CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

„Weird DeFi” devine mai ciudat

„Weird DeFi” devine mai ciudat

Finanța descentralizată (DeFi) a fost întotdeauna ciudată, dar devine minunată.

Urmează cursul pe care l-a urmat internetul ca platformă de publicare. În primul rând, a recreat lucruri din lumea analogică. Apoi a inventat lucruri noi. Apoi au fost construite lucruri noi pe deasupra altor lucruri noi. În cele din urmă, internetul a colonizat lumea analogică. Suntem în faza 3 în DeFi: lucruri noi construite pe lucruri noi.

„Este un element care își mănâncă șarpele și propriile cozi pentru DeFi chiar acum.”, a declarat Tom Schmidt, partener general la Dragonfly Capital, într-un apel telefonic.

Internetul pre-blockchain a făcut acest lucru în multe feluri, dar expeditorii sunt un exemplu excelent. Mai întâi, au existat magazine online care funcționau la fel ca magazinele de pe stradă. Apoi erau magazine precum Etsy care combinau magazine precum un mall. În cele din urmă, au existat expeditori: site-uri web care nu au atins niciodată inventarul, în loc să instruiască angrosiștii, cum ar fi megasita asiatică de comerț electronic asiatic Alibaba, unde să trimită vânzări pe site-ul web de expediere.

DeFi începe să devină la fel de reflexiv. Antreprenorii creează produse care ar putea exista doar în DeFi, produse care profită de calitățile sale ciudate, cum ar fi transparența în lanț și distribuirea de noi jetoane utile pentru a fideliza.

Aceasta se bazează pe o temă pe care am abordat-o anterior.

Anul trecut, când debutul jetonului Compound a început o nebunie pentru câștigarea de jetoane suplimentare în vârstă de taxe pentru împrumutarea activelor către diferite protocoale (ceea ce a devenit cunoscut sub numele de exploatarea lichidității și, respectiv, cultivarea randamentului), entuziasmul a devenit oarecum dement ca aliment, memele făcând  furori de proiecte cripto bizare.

Am numit acea epocă „DeFi ciudat”. Unele dintre acestea s-au dovedit a fi efemere, cum ar fi Tendies și Wifey, care nu mai sunt cu adevărat în conversație; altele, precum SushiSwap, s-au dovedit a fi super importante.

Dar DeFi nu s-a oprit cu meme-urile alimentare. A continuat să crească și să evolueze și se pare că am intrat într-o nouă eră a Weird DeFi, una care are mai multă finanță, mai puțin meme. Este ciudat, deoarece este nou, pentru că ar putea exista doar pe blockchain-uri unde este posibil să se amestece și să se potrivească munca mai multor echipe fără permisiunea vreunui gatekeeper.

Este, de asemenea, ciudat, deoarece unele dintre ele sunt destul de greu să le înțelegeți. 

„Trebuie să aveți ceva cu adevărat special pe piață pentru a atrage utilizatori și a atrage investitori.”, a spus Schmidt. „Nevoia s-a cam satisfăcut pentru unele dintre aceste lucruri de bază.”

Cu alte cuvinte, Dragonfly nu este cu adevărat interesat de modele care se îmbunătățesc ușor la proiectele existente care au deja o bază de utilizatori și pot itera singure. Dragonfly caută lucruri care îi determină pe partenerii săi să spună „Hmm!”

Ceea ce urmează este o privire asupra a patru proiecte care exemplifică această nouă fază auto-referențială, dar totuși inovatoare, a DeFi.

Alchemix – pentru împrumuturile care se plătesc singure

Să începem cu poate cel mai greu dintre aceste proiecte de înțeles.

Alchemix permite utilizatorilor să mizeze garanții (la început, doar DAI stablecoin legat de dolari) și apoi să ia un împrumut ca versiune sintetică a acelei garanții (alUSD). Acest lucru este la fel ca MakerDAO, care permite utilizatorilor să împrumute o parte dintr-un depozit în ETH, WBTC, USDC sau alte active și apoi să împrumute o parte din valoarea sa în DAI.

„Alchemix este ca un strat deasupra multor protocoale.”, a spus Eva Beylin, membru al firmei de investiții numită cu bună știință eGirl Capital, care a investit în Alchemix. „Ei sunt acest strat deasupra, dar unul sub portofel și utilizatorul final.”

Totuși, acolo unde Alchemix diferă de predecesorii săi, gestionează împrumutul. Nu trebuie să facă plăți. Nu au nevoie să urmărească piața. Alchemix va prelua depozitul complet și îl va investi (cel mai probabil pe Yearn Finance) și va folosi randamentul câștigat acolo pentru a achita împrumutul (în timp ce înmagazinează o mică parte din randament).

Practic, oferă un avans asupra randamentului viitor. „Cu Alchemix, aveți un randament fix, dar nu știți când veți putea scoate activele.”, a spus Schmidt. Dacă utilizatorul tocmai l-ar fi depus în Yearn, persoana respectivă ar avea un randament variabil.

