Guvernul Statelor Unite devine din ce în ce mai vigilent în ceea ce privește criptomonedele

Guvernul Statelor Unite devine din ce în ce mai vigilent în ceea ce privește criptomonedele

Parlamentarii devin conștienți în mod special de posibilitatea ca alte state să utilizeze criptocurrency pentru a eluda sancțiunile aplicate de SUA. Un proiect de lege a fost recent introdus de un grup bipartizan de senatori americani care inițial vizează sancțiuni mai stricte asupra petrolului, încercarea Venezuelei la o criptocurrency națională sprijinită de rezervele de petrol.

Legea propusă prevede că „toate tranzacțiile efectuate de o persoană din Statele Unite sau în Statele Unite, care se referă la furnizarea de software, furnizarea de software pentru orice altă monedă digitală, monedă digitală sau token digital, care a fost emis de , sau în numele Guvernului Venezuelei sunt interzise începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.” Limbajul specific este important din două motive: 

  • Proiectul de lege vizează orice ofertă digitală a guvernului venezuelean. Având în vedere natura software-ului open source, cuplată cu pseudonimia comună a rețelei cripto, nu ar fi greu să ne imaginăm o lume în care guvernul Venezuelei se afla în spatele unui proiect, despre care nimeni nu știa. Cum va fi acesta aplicat sau auditat?
  • Proiectul de lege stipulează în mod explicit că ar fi ilegal să „furnizeze software” pentru obiectivul anticipat al sancțiunilor. Acest lucru pune sub semnul întrebării cât de strict ar putea sau daca ar putea fi aplicată. De exemplu, dacă Facebook este folosit de guvernul venezuelean pentru a promova petrolul, este responsabilitatea Facebook pentru furnizarea de software? Ce se întâmplă dacă guvernul Venezuelei folosește un instrument de dezvoltare ca Github pentru a scrie codul software pentru criptocurrency – Github încalca această lege?

În acest moment, există mai multe întrebări decât răspunsuri. Un lucru este însă clar: tehnologia cripto va prezenta provocări macroeconomice și geopolitice unice. Din fericire, parlamentarii noștri par să fie pe drumul cel bun până în prezent. Va fi imperativ ca aceștia să continue să facă acest lucru.

Ca și în cazul tuturor evoluțiilor de mare tehnologie, același lucru care aduce puterea oamenilor poate fi folosit de cei aflați la putere pentru a-și extinde influența și dominația. Cripto are potențialul de a crea egalitate economică, socială și politică.  Întrebarea este, cei de la putere doresc asta?