CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

Proiectul Libra: tot ce știm despre Facebook Coin

Proiectul Libra: tot ce știm despre Facebook Coin

Cea mai mare companie de social media din lume pare hotărâtă să-și lanseze propria criptomoneda.

Cuprins

  • Decembrie 2017
  • August 2018
  • Decembrie 2018
  • Februarie 2019
  • Aprilie 2019
  • Mai 2019

Facebook nu a anunțat încă planurile în mod public, însă rapoartele media în legătură cu ambițiile sale cripto au tot apărut în ultimele 6 luni, pictand o imagine parțială a modului în care rețeaua socială plănuiește să acceseze tehnologia blockchain.

Pe scurt, o echipă condusă de fostul președinte PayPal David Marcus construiește o criptomoneda bazată pe active, menită să funcționeze în limitele mesageriei de pe platforma (WhatsApp, Instagram și Facebook Messenger).

Cele mai recente știri despre proiect vin de la BBC, cu ziarul Britanic raportând că această criptomoneda – numită GlobalCoin – va fi lansată în câteva țări la începutul anului 2020.

Chiar și așa, primele semne care arată că Mark Zukerberg vrea să se diversifice în lumea tehnologiei au apărut încă din 2017.

Mai jos este un rezumat a ceea ce știm despre criptomoneda Facebook.

Decembrie 2017

Uitându-ne în trecut, primul semn că Facebook era pregătit să devină foarte serios în legătură cu distribuția pe planșă tehnologiei tehnologia registrului distribuit (DLT) a venit în Decembrie 2017, când David Marcus s-a alăturat consiliului de directori.

În acel moment, Marcus era vice președintele produselor de mesagerie a Facebook. Asta ar fi inclus două dintre cele mai mari platforme ale lumii, Messenge și WhatsApp.

Deși giganți în categoria lor, niciuna dintre mesageriile Facebook nu au funcționalitatea de plata așa cum o are rivalul lor de top: WeChat bazat în China.

Însă Marcus a fost președinte al Paypal, cea mai cunoscută companie de plata din US. Nu este străîn în rezolvarea problemelor de genul acesta.

August 2018

Mai important, indiciul următor că Facebook intenționează să ia cripto în serios a venit în august 2018, atunci când CoinDesk a scris pentru prima dată că Marcus urmează să părăsească consiliul Coinbase.

Marcus a fost redistribuit pentru a se concentra pe blockchain în Mai 2018. În acel moment, un purtător de cuvând a spus că Marcus a renunțat pentru a evita apariția unui conflict de interese.

Decembrie 2018

În Decembrie 2018, Bloomberg a raportat că Facebook intenționează să construiască un stablecoin. Un stablecoin este un tip controversat de criptomonede, care au stabilitate și funcționalitate similară criptomonedelor clasice, însă fără volatilitatea prețului.

Deși a fost crezut să fie imposibil fără centralizare excesivă, acestea au devenit una din cele mai populare forme de criptomonede anul trecut, întrucât cea mai populară -USDT- a experimentat  împotriviri iar investitorii au trimis fonduri către competitorii precum Ampleforth, TrueUSD și Basis.

În acel moment, moneda Facebook era raportată a fi un produs concentrat pe WhatsApp, mai ales în India. Asta ar fi putut să fie ideea inițială pe care ambițiile lui Menlo Park au dus-o la alt nivel.

Următoarea luna, New York times a scris că facebook vrea să unească Instagram. Whatsapp și Messenger. Nu este nici o îndoială că sunt multe motive strategice pentru a face asta, însă mai ales pentru plățile person-to-person acest lucru crește universul de utilizatori pentru noua criptomonedă a companiei.

Februarie 2019

Mai devreme în Februarie, Cheddar a spus că Facebook a achiziționat o companie de blockchain britanică numită Chainspace. Această mișcare a fost mai mult despre angajarea oamenilor decât despre a lua Chainspace ca o afacere.

