Tether recunoaște în față tribunalului că și-a investit o parte din rezerve în bitcoin

Tether recunoaște în față tribunalului că și-a investit o parte din rezerve în bitcoin

Putem considera asta că ultima revelație venită în legătură cu dispută dintre Bitfinex și Biroul Procurorului General al statului New York.

Cuprins

Adevărul iese la iveală

Tether, un stablecoin al cărui management și drepturi sunt împărțite cu Bitfinex, admite că această companie și-a folosit în trecut o parte din rezerve pentru a investi în Nitvoin și „alte active”; asta reiese din documentele prezentate tribunalului obținute de The Block. Acestea sunt ultimele informații obținute din investigațiile făcute de către tribunal în operațiunile Bitfinex și Tether- două entități care au avut un rol major pe piața criptomonedelor deși modul lor de operare este opac.

În Aprilie, Biroul Procurorului General a eliberat un mandat de aducere în față curții pentru Bitfinex, în care se susține că această a amestecat fondurile clienților și că au împrumutat bani de la compania înrudită Tether pentru a descurca lucrurile. Jean Louis văd der Velde, directorul Bitfinex, a răspuns spunând că procesul „este plin de lucruri neadevărate și presupuneri.”

Pe toată durata investigațiilor din timpul procesului, noi detalii legate de modul în care Bitfinex operează au ieșit la iveală. De exemplu, s-a aflat faptul că doar 74% din Token-urile tranzacționate sunt susținute de valoarea acestora în bani lichizi.

Pe 25 februarie, Tether a schimbat fără notificare pagină lor de web, recunoscând pentru prima dată că rezervele lor includ „monede tradiționale precum și echivalente cash” precum și „alte active și dividente din împrumuturi care au fost oferite de către Tether unor terțe părți”. Înainte de această schimbare, Tether întotdeauna a susținut că Tether este susținut în proporție de sută la sută de „monede tradiționale”. Înainte, pe pagina lor de web se sutinea că „Fiecare Tether este întotdeauna susținut 1 la 1 de monede tradiționale care se află în rezervele noastre.”

Tether a investit în Bitcoin?

Într-o transcriere de la audierile de pe 16 Mai obținute exclusiv de The Block, David Miller, un avocat al Bitfinex a susținut: „Înainte de ordinul de pe 24 Aprilie…Tether chiar a investit în instrumente înafara de cash și echivalente, incluzând bitcoin, ei au cumpărat bitcoin.” În timpul audierilor, Miller a argumentat că Biroul Procurorului General dorește să mențină un limbaj restrictiv care limitează investițiile Tether la cash sau echivalente, pentru că „nu le plac unele investiții făcute de Tether”. Miller susține că Biroul Procurorului acționează înafara jurisdicției și dorește să acționeze ca o autoritate regulatorie.

Judecătorul Curții Supreme din New York, Joel M. Cohen, are dubii în legătură cu logică acestui lucru, notând paradoxul faptului că o moneda stabilă este investită în active volatile precum bitcoin. Acesta a spus „Tether mi se pare similar cu calmul din mijlocul furtunii tranzacțiilor cu criptomonede. Și chiar și dacă Tether este susținut de bitcoin, ce relevanță are? Dacă unele din activele voastre sunt într-o moneda volatilă care este cumva moderată de Tether, asta înseamnă că ei chiar se țin de promisiunile făcute.

Miller a clarificat că a fost „o suma mică” și a adăugat că scurgerile de informații, „în special cele din dată de 25 Februarie, demonstrează că Tether nu țin totul doar în cash și echivalente. Ei chiar fac alte investiții, incluzând achiziționarea de alte active.

Decizia

După procesul din 16 Mai, Judecătorul  a autorizat Tether să continue să-și investească rezervele ca parte din operațiunile sale, însă a elibrat o interdicție preliminară cerând Tether și Bitfinex să:

  • Restricționeze accesul la liniile de credit în dolari deținute de Tether
  • Directorii, executivii și agenții Bitfinex nu trebuie să primească dividente din fonduri primite de la Tether
  • Să nu modifice documentele care au fost solicitate inițial de Biroul Procurorului

Interdicțiile preliminare expiră în 90 zile, înainte de această dată Biroul Procurorului având undă verde să solicite o extindere a interdicției cu condiția să nu depășească 14 zile.

Bitfinex susține că de la începutul interdicției au reușit să adune aproape 1 miliard de dolari dintr-o vânzare privată de token, pentru token-ul lor privat LEO. Acest câștig trebuia să acopere cele 850 de milioane de dolari care se află în acest moment în unele conturi înghețate care sunt controlate de compania de plata Crypto Capital, aflată în mijlocul procesului. Token-urile LEO au început să fie tranzacționate pe Bitfinex luni, și în acest moment valoareaza 1.043 de dolari cu un volum de 3.6 milioane în 24 h.