CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Bitcoin

Incertitudinea economică determină creșterea Crypto în Sri Lanka

Volumul de tranzacționare Crypto prin Paxful s-a triplat în 2021, față de anul 2020.

Ravipriya Bandara, care este o femeie de 30 de ani din Sri Lanka și care se ocupă de strategii de marketing și instructaj corporativ, a avut redus numărul de ore de lucru din cauza Covid-19, din cauza blocărilor la nivel național. 

Având mai mult timp la dispoziție, Bandara a început să caute metode și oportunități de investiție și astfel a dat de niște conversații despre Bitcoin (BTC,-1,49%) pe Facebook. Aceasta a fost imediat adăugată unei comunități online din care făceau parte diverși entuziaști Crypto, din diverse părți ale insulei.

‘’Nu știam că moneda Crypto era atât de populară în Sri Lanka. Totuși, când m-am alăturat acestor grupuri și tuturor comunităților am realizat că erau foarte mulți oameni interesați în Crypto încă din 2015 sau poate chiar mai repede.’’ a declarat Bandara.

Un flux constant de nou-veniți, la fel ca Bandara se alătură investitorilor în Bitcoin veterani, de pe insulă. În timp ce mulți dintre noii investitori sunt atrași de promisiunea unui câștig mare în timp scurt, de pe piața Crypto aflată în desfășurare, alții sunt zguduiți de devastarea economică apărută din cauza pandemiei de coronavirus și caută piețe mai promițătoare ca valoare. 

Industria criptografică din Sri Lanka rămâne nereglementată, deși achiziționarea de active virtuale folosind carduri de credit este interzisă, în conformitate cu legile privind schimbul valutar. Acest aspect face dificilă cumpărarea criptomonedelor de către potențialii investitori.

Chiar și așa, din ce în ce mai mulți srilankezi apelează la platforme de tranzacționare Crypto sau se alătură pe diferite grupuri private pentru a achiziționa Crypto. Platforma de tranzacționare P2P Paxful a înregistrat o creștere a volumului de tranzacționare de 730% între aprilie 2020 și aprilie 2021, potrivit datelor de la Utile Tulips.

‘’Media lunară din 2021 este pe departe crescută triplu față de ce a fost în 2020.’’ a spus Danny Stagg, directorul de comunicații de la Paxful. 

Stagg a spus că volumul de tranzacționare înregistrat la Paxful pentru Sri Lanka doar în primele trei luni ale acestui an, a depășit deja volumul total tranzacționat în 2020. O serie de alte piețe emergente au înregistrat tendințe similare, în special în Brazilia și Maroc.

Interesul celor din Sri Lanka pentru Crypto a crescut într-o asemenea măsură încât, în aprilie, banca centrală a țării (CBSL) a publicat un avertisment, pentru a doua oară în ultimii trei ani, alertând publicul cu privire la riscurile implicate în investițiile în moneda virtuală.

‘’Nu există garanții de reglementare cu privire la utilizarea, investiția sau tranzacționarea cu monede virtuale în Sri Lanka. Prin urmare, investiția și utilizarea acestora în Sri Lanka vin la pachet cu riscuri semnificative.’’ sunt câteva dintre informațiile redate de respectivul avertisment. 

CoinDesk a contactat CBSL pentru a comenta despre cel mai recent avertisment, dar aceștia nu au răspuns. 

Raport săptămânal al tranzacționărilor P2P BTC din Sri Lanka

 Economia la pământ

Timp de aproape trei decenii, Sri Lanka a fost implicată într-un conflict intern care a ajuns la un sfârșit violent în 2009. Organizația Națiunilor Unite a lansat ulterior o anchetă pentru a se analiza dacă s-au comis crime de război. De la sfârșitul războiului, țara a încercat să accelereze dezvoltarea, devenind puternic îndatorată față de China în acest proces.

Cu toate acestea Sri Lanka s-a consolidat încet încet și a devenit o destinație turistică de top, iar industria turismului a reprezentat 12,6% din PIB-ul țării. Dar în același an, o serie de bombe de la ISIS au fost trimise spre Sri Lanka în ziua de Paște care au omorât 250 de vieți, dintre care 42 erau vizitatori. Aceasta a fost o lovitură puternică pentru economia lor. 

