Proprietarul unei scheme ponzi crypto spune că “nu are bani să plătească” investitorilor supărați

Proprietarul unei scheme ponzi crypto spune că “nu are bani să plătească” investitorilor supărați

Bitcoin Wallet, o “schemă de investiții” lucrativă din Africa de Sud, obișnuia să atragă sute de investitori pe zi, mulți dintre aceștia înghesuindu-se la ușile companiei pentru a investi. Acum, biroul distrus al companiei atrage sute de protestatari care își cer banii înapoi, conform Ladysmith Gazette.

De pe 4 iulie, mulți legislatori și mass-media au început să suspecteze că firma care opera ca o schemă ponzi, s-a închis. Firma a atras investitorii cu promisiuni de câștiguri de 100% în doar două săptămâni prin reinvestirea depozitelor clienților în criptomonede. Aceiași investitori vor să știe acum unde s-au dus banii lor, din moment ce compania s-a închis.

Fondatorul Bitcoin Wallet, Sphelele “Sgumza” Mbatha a recunoscut pentru Ladysmith Gazette Sâmbătă că nu mai are bani să dea înapoi clienților.

Nu știu ce se întâmplă. Nu știu nimic despre online sau cum funcționează acest sistem. Ar trebui să fie predate într-un workshop” a spus el.

Înainte de a se închide, Bitcoin Wallets au crescut atât de mult încât Mbatha a refuzat să mai ia depozite de mai puțîn de 5000 rând sau 350$. În acel moment, African News Agency a speculat că firma primea mai mult de 2 milioane de rând în depozite, pe zi, reprezentând “cea mai mare sursă de cash din întregul Ladysmith.”

Fost paramedic, Mbatha a susținut într-un interviu la radio în iunie că operațiunea să este legitimă, deși eforturile ANA de a confirma legitimitatea înregistrării afacerii au fost inutile.

Agenția de știri a discutat cu legislatorul de piață Financial Services Conduct Authority (FSCA) care a susținut că semnătura oficialului de pe certificatul de afaceri al Bitcoin Wallet arată de parcă a fost falsificată, și că trebuie să fie investigate.

În ciuda rapoartelor care menționau o posibilă fraudă, sute de Sud Africani au investit în cryptomonede de la început. Cu siguranță Mbatha a facilitat acest lucru.

Conform ANA, investitorii se așezau la rând încă din timpul nopții în față biroului Bitcoin Wallet, ofereau informații de identificare, semnau un formular de o pagină, depuneau cât de mult puteau și apoi așteptau 15 zile pentru a primi câștiguri de 100%.

Compania încasa o taxa administrativă de 10%.

Când a fost întrebat despre operațiunile sale de afaceri, Mbatha a spus că fundurile increditate către Bitcoin Wallets au fost reinvestite în cryptomonede și apoi vândute pe piață la un preț mai mare. Mai târziu, Mbatha a refuzat un alt interviu spunând că “timpul înseamnă bani.”

Acum, Mbatha spune că el a fost doar “managerul filialei din Ladysmith” și că “Nu voi mai lucra. Nu mai am cash. Proprietarul spune că oamenii trebuie să între online și să-și colecteze banii online. Chiar și eu am investit bani acolo. Mi-am oferit detaliile bancare online și acum aștept și eu.”

ANA a raportat înainte că Mbatha a devenit o celebritate locală, conducea mașini de lux și avea chiar și o escortă a poliției.