WALL STREET A DOMINAT IERI CONVERSATIILE DIN LUMEA CRIPTO

In timp ce Jack Dorsey își dezvăluia planurile către Congres pentru a utiliza tehnologia blockchain pentru a combate știrile false, s-a răspandit zvonul că Goldman Sachs renunță la planurile de a tranzacționa criptomonede. Ideea că o bancă de pe Wall Street s-a distanțat de tranzacțiile cripto a transformat rapid sentimentul negativ al pieței.

Adevărul se afla in detalii. Se pare că Goldman Sachs a explorat o serie de modalități de a intra pe piața cripto, inclusiv custodia, tranzacționarea si intreprinderile blockchain. Mulți au presupus că, calea cea mai ușoara de a intra in industrie ar fi tranzaționarea criptomonedelor mari precum Bitcoin si Ethereum. Acest lucru nu doar că se va alinia bine cu principalele obiective băncii Goldman, ci ar necesita cea mai mică cantitate de tehnologie internă.

Multi tranzactori de criptomonede au sunat ieri la Goldman Sachs, acestia au confirmat că banca nu renunță la planurile lor de tranzacționare, ci mai degrabă împinge linia de timp pentru lansarea lor. Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, având in vedere provocările legate de reglementare și tehnologie prezente in lumea cripto.

Deoarece Goldman dorește să comercializeze in numele clienților, apare problema custodiei. Ar trebui să construiască un produs de custodie internă? Exista o soluție de custodie externă în care Goldman ar avea încredere? Poate Goldman ar trebui doar să cumpere o soluție de custodie, mai degrabă decât să construiască o soluție?

Răspunsurile la aceste întrebări nu sunt ușoare si necesită timp pentru a le răspunde.  După părerea mea, pâna la urmă, banca va construi o soluție de custodie proprietară, va incepe să tranzacționeze in 2019 si va ajunge sa fie unul dintre cei mai mari participanți pe piața valorilor tokenizate.  Goldman este puțin probabil să tranzacționeze  cripto, cu excepția cazului in care obțin o soluție de custodie sigură.

Aceasta abordare este analogă cu o bancă retail care incearca sa convingă potențialii clienți să-și deschidă un cont bancar. Odată ce consumatorul are un cont bancar, costurile de comutare sunt ridicate, astfel încât este mai probabil să utilizeze banca pentru toate nevoile de servicii financiare.

În cripto, custodia servește o funcție similară. Odată ce investitorul are cripto cu un singur furnizor de custodie, costurile de comutare pot fi prea mari pentru a merge în altă parte.  Dacă Goldman Sachs construiește de fapt o soluție formidabilă de custodie internă, ei au o mare oportunitate de a surprinde tinerii investitori care au un procent neobișnuit de mare a averii sub forma de cripto. Această mișcare ar permite companiei Goldman să construiască servicii auxiliare (și potențial extrem de profitabile) în ceea ce privește tranzacționarea, împrumuturile etc.Dacă Goldman abordeaza custodia primara, cineva o va face. Iar cine are dreptul, are potențialul de a deveni cea mai importantă bancă de pe Wall Street.

BONUS: Aseară, cineva a retras $100 milioane de dolari din Bitcoin si piata a scăzut cu ~5% in mai puțin de 10 minute. Acest tip de volatlitate de pe piață, indiferent de manipulare sau nu, îngreunează autoritățile de reglementare să aprobe produse de vânzare cu amănuntul, cum ar fi ETF-uri. Până când piața va avea niveluri mai ridicate de lichiditate și o volatilitate mai redusă, nu mă va surprinde să văd respingerea constantă a fiecărui produs de vânzare cu amănuntul.