TRON | GHID COMPLET

TRON | GHID COMPLET

Aflați tot ce trebuie să știți despre platforma de partajare a conținutului de divertisment și despre criptomoneda ei nativă, Tronix (TRX).

Cuprins

 • Ce este TRON?
 • Ce face TRX?
 • Puterea lui TRON
 • Cum funcționează TRON?
 • Echipa și  istoria echipei TRON
 • Parteneriate notabile
 • Roadmap
 • CUM INVESTEȘTI ÎN TRON

Lansat în 2017, TRON este o platformă de partajare a conținutului de divertisment bazată pe tehnologia blockchain care urmărește să transforme industria de divertisment la nivel mondial. TRON a făcut o mulțime de valuri în lumea cripto, în principiu din motive juste, dar ocazional agitând controverse de-a lungul drumului. Criptomoneda sa, Tronix (TRX) a devenit chiar și una dintre primele 10 monede din lume din punct de vedere al capitalizării de piață în 2019.

Deci, cum funcționează TRON, unde se potrivește TRX și ce rezervă viitorul pentru acest proiect ambițios?  

Ce este TRON?

Potrivit site-ului său web, TRON  „se străduiește să construiască un sistem global de divertisment cu conținut liber, folosind tehnologia blockchain. Acest protocol permite fiecărui utilizator să publice în mod liber, să stocheze și să dețină date.” Un sistem bazat pe tehnologia blockchain pentru contracte inteligente și dapps (aplicații descentralizate), obiectivul declarat al proiectului este de a descentraliza Internetul.

TRON dorește să permită utilizatorilor să creeze conținut, site-uri web și aplicații fără a trebui să se bazeze pe servicii centralizate și fără a trebui să renunțe la controlul conținutului lor. Într-o lume în care giganți globali precum Google, Apple, Facebook și Amazon controlează cea mai mare parte a profitului  și a datelor, obiectivul este de a reda puterea utilizatorilor. Folosind puterea peer-to-peer a rețelelor moderne, TRON va elimina intermediarii și va permite creatorilor de conținut să se conecteze direct cu consumatorii.


Ce face TRX?

Tronix este token-ul oficial al rețelei TRON. Este unitatea monetară de bază pe care toate conturile din sistemul TRON o utilizează. TRX va acționa și ca monedă de schimb a platformei. La fel ca Ethereum permite dezvoltatorilor să creeze dapps-uri și să lanseze propriile lor token-uri ERC20, TRON va permite creatorilor dapp să lanseze propriile valute (cunoscut sub numele de Tron 20 token-uri) în protocolul TRON, TRX acționând ca mijloc de schimb pentru toate monedele create pe platformă.

Lansat în timpul unui ICO din august / septembrie 2017, care a strâns 70 de milioane de dolari, cantitatea de „monede” este de 100 de miliarde. În (8 mai 2018), aproximativ 65,7 miliarde din acele token-uri erau în circulație. La 18 decembrie 2017, fondatorul TRON, Justin Sun, a anunțat că Fundația TRON a blocat 34,2 miliarde de token-uri TRX până în ianuarie 2020.

Puterea lui TRON

Utilizatorii TRON vor putea, de asemenea, să achiziționeze TRON Power prin blocarea token-urilor TRX pentru o perioadă lungă de timp. Cu cât țineți mai mult token-urile TRX, cu atât veți primi mai mult TRON Power. Titularii TRON power se vor bucura de mai multe privilegii în ecosistemul TRON, inclusiv drepturile de vot.

Cum funcționează TRON?

TRON folosește o arhitectură cu trei straturi, platforma fiind împărțită într-un strat de stocare, un strat de bază și un strat de aplicație. Cartea Design a TRON Architecture prezintă principalele caracteristici ale fiecărui strat:

Stratul de stocare. TRON dispune de un protocol de registru distribuit care constă în blockchain și stocare. Utilizează o bază de date concepută pentru a permite procesarea rapidă și actualizări ușoare.

Stratul principal. Stratul central al platformei găzduiește mai multe module, inclusiv contracte inteligente, gestionarea contului și consens. Java este limbajul de contract inteligent al platformei, dar va fi adăugat și suport pentru limbi de programare suplimentare (inclusiv C ++ și Python). Acest strat include, de asemenea, mașina virtuală TRON pentru derularea contractelor inteligente.

Strat de aplicații. Dezvoltatorii pot crea și implementa dapps pe acest layer, precum și personaliza și emite token-urile proprii.

TRON utilizează un sistem de consens privind delegarea dovezilor de participare (DPoS), în care titularii TRON Power votează nodurile pe care doresc să le aleagă drept „martori”. Acești martori sunt apoi răsplătiți pentru validarea blocurilor din blockchain.

