Ce reprezintă Bitcoin?
Prima întâlnire a oamenilor cu acest produs numit Bitcoin a fost în august 2008 prin intermediul a doi programatori pe numele lor Satoshi Nakamoto și Martti Malmi. Aceștia au adus în mediul virtual un nou site și anume bitcoin.org.
În același an, dar în luna octombrie, unul dintre aceștia a scos pe piață un document cu privire la Bitcoin și la faptul că acesta este un sistem electronic care reprezintă o sumă de bani. În următoarele luni Nakamoto și un grup de voluntari s-au informat mult mai mult și au propus diferite metode prin care acest concept a fost distribuit pe diferite forumuri și emailuri pentru a duce informația mai departe. Anul 2008 a fost anul în care toate au fost puse cap la cap și de acolo a început totul.
Acel document reda principiile după care funcționează acest concept de Bitcoin, care este, de fapt, un sistem de plăți electronice individual față de stat și de orice figură a autorităților. Acest sistem asigură plăți sigure și care pot fi verificate. Pe scurt, acest document scos pe piață descrie o nouă valută care permite transfer de bani și plăți sigure realizate pe web, adică direct pe internet. Bitcoin reprezintă necesitate unei sume minime, care nu are nevoie de încredere între cei care fac transferul.
Cu alte cuvinte acest sistem permite celor doi utilizatori care nu trebuie să se cunoască sau să aibă încredere unul în celălalt să schimbe între ei bani prin intermediul online, așa cum o puteau face în mod fizic. Sistemul permite utilizatorilor să își confirme mesajele, tranzacțiile și datele prin intermediul unui instrument numit criptare, cu cheie publică și astfel este eliminată nevoia de a-și dezvălui identitatea celor cu care lucrează. Utilizarea pseudonimelor în acest caz a fost un rezultat secundar, nu o caracteristică de bază de la început de când a fost creat.
În luna ianuaria al anului 2009 s-a pridus prima tranzacție cu ajutorul Bitcoin între calculatoarele a doi oameni. Unul dintre aceștia a fost chiar creatorul Nakamoto și celălalt a fost Finney Hal, un dezvoltator și un prim utilizator și împătimit al criptomonedelor.
Nici în ziua de astăzi lumea nu știe adevărata identitate a creatorului Nakamoto, ca dovadă a faptului că identitatea este ascunsă în astfel de tranzacții. S-au făcut chiar și speculații și un locuitor de rând a fost greșit numit creatorul Bitcoin în 2014, pe numele Dorian Nakamoto, dar acesta nu avea nicio legătură cu acest subiect. Oricum, din cauza naturii descentralizate a platformei, nu are nicio relevanță cine este cu adevărat acest Satoshi.
Informații mai detaliate despre Bitcoin
Bitcoin nu reprezintă bani palpabili, pentru că aceștia nu sunt printați, ca leul sau euro. Aceștia sunt produși de calculator peste tot în lume prin utilizarea unor software-uri gratuite și sunt ținuți în diferite programe în așa zisele portofele electronice. Cea mai mică unitate a unui Bitcoin este numită Satoshi. Este echivalentul a o sută milionime dintr-un Bitcoin adică 0,00000001%. Acesta permite realizarea unor tranzacții micro, adică la scară foarte mică, pe care alți bani virtuali nu le pot efectua.
Abrevierea Bitcoinului este BTC și este primul exemplu cunoscut din cripto valută. Acestea sunt niște active în continuă creștere și au anumite caracteristici la fel ca și valuta clasică, cu excepția faptului că sunt digitale. Verificarea și validitatea acestora se realizează prin criptografie.
Termenul de Bitcoin are două interpretări posibile. Primul este Bitcoinul ca jeton, care face referire la unitățile unei monede pe care utilizatorii le dețin și le schimbă. Acest jeton sau simbol este menținut în acel portofel virtual care poate fi identificat conform unui șir de numere și litere. Atunci când cineva își dorește să îți trimită un Bitcoin, ți-l va trimite strict ție, la adresa portofelului tău virtual făcută publică și tu îi vei putea accesa cu ajutorul codului tău personal.
Cealaltă interpretare a Bitcoinului este cea de protocol, care este un registru ce menține soldul tuturor tranzacțiilor acestor monede. Aceste registre sunt formulare întregi stocate pe mii de calculatoare din întreaga lume. Rețeaua înregistrează fiecare tranzacție în aceste registre și apoi le distribuie și în celelalte foldere. Odată ce apare confirmarea de la fiecare server ca a primit toate informațiile, tranzacția este oficial stocată și finalizată.
Bitcoin poate fi utilizat pentru a plăti în mod electronic pentru anumite lucruri, dacă ambele părți implicate în tranzacție sunt de acord. Spre deosebire de celelalte servicii de plată precum PayPal sau cardurile de credit, o tranzacție realizată cu Bitcoin nu poate fi întoarsă. Este permanentă și ireversibilă.
Acest curs digital nu depinde de niciun sistem bancar centralizat. Fiecare parte din rețea este deținută de o entitate privată. Deci când trimiți un Bitcoin, întreaga rețea este parte a acestei tranzacții. Fiecare este responsabil să mențină precizia acestui registru.
Unul dintre cele mai importante caracteristici ale Bitcoinului este că fiecare proces este descentralizat. Nicio instituție nu controlează această rețea. Protocolul este susținut de un grup de voluntari care cunosc procesul de codare și rulează cu ajutorul unei rețele deschise de internet pentru acele calculatoare din întreaga lume care stochează acele informații.
Având în vedere că platforma oferă transparență maximă, fiecare tranzacție este vizibilă pentru toată lumea. Odată ce este confirmată nu poate fi întoarsă. Acest aspect denotă faptul că rețeaua nu poate fi modificată, ceea ce o face imună pentru hackeri. Orice intervenție a unui hacker poate apărea la acel portofel virtual dacă descoperă codul de acces.
În general, valoare Bitcoin-ului a crescut treptat de la început până în prezent. Prețul actual a unei achiziții nu este concret stabilit. La fiecare patru ani, Bitcoinul se înjumătățește, deci la fel o fac și achizițiile pe care investitorii le pot obține. Acest eveniment se numește înjumătățirea Bitcoinului și ultima dată s-a întâmplat în mai 2020.