Hackerii ce au atacat Binance bombardează serviciul Chipmixer în vederea spălării a cel puțin 4.836 BTC

Hackerii ce au atacat Binance bombardează serviciul Chipmixer în vederea spălării a cel puțin 4.836 BTC

Cel puțin 4.836 BTC furați de la compania de schimb criptovalutar Binance în mai 2019 au fost spălați prin intermediul serviciului de mixare cripto, Chipmixer.

Hackerii au început spălarea fondurilor BTC furate de la Binance la o lună de la atac

Ca urmare a unei spărturi majore în cadrul sistemului de securitate al Binace ce a rezultat în pierderea a 7.000 BTC (mai mult de 80 de milioane de dolari americani la acea dată) hackerii au început procesul spălării fondurilor furate pe 12 iunie 2019, conform unui studiu făcut de către compania luxemburgheză, Clain.

Așa cum s-a menționat și în cadrul studiului, era ușor de intuit care va fi calea pe care atacatorii o vor urma fiind practic imposibil ca o sumă atât de mare să fie spălată într-o așa perioadă mică de timp. Astfel, cercetătorii au reușit să detecteze pool-ul inițial conținând adresele hackerilor, urmând ca monitorizarea ulerioară a acestor adrese să le permită să constate alterarea consecutivă a titlului de posesie asupra bunurilor furate, alterare făcută cu ajutorul unei rețele tip neural.

Hackerii au produs cel mai mare inflow de criptomonede în cadrul serviciului Chipmixer înregistrat până la acel moment

Fondurile subtilizate din cadrul Binance au fost transferate către Chipmixer ce a raportat o creștere istorică a volumelor transferate servicului de mixare până la acea dată. De asemenea, s-a constat că orice fel de outflow dinspre Chipmixer produs în acele zile avea șanse mari să facă trimitere la același proprietar.

Echipa de cercetători a afirmat că volumul total de bunuri digitale locat în grupuri compacte însuma aproximativ 5.300 BTC. Mai mult decât atât, 183 BTC au fost identificați clar ca fiind fonduri provenite de la hackeri în încercarea de spălare a acestora, în vreme ce 814 BTC sunt pasibili a avea aceași proveniență.

Concluzia a fost acea că atacatorii au încercat să șteargă orice urmă ce i-ar fi legat de sursa ilegală a provenienței a fondurilor, dar nu există încă niciun fel de dovadă a faptului că aceștia ar fi transferat banii către companiile de exchange.

Un serviciu de cripto mixare este un instrument ce păstrează anonimatul deținătorilor de bunuri digitale și are ca scop transformarea tranzacțiilor cu criptomonede de tip non-private în tranzacții de tip private prin mixarea fondurilor cripto ceea ce face ca în final sursa inițială a criptomonedelor să fie dificil de identificat. La jumătatatea lunii mai, Europol a decis închiderea Bestmixer.io, unul dintre cele mai mari trei servicii de cripto mixare din lume, în cadrul unei anchete la care s-au alăturat autorități din Olanda și Luxemburg atunci când s-a descoperit că o mare cantitate de criptomonede provenind din cadrul serviciului de cripto mixare erau de fapt fonduri ale hackerilor.

După atacul asupra Binance din data de 7 mai, procedurile au luat calea a șapte adrese diferite. Ieri, Changpeng Zhao, CEO în cadrul Binance, a răspuns zvonurilor legate de operațiunea Know-Your-Customer și scurgerea de informații legată de aceasta afirmând că au fost create exclusiv pentru a semăna frică și incertitudine în rândul publicului.