Scandal de plagiat 

Dacă doriți să aflați mai multe despre tehnologia din spatele TRON și cum funcționează toate, white paper-ul este un loc bun pentru a începe. Cu toate acestea, white paper-ul TRON a provocat o mare controversă în ultima vreme, ca urmare a acuzațiilor că secțiuni mari ale documentului au fost plagiate.

În ianuarie 2018, lumea cripto a fost stânjenită de faptul că white paper-ul inițial în limba engleză TRON, lansat în august 2017, conținea cel puțin nouă pagini de cod, text și concepte cheie care fuseseră copiate din criptomonedele Filecoin și IPFS fără o referință adecvată.

Versiunea în limba chineză a cărții albe a fost similară, însă fondatorul TRON, Justin Sun, a respins presupusul plagiat ca erori de traducere făcute de voluntari. Versiunile revizuite englezești și chineze, fără conținut plagiat, au fost lansate mai târziu în ianuarie, însă întreaga saga a afectat percepția publică asupra platformei TRON.

Echipa și istoria echipei TRON

TRON este susținut de Fundația TRON din Singapore și condusă de fondatorul și directorul său vocal, Justin Sun. Născut în 1990, Sun are deja un CV impresionant.

Nu numai că este fondatorul și CEO-ul aplicației sociale mobile Peiwo, de asemenea, el a servit ca fostul Reprezentant Șef al Ripple în China. Sun a fost numit chiar și unul dintre antreprenorii Forbes sub 30 de ani din Asia și, de asemenea, a fost ales de două ori ca unul dintre influențatorii Forbes din China sub 30 de ani.

Sun a lansat TRON în 2017 și a devenit strâns asociat cu proiectul și imaginea acestuia. El se mândrește cu o puternică prezență socială în mass-media, incluzând mai mult de 450.000 de adepți pe Twitter, dar a atras critici pentru scandalul de plagiat și unii il văd drept tactici de marketing.

Parteneriate notabile

TRON a realizat o serie de parteneriate de renume care au contribuit la creșterea prețului TRX. Printre partenerii notabili se includ:

 • Gifto. Parteneriatul TRON cu platforma virtuală de gifting, conceput pentru a „aduce monetizarea creării de conținut descentralizat către milioane de consumatori”.
 • Game.com. TRON a colaborat cu platforma de jocuri online pentru a-și extinde prezența în sectorul jocurilor de noroc.
 • oBike. Utilizatorii acestei platforme de partajare a bicicletelor pot genera și câștiga oCoins, o criptomonedă bazată pe protocolul TRON, ori de câte ori vor face o plimbare cu oBike.
 • Peiwo. Platforma socială Peiwo, care a fost fondată de Justin Sun, a adăugat suport pentru token-urile TRX.

Ce urmează pentru TRON: foaia de parcurs

În martie 2018, TRON a anunțat că lansarea principalei sale rețele va avea loc la 31 mai 2018. Aceasta este o piesa importantă pentru platformă și TRX ERC20 va migra în blocul propriu în luna iunie.

Apoi, într-un stream live din aprilie 2018, Justin Sun a stabilit reperele-cheie pentru TRON în 2018. Includ următoarele:

Lansarea Odyssey 2.0. Planul de dezvoltare al TRON include șase etape principale – Exodus, Odyssey, Great Voyage, Apollo, Star Trek și Eternity. Odyssey 2.0 va avea un algoritmul proof-of-stake.

Capacitate îmbunătățită a rețelei. TRON își propune să atingă capacitatea pentru 10.000 de tranzacții pe secundă până la sfârșitul anului.

Reducerea comisioanelor de tranzacție. Taxele de tranzacție pentru TRX vor fi reduse la zero.

Lansarea portofelului token și a browserului propriu. Acestea sunt concepute pentru a oferi o funcționalitate și o securitate sporită pentru deținătorii TRX.

Lansarea actualizării programului Great Voyage 1.0. Inițial programat pentru 2020, această actualizare, care va permite comunicarea între diferite blocuri, a fost prezentată în Q4 2018.

CUM SĂ INVESTEȘTI ÎN TRON

 1. Intri pe platforma www.etoro.com.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

2. Îti creezi cont.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

3. Cauți moneda în care vrei sa investești.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

4. Adaugi în cont un depozit.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

5. Platforma îțî va cere să-ți confirmi identitatea, puteți sări peste acest pas. Este obligatoriu doar cand vrei să depozitezi mai mult de $2000 dolari in cont.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

6. După ce ai găsit criptomoneda în care vrei să investești accesezi butonul ”Trade”, de unde vei putea selecta cantitatea dorită.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

7. Cumpărarea efectivă a criptomonedei.

Ce este Stellar, afla tot ce trebuie sa stii | GHID COMPLET

Esti interesat să afli si despre celelalte cripto monede? Ce fac? Si daca au potențial?

Aici avem ghiduri complete  despre fiecare dintre ele: