Între intrigile cu privire la Dogecoin de la televiziunea din U.S. și creșterea Bitcoinului pe Wall Street, criptomonedele au luat o amploare mai mare ca oricând în rândul populației. Prețurile în creștere sunt cu siguranță tentante pentru cei care vor să se alăture, dar ar trebui ca fiecare să fie conștient și de riscuri înainte să se avânte în acest proces.
Dacă abia ai început să te interesezi de aceste criptomonede și nu știi dacă să investești încă, poți afla din acest articol 10 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a cumpăra ceva.
Chiar dacă ești un vechi profesionist în domeniu, probabil cunoști pe cineva interesat datorită informațiilor transmise la televizor cu privire la creșterea prețului unor monede și care cred că se pot îmbogăți repede. Probabil acele persoane ar trebui să citească acest articol înainte de a începe orice investiție.
1.Nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi
Crypto este mai riscant decât alte tipuri de investiții. Nimic nu este garantat, exceptând volatilitatea. Mai mult decât atât, nu este stabilit prin raporturi legale în majoritatea cazurilor. Nu există nicio asigurare pentru acestea și nici nu este un cumpărător fix în ultima instanță. Valoarea monedelor crypto se schimbă de la minut la minut. În timp ce piața se bucură de aceste variații, pe parcursul anilor a suportat corecții prelungite și cu siguranță se va întâmpla din nou.
Acest pericol variază în grad. Bitcoinul care a fost prima criptomonedă, este pe piață de mai bine de un deceniu și este cel mai puțin probabil ca aceasta să dispară de pe piață, în comparație cu celelalte monede de acest gen. Totuși nu este lipsit de riscuri.
Concluzia la acest capitol fiind faptul că nu trebui să pariați nicio firmă sau economiile de o viață pe aceste monede.
2.Cercetează temeinic
Înainte să investești o sumă semnificativă de bani în orice valută digitală, investește ore de cercetare și informare pentru a înțelege valoarea ofertelor și riscurile. (“Cineva le va cumpăra de la tine cu preț mai ridicat”, nu este o bună afirmație după care să te ghidezi.)
Citește tot ce poți găsi pe acel subiect. Abonează-te pe forumuri și alătură-te unor discuții ale dezvoltatorilor. Ascultă podcasturi, împrumută cărți de la bibliotecă. Nu doar despre valuta digitală, dar și despre domenii legate de criptografie, economie și teorie.
Mergi la întâlnirile pe plan local dacă zona în care locuiești nu mai este în lockdown. Adresează cât de multe întrebări poți, întrebările nu sunt niciodată greșite, iar dacă nu înțelegi,nu îți fie frică să întrebi din nou. Dacă nici atunci nu are niciun sens și nicio logică pentru tine, nu mai insista pe această temă, pentru că probabil nu îți explică cine trebuie. Cei care vor cu adevărat să te ajute vor investi timp. Totuși ai grijă la aceste sugestii pentru că mulți te vor îndruma să investești în ceva, doar pentru a le crește lor valoarea investițiilor.
Chiar și atunci când crezi că știi tot ce este de știut, continuă cu cercetările, pentru că probabil nu ai terminat încă.
3.Rezistă fricii de a pierde
Dacă singurul motiv pentru care investești este din cauză că îți este frică să pierzi, singurul lucru pe care nu îl vei rata, va fi chiar acesta. Vei pierde tot.
Frica de a pierde poate fi cea care poate distruge tot ceea ce ai câștigat pe parcursul anilor. Problema este că această reacție necugetată, făcută pe grabă din frică poate fi ceva ce vei regreta mai târziu.
4.Dacă pare prea bun pentru a fi adevărat, atunci probabil că așa și este
Sunt foarte mulți care promit marea cu sarea, dar deseori sunt doar niște șarlatani. Este ușor să spui că proiectul tău va fi cel care va depăși Bitcoinul, dar chiar crezi că așa va fi? Este un singur mod prin care poți afla: cercetarea.
5.Nu crede, cercetează
Această piață este plină de șmecherii. Chiar săptămâna trecută, în timpul interviului dat de Elon Musk, niște șarlatani au postat pe Twitter informații greșite și au fraudat oamenii cu 100.000 de dolari, printr-un așa zis giveaway. I-au pus pe cei păgubiți să trimită anumite sume de criptomonede la anumite adrese, pentru că vor primi de 10 ori mai mult valoarea înapoi. Probabil le-a fost învățătură de minte. Deci, nu crede, cercetează înainte, pentru a nu te afla și tu în aceeași situație.
6.Fii atent la valoarea unităților
Dacă o monedă se vinde la valoarea de 1 dolar, asta nu înseamnă că este mai ieftină decât acel Bitcoin de 58.000$. Nu toate monedele sunt cotate la același preț.
Sunt mii de cripto valute care au niveluri variate de sprijin pentru dezvoltatori. Pentru a determina valoarea unei monede trebuie să întrebi de ce a fost creată. Care este utilitatea ei? Cine lucrează la aceasta? Cât de mare este comunitatea care o dezvoltă și așa mai departe.
7.Dacă nu sunt cheile tale de acces, nu sunt monedele tale
Valuta crypto este la fel ca bunurile fizice precum bani, aur, care presupun faptul că cel care le deține, este proprietarul lor de drept. Odată ce a fost furat sau pierdut, nu îl mai poți obține înapoi.
8.Poți cumpăra o fracțiune de criptomonedă
Nu trebuie să cumperi o monedă întreagă. Bitcoinul poate fi împărțit în 8 decimale. Deci dacă ești interesat cum funcționează poți cumpăra exact atât cât are echivalentul în 10 dolari pentru a înțelege procesul și pentru a prinde experiență.
9.Înțelege consecințele fiscale
În special în U.S, dacă îți dublezi o valoare cât de mică, trebuie să raportezi acea investiție și acel câștig și să plătești taxe pentru ea. Nu există nici măcar o excepție de le această regulă.
10.Cumpără cu gândul la media costului în lei, nu fi obsedat de preț
Poți investi în crypto în timp ce te plimbi și în timp ce petreci timp cu familia, deci oricând. Piața este în continuă fluctuație, zi de zi. Orice investiție de acest gen este pe termen lung. Important este să îl cumperi și să îl lași să se dezvolte. Nu trebuie să stai mereu cu ochii pe el.
Trebui să știi să investești, dar să nu devină o obsesie. Fii atent la aceste investiții!