Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET


Ideea lui Jed McCaleb și a lui Joyce Kim a luat naștere în 2014, când a fost smulsă din protocolul Ripple. Stellar, „este o platformă care leagă băncile, sistemele de plăți și oamenii. Integrat pentru a transfera bani rapid, fiabil și aproape fără nici un cost „.

Folosind Stellar, se pot deplasa bani peste granițe rapid, fiabil și costurile sunt foarte mici. Totul pare uimitor, dar cum funcționează?

În acest ghid vă vom arăta cum functionează tehnologia din spatele lui Stellar.

Jed McCaleb este una dintre cele mai cunoscute figuri din lumea cripto, pentru că el a fost fondatorul (sau co-fondatorul) a 3 proiecte destul de celebre

În 2006, a înființat Mt. Gox pentru că, dorea să onțină mai mulți Bitcoins. În cele din urmă, la vândut lui Mark Karpeles, a cărui gestionare incorectă a provocat una dintre cele mai mari crize din istoria criptografică.

În mai 2011, McCaleb a înființat Ripple, un sistem de plăți transfrontaliere care a permis sistemului descentralizat transfrontalier să nu mai depindă de minerit. Cu toate acestea, lucrurile s-au transformat rapid între McCaleb și Ripple. El și-a dat seama că au existat unele neînțelegeri fundamentale între cele două părți.

În 2014, împreună cu Joyce Kim, au renunțat la protocolul Ripple și au fondat Fundația Stellar Development. De atunci, Stellar foarte mult. Doar cautând numele din consiliul consultativ, dovedește multe: Keith Rabois, Patrick Collison, Matt Mullenweg, Greg Stein, Joi Ito, Sam Altman, Naval Ravikant etc.

Caracteristicile Stellar

 1. Are o bază de date descentralizată și deschisă
 2. Timp de confirmare: 3-5 secunde
 3. Poate permite mii de tranzacții pe secundă
 4. Utilizează Protocolul de consens stelar
 5. Permite semnăturile multiple și contractele inteligente
 6. Token-ul stelar este numit „Lumen” și este notat cu „XLM”. Un XLM de 100 de miliarde de euro a fost deja pre-minat.Are o inflație fixă ​​anuală de 1%

Deci, cum funcționează Stellar?

Acum, când știm cum a apărut Stellar și caracteristicile sale, să vedem cum funcționează.

Să presupunem că Alice dorește să trimită bani lui Bob. Alice locuiește în Statele Unite, iar Bob locuiește în Nigeria. Ea vrea să trimită $ 100 USD lui Bob, sumă care va fi convertită în Naira nigeriană. Cum va proceda?

Să presupunem că Alice are cont la Bănca A cu sediul în SUA, iar Bob face are cont la banca B cu sediul în Nigeria. Ambele bănci sunt conectate la rețeaua Stellar și sunt „ancore” (mai multe despre acestea mai târziu). Ok, acum să vedem ce se întâmplă. Alice îi trimite lui Bob $ 100 USD, iar intenția tranzacției este trimisă la banca B în câteva secunde pentru a vedea dacă Bob este conform sau nu.

În momentul în care banca A primește confirmarea băncii B, aceștia deduc fondurile din contul personal al lui Alice. USD este transferat apoi în contul băncii A și apoi mutat în rețeaua Stellar sub formă de credite aka Lumens, token-uri stellar native .Odată ajuns înăuntru, rețeaua vizează cel mai bun curs de schimb de utilizat pentru a converti Lumenul în Naira. Banii ajung apoi în contul de bază al băncii B, care apoi sunt transmiși în contul lui Bob.

# 1 Un sistem descentralizat

Primul lucru ce trebuie știut despre sistemul Stellar este că este o rețea descentralizată, peer-to-peer. Diagrama de mai jos vă oferă o imagine ilustrată a modului în care funcționează o rețea descentralizată, spre deosebire de o rețea centralizată:


Sistemul Ledger # 2

În continuare, avem registrul deschis.

Toate detaliile tranzacției din Stellar sunt stocate în rețeaua blockchain care funcționează ca un registru transparent și deschis. Oricine din rețea se poate uita la registru și poate vedea toate detaliile tranzacției.

# 3 Consens

Toate deciziile și verificările efectuate de rețea se realizează prin consens. Stellar folosește Protocolul Stellar Consensus, care va fi acoperit mai târziu. Procesul de a ajunge la un consens pe Stellar se întâmplă la fiecare 3-5 secunde.

# 4 Ancore și credit

Am folosit termenul Anchors mai devreme. Ce anume înseamnă asta? Ancorele sunt entități din rețeaua Stellar, care pot deține un depozit și pot emite credite atunci când este necesar.

După cum afirmă site-ul Stellar, acestea „acționează ca o punte între diferite valute și rețeaua Stellar. Toate tranzacțiile bancare din rețeaua Stellar (cu excepția monedei digitale native a lumenilor) apar sub forma unui credit emis de ancore. ”

Mecanismul lui Stellar depinde foarte mult de Ancore și trebuie să ai încredere totală în ele pentru a:

 • Ține depozitul.
 • Elibera credit.

„Ancorele” nu sunt cu adevărat un concept nou. Paypal este un exemplu foarte bine cunoscut de ancoră.

# 5 Schimburi Distribuite

O altă componentă importantă a sistemului Stellar sunt schimburile. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să știm ce sunt „ofertele”. Ofertele sunt „angajamente publice de a schimba un tip de credit pentru un alt tip de credit la o rată prestabilită”. Registrul Stellar devine un fel de piață care ne ajută să cumpăram și să vindem valute diferite.

# 6 Tranzacții în mai multe valute

Una dintre cele mai mari trăsături ale lui Stellar sunt tranzacțiile sale cu mai multe valute, ceea ce înseamnă că Alice îi poate trimite USD lui Bob sub formă de euro. Acest forex descentralizat este frumusețea tehnologiei stellar. Tranzacțiile se pot întâmpla într-unul din următoarele moduri (din motive de conveniență, vom lua USD / EUR ca exemplu):

Schimbul direct: rețeaua stellar poate să se uite în schimbul USD / EUR pentru a vedea dacă cineva dorește să cumpere EUR cu USD. Dacă este cineva prezent, atunci tranzacția are loc instantaneu.

Schimbul indirect: Rețeaua poate căuta și persoane care caută să obțină dolari SUA în schimbul luminilor. Ei pot conecta acea persoană la cineva care caută să cumpere Lumens cu euro.

Conversii în lanț: În cele din urmă, dacă niciuna dintre aceste conversii nu este disponibilă, atunci rețeaua poate trece printr-un lanț de conversii. De exemplu. USD / INR, INR / BTC, BTC / XLM, XLM / EUR.

 Mecanismul consensului stellar

Mecanismele de consens sunt modul în care se fac lucrurile într-un sistem descentralizat. Scopul principal pentru ca un sistem descentralizat să depășească problema, trebuie să funcționeze chiar dacă anumiți actori se comportă într-un mod rău intenționat.

Din moment ce Stellar este inițial bifurcat din Ripple, aveau sistemul RPCA (Ripple Consensus Algorithm), care era un algoritm practic de toleranță la erori brute (PBFT). Pentru a avea o imagine foarte generală a modului în care funcționează PBFT:

 • Există un set predeterminat de validatori care sunt aleși de o autoritate centrală.
 • Aceste validatoare guvernează sistemul, acceptând diverse aspecte, cum ar fi verificarea tranzacțiilor.
 • 66% dintre validatori trebuie să ajungă la un consens, care este apoi înregistrat în blocul rețea.
 • Atâta timp cât elementele rău intenționate nu ajung la peste 33% consens, totul se desfășoară fără probleme.


Ce este Protocolul consensului stellar (SCP)?

SCP este un protocol FBA care garantează că nodurile sale bine compuse se bucură de intersecția cvorumului, în ciuda prezenței nodurilor malware. Aceasta înseamnă că este o toleranță bizantină. Modul în care SCP realizează acest lucru și ideea centrală din spatele acestuia este votarea federalizată.