Acum, Sri Lanka încearcă să își revină din punct de vedere economic și turistic după acest impact, dar este destul de dificil din cauză că apar iar cazuri de Covid, din ce în ce mai multe și restricțiile de călătorie au fost din nou aprobate. 

Între timp, banca centrală menține ratele dobânzilor scăzute, până când economia dă iar semne de refacere. Bandara a declarat că ‘’prin aceste conversații oamenii încearcă să vadă acum ce alte căi ar avea posibilitatea de a face bani. În ce ar putea investi pentru a nu mai pune banii în depozite fixe la bancă.’’

Cumpărarea de criptomonede

Când Chirath Rajapaksha, un investitor criptografic cu experiență în tranzacționarea tradițională a acțiunilor, a încercat să cumpere Bitcoin în 2018, a fost dificil pentru el să găsească vânzători online.

‘’Am avut o perioadă dificilă în care nu găseam niciun om. Acum, dacă accesezi Facebook și tastezi Bitcoin poți găsi 10 sau chiar 20 de oameni de la care să cumperi. Pe Binance P2P găsești ușor aproximativ 30 de vânzători.’’ a declarat Rajapaksha. 

În 2020 Binance a adăugat suport pentru tranzacționarea pe platforma sa P2P pentru LKR. Potrivit lui Dilip Ishara, manager comunitar blockchain și Binance Angel, comunitatea locală Binance din Sri Lanka are în jur de 4.000 de membri.

Pe măsură ce tranzacționarea criptografică crește, la fel se întâmplă și cu numărul escrocheriilor din industria comercială locală. Este la ordinea zilei pentru Ishara să primească sute de solicitări de la potențiali investitori care vor să se alături grupurilor, dar din cauza acestor escroci, administratorii trebuie să verifice foarte bine pe fiecare în parte înainte de a lua vreo decizie cu privire la adăugarea lor pe grup.

Potrivit lui Rajapaksha, pandemia a dezvăluit „latura urâtă” a monedelor Crypto din Sri Lanka: cei care sunt noi în Crypto pot fi ușor victime ale escrocilor și schemelor frauduloase care au pătruns în acest spațiu digital. 

‘’Mulți se chinuie deja cu actualele locuri de muncă, în special dacă lucrează în turism. Au avut parte de doi ani foarte dificili. Când a început pandemia, aveam mai mulți oameni care voiau să se alăture grupului nostru, dar cei care nu cunosc detalii despre Crypto și vor doar să facă bani mulți și repede, cad pradă acestor scheme și pierd tot.’’ a spus Rajapaksha. 

Acesta este veteran în lumea Crypto și a investit mult timp sfătuindu-i pe cei nou veniți cum să evite aceste păcăleli și cum să schimbe cu atenție. Totuși, aceste înșelătorii nu pot fi oprite complet!

Reglementare

În 2018, Aman, un bărbat de 22 de ani a investit 1,200 de dolari pe care i-a câștigat lucrând cu tatăl său în tâmplărie pe mai multe criptomonede precum Ethereum (+0,98%), Bitcoin și Chainlink (Link +4,29%). De fapt, Aman a primit ajutor de la Rajapaksha pentru prima dată când a navigat în acest spațiu. 

‘’La început Crypto a fost ca un job part-time pentru mine, mai apoi am devenit treptat comerciant cu normă întreagă și acum este sursa mea principală de venit.’’ a declarat Aman.

Aman își dorește ca guvernul să intervină și să reglementeze acest spațiu. ‘’Poate că reglementările și programele de conștientizare adecvate vor fi utile atât pentru începători, cât și pentru a evita escrocheriile. Reglarea spațiului într-un mod pozitiv va atrage mai mulți investitori.”, a spus Aman.

În timp ce vecinul Sri Lanka, adică India, are în vedere o potențială interdicție asupra criptomonedelor, Aman nu crede că guvernul din Sri Lanka le va interzice.

Potrivit dr. W. A. ​​Wijewardena, economist și fost adjunct al guvernatorului CBSL, în Sri Lanka singura monedă care are curs legal este rupia emisă de CBSL, ceea ce face ca orice alt mijloc de plată să fie ilegal.

„Cu toate acestea, dacă oamenii aleg să emită monede alternative, banca centrală nu o poate opri., a spus Wijewardena, adăugând că de aceea CBSL a emis mai multe avertismente cu privire la utilizarea criptomonedelor.

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.