Investitorii Cripto varsă bani în piețele private

Potrivit firmei de cercetare Diar, startup-urile private cripto au strâns 3.9 miliarde dolari de la capitalisti in primele trei trimestre ale anului 2018. Aceasta se intampla intr-un moment in care pietele publice (Bitcoin, Ethereum etc) au inregistrat un declin de 50-70% în aceeași perioadă de timp.

Raportul include cateva lucruri de reținut:

  1. 70% din totalul ICO valorează în prezent mai puțin decât ceea ce au strâns în perioada ICO
  2. Peste 50% din token-uri au scăzut cu cel puțin 90% din perioada lor maximă
  3. 3.9 miliarde de dolari s-au strâns până în prezent, în 2018, cu 280% mai mult față 2017
  4. Numărul de tranzacții încheiate în primele trei trimestre ale anului 2018 aproape că sunt duble față de anul 2017
  5. 9 dintre cele mai mari 10 oferte din 2018 au fost tranzacții cu acțiuni, mai degrabă decât tranzacții token

Există două teme principale responsabile de această relansare a investițiilor în oportunități de capital: (1) incertitudinea în materie de reglementare și (2) alinierea stimulentelor.

Prima incertitudine de reglementare este destul de simplă. Autoritățile de reglementare din SUA nu au emis indicații oficiale despre vânzările token-urilor, daca sunt sau nu reglementate de legea valorilor mobiliare. Din experiența mea, cripto-investitorii sunt pregătiți să continue să investească capital în oricare scenariu, dar caută claritate înainte de a avansa. Odată ce autoritățile de reglementare își vor emite recomandările, nu vă surprindeți să vedeți o creștere imediată a numărului de vânzări de token-uri și a capitalului  total angajat.

A doua temă, alinierea stimulentelor, este mai controversată. Vânzările de token-uri solicită investitorilor să angajeze capital care nu este diluant față de fondatori, are puține protecții pentru investitori și creează un dezechilibru în structura de guvernanță corporativă. Din punct de vedere istoric, investitorii sunt iraționali și sunt dispuși să se despartă de banii lor (2017), dar, în cele din urmă, se trezesc și caută oportunități de investiții protejate echilibrate.

Datele evidențiate în cercetarea lui Diar ar trebui văzute ca un semn pozitiv. Investițiile de capital în societățile criptografice continuă să crească în ciuda declinului pieței publice, în timp ce fondatorii și investitorii efectuează tranzacții în care alinierea stimulentelor ar trebui să ducă la o mai mare concentrare pe durabilitatea pe termen lung. Acestea sunt pași naturali în construirea unui ecosistem matur și valoros.

Zilele tuturor celor care învârt ICO lichide se termină. Mentalitatea online de cazinou nu a fost niciodată sustenabilă pentru început. Acum, putem scăpa de turiști, astfel încât adevărații constructori să poată construi.