Cu alte cuvinte, utilizatorii Alchemix tranzacționează certitudinea cu privire la randamentele lichidității.

„Alchemix pare foarte polarizant. Personal nu înțeleg cu adevărat apelul.”, a spus Schmidt.

Începând cu DAI are sens, deoarece este ușor și are foarte puțină volatilitate, dar Beylin spune că vor veni în curând seifuri generatoare de randament care vor accepta alte tipuri de garanții.

De fapt, abordarea începe să aibă un sens mai mare ca o modalitate prin care oamenii care sunt de mult timp un activ specific să rămână mult timp în timp ce încă fac tranzacții. În acest scop, Alchemix tocmai a lansat un seif ETH.

Cu toate acestea, a avut o lansare grea.

Cu toate acestea, designul zgârie aproape aceeași mâncărime ca MakerDAO, dar fără riscul de reducere. (Dacă valoarea garanției unui împrumutat scade prea mult MakerDAO îl vinde și împrumutatul primește o penalizare dureroasă de lichidare, ceea ce îi obligă să urmărească pozițiile lor.) Deci, unul dintre principalele cazuri de utilizare a MakerDAO permite utilizatorilor să facă alte pariuri fără să vândă active.

În mod similar pe Alchemix, deoarece mulți utilizatori au ETH lungi, este foarte probabil să le placă ideea de a împrumuta ETH sintetic pentru a face alte tranzacții în timp ce speră că valoarea ETH lor va continua să crească.

De ce cineva ar dori să se împrumute împotriva unei stablecoin pentru a obține mai mult stablecoin este puțin mai greu de înțeles, până la punctul Schmidt, dar un motiv ar putea fi doar acela de a face un pariu pe viitorul Alchemix în sine.

Protocolul oferă o serie de oportunități de exploatare a lichidității pentru deținătorii de alUSD care câștigă jetonul de guvernanță ALCX, unul promis de creatori că va începe să câștige taxe de la utilizatorii Alchemix.

Convex – exploatare mai bună a lichidității pentru CRV

Convex le permite utilizatorilor să câștige mai multe jetoane CRV pe Curbe. Asta este.

Convex a apărut abia în aprilie. În aproximativ două săptămâni a primit peste 1 miliard de dolari.

Dincolo de câștigarea mai multor CRV, utilizatorii pot câștiga și simbolul Convex, CVX, dar principalul punct este obținerea de recompense CRV pentru furnizorii de lichidități.

„Curba este atât de confuză. Este unul dintre cele mai utile produse de acolo, dar este oarecum confuz, toate recompensele pe care le puteți câștiga.”, a declarat Defi Dad, liderul comunității la Zapper.fi, un tablou de bord online pentru investițiile DeFi. Schmidt a fost de acord, spunând că Convex reprezintă probabil o caracteristică pe care Curbe ar fi trebuit să o construiască.

Aceasta este ceea ce s-ar putea numi extracția meta-lichidității. Este o aplicație pentru îmbunătățirea exploatării lichidității. Practic, Convex este capabil să mărească recompensele prin folosirea multor oameni. Când cineva câștigă CRV și apoi îl mizează pe Curbe, asta crește recompensele CRV. Convex este capabil să facă acest lucru în masă. Generează o mulțime de CRV rapid, deoarece mulți oameni îl folosesc.

CRV-ul Curbe este un simbol preferat pentru minerii de lichiditate, probabil pentru că a crescut cu aproape 400% de când a început 2021.

Sortarea modului de optimizare a furnizării de lichiditate pe Curbe este foarte dificilă. Convexul este ușor. Utilizatorii pot colecta resurse pe Convex, iar protocolul va afla cea mai bună modalitate de a aloca totul, astfel încât toată lumea să primească cele mai bune recompense CRV.

Yearn Finance, robo-consilierul pentru randament, a fost întotdeauna o curbă lungă. Acesta a fost întotdeauna cel mai mare furnizor de lichidități pentru Curbe, care este un producător automatizat de piață pentru monede stabile.

Există o narațiune a rivalității între Yearn și Convex, dar adevărul este că Yearn folosește mult Convex.

Și Convex ar fi putut fi inspirat într-o oarecare măsură de Yearn. Yearn are un seif pe care îl numește Backscratcher, în care utilizatorii pot depune CRV care nu va fi returnat niciodată. Cu toate acestea, utilizatorii vor primi un jeton pentru depozit, care va câștiga venituri. Yearn își folosește apoi deținerile Backscratcher pentru a spori rentabilitatea sistemului, făcându-l un șanț care oferă Yearn un avantaj competitiv dincolo de strategiile sale.

Pentru DeFi Dad, găsirea Convex a unei modalități de a face ca rezultatele CRV să funcționeze mai bine reflectă un adevăr mai mare despre DeFi. „Când vă alăturați unei comunități și o abordați într-o manieră colaborativă și demonstrați respect pentru ceea ce există deja, există o mulțime de sprijin în această comunitate.”, a spus el.

Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în unele țări ale UE. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol. 78% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu criptoactive prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează criptoactive și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.