Cu acestea fiind spuse, Facebook a făcut angajări și în modul clasic: a postat câteva posturi libere disponibile legate de blockchain la începutul lui 2019.

La scurt timp după asta, zvonurile spuneau că Facebook caută investitori pentru a susține eforturile cripto. Mulți investitori din Sillicon Valley au declarat în acel moment că au auzit că Facebook strânge fonduri, însă detaliile nu erau clare – mai ales luând în considerare politicile de confidențialitate Facebook.

La sfârșitul lunii, primele indicii despre termenul de timp au început să apară. Datele au fost de atunci schimbate, însă cititorii au înțeles modul în care compania operează.

Mai multe surse au confirmat că gigantul social media vorbește despre eforturile sale blockchain în spatele ușilor închise în Menlo Park, doar fizic și doar după ce toți cei implicați au grijă să semneze contracte de confidențialitate.

Patru oameni care au fost informați în legătură cu acest lucru au declarat pentru New York Times în februarie că Facebook a discutat deja cu exchange-uri majore cripto.

Aprilie 2019

Un alt eveniment major este anunțul Facebook de a îndemna la confidențialitate, articulat în totalitate de Mark Zukerberg la evenimentul anual al companiei pentru dezvoltatori.

„Cred că ar trebui să fie ușor să trimiți bani cuiva la fel de ușor cum trimiți o imagine” a spus Zukerberg în timpul prezentării.

Deși nu a fost în mod direct un anunț cripto, se potrivește în poveste. Zukerberg a descris un viitor pentru Facebook unde news feed-ul public nu mai este atracția principala a platformei. Defapt, site-ul ar putea deveni în principal o platforma pentru mesagerie privată.

Dacă asta se întâmplă, însă, conținutul codat ar face reclamele mai puțin profitabile. Prin controlul unei noi tipuri de monede, Facebook ar putea stabili experiențe monetizate care ar putea compensa pentru reclamele pierdute.

Este important să ne amintim, însă, că 98 la sută din câștigul Facebook de 40 de miliarde de dolari a venit din reclame în 2017. În martie, un analist Barclays a spus că nouă criptomoneda Facebook ar putea aduce pentru companie de la 3 miliarde la 19 miliarde în 2021.

Mai 2019

Zvonurile despre faptul că Facebook caută finanțare pentru proiectul sau au apărut prima dată în sfera publică într-un tweet de la Nathaniel Popper, un reporter New York Times.

Mai târziu însă Wall Street Journel a susținut acest lucru la începutul lui Mai, indicând că Facebook dorește să facă mai mult decât investiții de baza. Facebook s-a întâlnit cu firme de plată online cum ar fi Western Union și Visa, a spus The Journal.

Între timp, Congresul a început să ia seama la eforturile Facebook și compania a recrutat între timp doi profesioniști de la Coinbase, cu experiență semnificativă în banking și plăti.

Mai apoi, Reuters a descoperit că gigantul în social media a întregistrat o companie în Elveția, Libra Networks, cu facebook Global Holding ca acționar principal.

Numele sugera ceea ce Wall Street Journal a identificat înainte drept un nume de cod pentru inițiativa „proiectul Libra”.

Le Temps raportează că persoană din spatele Libra conduce și Facebook în Elveția, Majella Gross, care lucrează într-un spațiu comun din Geneva.

Pe lângă porecla de GlobalCoin, BBC raportează că testările ar trebui să înceapă până la sfârșitul anului și că moneda ar trebui să fie lansată la începutul lui 2020.

Împrumutând din manualul stablecoinului Asiatic Terra, povestea BBC sugerează că Facebook va căuta să obțină discounturi de la retailerii online pentru cumpărătorii care folosesc Global Coin. Asta ar putea fi benefic atât pentru magazine și pentru Facebook, deoarece serviciile de plată tradiționale vin cu taxe impuse de către cei ce eliberează cardurile de credit. 

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.