Până acum am văzut cum Stellar acționează ca o platformă de plată. Cum se compota atunci când vine vorba de a fi o platformă ICO? Fundația Stellar a lansat un videoclip care detaliază de ce Stellar ar putea fi platforma ideală pentru ICO. Când vine vorba de o platformă ICO, există patru proprietăți pe care ar trebui să le căutați:

 • Lichiditate.
 • Performanţă.
 • Securitate.
 • Usor de folosit.


# 1 Lichiditate

Una dintre cele mai mari probleme pe care majoritatea creatorilor ICO le are este listarea token-urilor. Un creator de ICO se poate confrunta cu una din următoarele probleme: Schimbul poate dura mult timp până să le afișeze token-urile.Bursa poate cere o taxă severă pentru listare.Este posibil ca schimbul să nu listeze tokenul deloc. Stellar are un built-in DEX (Exchange Decentralized). Acest lucru înseamnă că este ICO-urile vor putea să-și listeze token-urile respective din Ziua 1 și nu trebuie să fie dependente de un schimb terț. Cu toate acestea, ICO sunt limitate doar la DEX. Ei au libertatea deplină de a-și lista token-urile Stellar și pe schimburi terțe. 

# 2 Performanță

Să comparăm performanța lui Stellar cu cea mai populară platformă ICO, Ethereum. Dacă trebuie să definim ceea ce înseamnă performanța în acest domeniu, există două categorii pe care trebuie să le iei în considerare: Viteză. Preț. După cum am văzut, datorită SCP, Stellar are deja un timp de confirmare rapidă a tranzacțiilor de 3-5 secunde. Când vine vorba de preț, Stellar este incredibil de ieftin. Din ce în ce mai mulți dezvoltatori devin deziluzionați de prețurile ridicate și de cerințele lui Ethereum.

# 3 Securitate

Contractele inteligente Ethereum sunt scrise folosind Soliditatea, care este o limbă „Turing-Complete”. O mașină care poate „calcula orice” dat fiind un spațiu nelimitat de memorie disponibil este numit „Turing Complete”. Acum, sună foarte bine pe hârtie, dar dă și o mulțime de complicații care nu sunt necesare.  Faptul este că majoritatea Dapps pur și simplu nu au nevoie de o limbă completă Turing. În loc să păstreze lucrurile simple, ele complică în mod inutil totul, ceea ce lasă lacune clare. DAO și hack-ul parității au avut loc din cauza unei lacune clare în codul de contract inteligent. În plus, unul dintre principalele motive pentru care viteza lui Ethereum încetinește este că fiecare nod din sistem trebuie să proceseze în mod individual aceste contracte inteligente complicate. Sistemul Stellar va folosi un cod incomplet Turing simplu, care va face sistemul mai sigur.


# 4 Ușurința de utilizare

Sistemul Stellar este extrem de ușor de utilizat. În primul rând, crearea de token-uri pentru orice dezvoltator Dapp va fi extrem de ușor. Ei pretind că token-urile simple pot fi generate într-o zi.  În al doilea rând, deoarece contractele inteligente nu vor fi codificate în limbaje complicate, cum ar fi Soliditatea, creatorii ICO nu vor avea nevoie să cheltuiască bani angajând dezvoltatori de Soliditate costisitori. În cele din urmă, investitorii nu vor fi forțați să utilizeze Lumen pentru a investi în ICO. Ei au libertatea de a folosi Bitcoin, Ethereum și Lumen.

Concluzie

Stellar are un potențial imens și creșterea lui ar trebui să fie ceva de care să avem grijă. Calitatea parteneriatelor pe care le-au obținut este foarte impresionantă.

Cum să investești în Stellar

 1. Intri pe platforma www.etoro.com.

2. Îti creezi cont.

3. Cauți moneda în care vrei sa investești.

4. Adaugi în cont un depozit de minim $200.

5. Platforma îțî va cere să-ți confirmi identitatea, puteți sări peste acest pas. Este obligatoriu doar cand vrei să depozitezi mai mult de $2000 dolari in cont.

6. După ce ai găsit criptomoneda în care vrei să investești accesezi butonul ”Trade”, de unde vei putea selecta cantitatea dorită.

7. Cumpărarea efectivă a criptomonedei.

 

Esti interesat să afli si despre celelalte cripto monede? Ce fac? Si daca au potențial?

Aici avem ghiduri complete  despre fiecare dintre ele: