MasterCard crede că tehnologia blockchain poate simplifica tranzacțiile B2B

Gigantul furnizor de servicii financiare MasterCard a inventat un sistem bazat pe tehnologia blockchain care crede ca poate simplifica tranzacțiile business-to-business (B2B) într-un mediu de afaceri cu volum mare.

Acest sistem este evidențiat într-o serie de trei cereri de brevet de invenție depuse de firma multinațională din New York în martie, publicată joi de către US Patent Office & Trademark Office (USPTO).

Scriind într-o singură fișă, autorii brevetelor explică faptul că sistemele existente, care soluționează tranzacțiile individuale de la un capăt la altul, nu se mulează după nevoile întreprinderilor din secolul XXI.

„În prezent, sistemele de decontare existente deseori funcționează utilizând decontarea tranzacțiilor individuale de plată. De exemplu, după ce o tranzacție este procesată, banca emitentă va transfera fonduri pentru acea singură tranzacție către rețeaua de decontare, care apoi va transmite fondurile pentru acea tranzacție unică băncii achizitoare. Deoarece majoritatea întreprinderilor nu sunt firme financiare sau reglementate financiar, inovarea tranzacțiilor B2B a lăsat fluxurile de plată între părți intacte „, au scris ei.

„Prin urmare, colaborarea B2B a secolului XXI se desfășoară pe o platformă de plăți B2B de la mijlocul secolului al XX-lea pe o platformă de plăți B2B care este neschimbată în mare măsură. Dat fiind faptul că numărul tranzacțiilor care sunt procesate și, prin urmare, decontate, crește, puterea de procesare a sistemelor de decontare și cea a instituțiilor financiare crește, precum și numărul de transferuri de fonduri care trebuie să aibă loc în fiecare zi. ”

Mastercard argumentează că este nevoie de un sistem uniform de plată care să permită întreprinderilor să execute tranzacțiile B2B mai eficient, iar firma consideră că tehnologia blockchain sau alt tip de registru digital ar putea fi o soluție ideală pentru un astfel de sistem de decontare între întreprinderi.

Prin blockchain, autorii brevetelor spun că, ar permite ca datele să fie stocate în sistem într-un format clar, ușor accesibil și audibil de firmele conectate, rămânând în același timp extrem de rezistent la manipulare. Aceste caracteristici ar fi destul de benefice, mai ales că majoritatea participanților nu ar fi instituții financiare.

Brevetul notează că sistemul ar putea fi construit fie pe un blockchain public sau privat, dar, dacă Mastercard încearcă să-l construiască, probabil că ar exista într-o rețea autorizată. Asta pentru că, după cum a raportat CCN, CEO-ul Mastercard Ajay Banga, are o istorie lungă de bătăi cu cryptocurrency publice, descentralizate. În iulie, el a spus că aceste active sunt „junk”, adăugând că el ar fi interesat doar de o monedă digitală dezvoltată de guvern.