmă acest dezavantaj.
Totuși cel mai mare dezavantaj este faptul că nu există foarte multe ghiduri in-depth despre monedă, dar voi încerca să rezolv acest lucru prin ghidul pe care îl citești chiar acum.
Puterea Bitcoin constă în efectul de rețea. Cu cât răspândim mai mult cuvântul și creștem comunitatea Bitcoin, cu atât vom monedele noastre vor fii mai puternice.
Cine a inventat Bitcoin?
Satoshi Nakamoto este cel despre care se crede că a inventat Bitcoin. Nakamoto pretinde că este un om care trăiește în Japonia, născut la 5 aprilie 1975, dar există speculații că el este, de fapt, fie un programator individual, fie un grup de programatori cu o pledoarie pentru știința informatică și criptografia împrăștiată în Statele Unite sau Europa.
Nakamoto se crede că a creat prima bază de date de tip blockchain și a fost primul care a rezolvat problema dublării cheltuielilor cu alte monede digitale. În timp ce creatorul Bitcoin este învăluit în mister, statutul său Wizard of Oz nu a împiedicat moneda digitală să prindă popularitate printre oamenii de rând, întreprinderi și instituții.
Unde pot găsi Bitcoins?
În primul rând, vă recomandăm să citiți acest ghid în detaliu pentru cumpărarea Bitcoin.
Poți obține primele tale monede Bitcoin din oricare dintre următoarele patru surse:
- Un exchange de criptomonede unde poți schimba bani “obișnuiți” în Bitcoin, sau pentru satoshi, care sunt un fel de cenți ai Bitcoin. Resurse: Coinbase, Bitbargain, Binance, eToro.
- Un ATM Bitcoin
- Un serviciu confidențial prin care vei găsi pe cineva care să te ajute să cumperi Bitcoin cu bani. Resurse: LocalBitcoins.
- Ai putea vinde un produs sau un serviciu pentru bitcoins. Resurse: Site-uri ca Purse.
Ai grijă! Bitcoin este notoriu pentru escrocherii, așa că înainte de a utiliza orice serviciu verifică recenziile celorlalți utilizatori sau întreabă pe forumurile de Bitcoin (sau pe reddit).
Cum cumperi Bitcoin?
Poți cumpăra criptomonede folosind cardul, paypal sau chiar prin transfer bancar de pe eToro. EToro este o platformă de încredere care ușurează enorm de mult investitul în cripto.
Uite de ce am ales să tranzactionez pe eToro:
- permite cumpărarea de criptomonede instant și le stochează pentru tine
- este una dintre cele mai bine cotate platforme din lume
- este autorizată să opereze în Europa
- permite cumpărarea și de acțiuni la toate companiile din lume ( Apple, Google, Index SUA, Index global etc.)
- permite copierea activității userilor (poți căuta cei mai buni investitori de pe platformă – lucru ce te va ajuta să înveți sau pur și simplu îți va ușura munca)
Dacă ai dubii în privința investirii în criptomonede, sfatul meu este următorul:
- Înscrie-te pe eToro făcând click aici.
- Descarcă aplicația din app store.
- Folosește News Feed-ul din eToro(similar cu cel de la Facebook) pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă în piața cripto.
CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.
Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol.